Υποστηριξε το militaire

ΤΟΥΡΚΙΑ: Πως την “γλίτωσε” πάλι ο Ερντογάν που όμως δεν μπορεί να είναι πια “σουλτάνος”

Militaire News

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το καθεστώς Ερντογάν άντεξε και σε απόπειρα πραξικοπήματος! Ήταν το πρώτο πραξικόπημα του στρατού στην Τουρκία το οποίο απέτυχε.Ο Ερντογάν,αποδεικνύεται ότι είναι πολιτικός που ξέρει να επιβιώνει,είναι όπως πολλές φορές γράψει μεγάλος “παίκτης” και για να μην ξεχνιόμαστε δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τη δημοκρατία! Να το αναφέρουμε αυτό,γιατί παρακολουθώντας κάποιους Έλληνες πολιτικούς σε τηλεοπτικά πάνελ,διαπιστώνεις ότι έχουν ξεχάσει τι είναι ο Ερντογάν…

Πως την “γλίτωσε” πάλι ο “σουλτάνος”;

Πριν φθάσουμε στα προφανή,όπως η αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ,με τη δήλωση στήριξης Ομπάμα,να θυμηθούμε ότι:

•Ο στρατός που επιχείρησε να ρίξει τον Ερντογάν,έχει σε μεγάλο βαθμό “εκκαθαριστεί” από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου.Ο αμιγώς κεμαλικός στρατός της Τουρκίας έχει εδώ και αρκετά χρόνια αποδεχτεί σημαντικότατο αριθμό “ισλαμιστών” αξιωματικών και υπαξιωματικών. Κάποιοι επέστρεψαν μετά από τις δικαστικές περιπέτειες που είχαν με την υπόθεση “Βαριοπούλα” για παράδειγμα.Επιπλέον πάρα πολλοί “σκληροί κεμαλικοί” εκδιώχθηκαν από το στράτευμα.Κάποιοι επέστρεψαν μετά από τις δικαστικές περιπέτειες που είχαν με την υπόθεση “Βαριοπούλα” για παράδειγμα. Αλλά δεν ήταν ούτε αρκετά δυνατοί,ούτε τόσο πολλοί .Συνεπώς ο Ερντογάν “το είχε δουλέψει” το θέμα ενός ενδεχόμενου πραξικοπήματος.

•Ο Ερντογάν φαίνεται ότι είχε δώσει σημασία στις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα περί πραξικοπήματος που όλο και συχνότερα έβλεπαν το φως της δημσοιότητας. Ίσως η πληροφόρησή του ότι το πραξικόπημα “έρχεται” να τον οδήγησε και στην αλλαγή στάσης που είχε έναντι της Ρωσίας,της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

•Ο Ερντογάν αξιοποίησε σε μέγιστο βαθμό τη προσωπική “γοητεία” που ασκεί σε μεγάλο κομμάτι των Τούρκων πολιτών.Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και το …facetime για να καλέσει τους οπαδούς του να βγουν στο δρόμο! Ποιος αυτός που σε κάθε ευκαιρία τους “έκοβε” ακόμη και το youtube! Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν εισακούστηκε,γιατί έχει ακόμη πάρα πολύ κόσμο που τον πιστεύει. Η έξοδος των πολιτών στους δρόμους του παρείχε σημαντικό πλεονέκτημα για να “γυρίσει” την εις βάρος του κατάσταση.

•Χωρίς αμφιβολία η ξεκάθαρη στήριξη του Αμερικανού προέδρου τον οποίο ακολούθησαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες του πλανήτη,τον κράτησαν στη θέση του.

Ο Ερντογάν βγαίνει ενισχυμένος απ΄ αυτή τη περιπέτεια.Όχι κυρίαρχος όπως πολλοί ίσως πιστεύουν στην Ελλάδα.Υπέστη πλήγμα,το οποίο πρέπει να διαχειριστεί.Έχει την ευκαιρία να φτιάξει τον στρατό όπως ακριβώς θέλει. Έχει ήδη συλλάβει κοντά στους 2000 στρατιωτικούς! Θα πρέπει όμως να καταλάβει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια να παριστάνει τον σουλτάνο.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά; Θα ασχοληθούμε αναλυτικά. Προς το παρόν να πούμε ότι θα πρέπει να επαγρυπνούμε.Ακόμη περισσότερο…Μπορεί η επικράτηση των πραξικοπηματιών να ήταν ακόμη πιο δυσάρεστη για τα ελληνοτουρκικά,αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να …πανηγυρίζουμε για την επικράτηση Ερντογάν!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης