ΤΟΥΡΚΙΑ: Έθεσε ερώτημα για τον Οτσαλάν και κινδυνεύει με ισόβια καθηγητής πανεπιστημίου

19

Τόλμησε να θέσει ερωτήματα στους φοιτητές του για τον Οτσαλάν και κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα. Η Τουρκία του Ερντογάν κατρακυλά …

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας έθεσε ερωτήσεις ε στους φοιτητές του, πάνω σε  δυο κείμενα του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όπως γράφει η Hurriyet, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ρεσάτ Μπαρίς Ουνλού,  έβαλε πρόσφατα στους φοιτητές του ένα ερώτημα σχετικό με δύο κείμενα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

“Συγκρίνετε την μπροσούρα του 1978 του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τίτλο “Το μανιφέστο του δρόμου προς την επανάσταση στο Κουρδιστάν” με το κείμενό του 2012 με τίτλο “Ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ως μέσο για την οικοδόμηση ενός τοπικού συστήματος στη Μέση Ανατολή”, ήταν το θέμα που κλήθηκαν να γράψουν οι φοιτητές.

Το ερώτημα ωστόσο κρίθηκε “ύποπτο” από τις εισαγγελικές αρχές που θεωρούν ότι στόχος του καθητηγή ήταν “να νομιμοποιήσει τις απόψεις  του Οτσαλάν και να εντυπώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ηγέτη”.

Παρά την παρέμβαση του πρύτανη του πανεπιστημίου που προσπάθησε να υπερασπιστεί την “ακαδημαϊκή ελευθερία”, η εισαγγελία παρέπεμψε τον καθηγητή σε δίκη και ζητά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News,της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ, του ραδιοφωνικού σταθμού Flash 96.0 και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016