Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη Πολιτική
16/06/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τι να πει κι ο Στόλος που έκανε επιχειρήσεις στα Ίμια χωρίς κυβέρνηση κ.Πάγκαλε;

Τι να πει κι ο Στόλος που έκανε επιχειρήσεις στα Ίμια  χωρίς κυβέρνηση κ.Πάγκαλε;

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Έκανα διαπραγματεύσεις για τα Ίμια με Στόλο ανύπαρκτο”, είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην τηλεοπτική εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά! Τι να πει κι ο Στόλος που έκανε επιχειρήσεις χωρίς κυβέρνηση κ.Πάγκαλε! Για την ακρίβεια περίμενε να κάνει επιχειρήσεις αλλά εσείς και η υπόλοιπη κυβέρνηση είσασταν στα τηλέφωνα με το μακαρίτη τον Χόλμπρουκ.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί ο κ.Πάγκαλος συχνά πυκνά έρχεται και επανέρχεται, σ΄ ένα θέμα που λογικά θα έπρεπε να το αποφεύγει. Τη διαχείριση της κρίσης στα Ίμια, που αποδείχτηκε φιάσκο τεραστίων διαστάσεων και εθνική πληγή που ακόμη αιμορραγεί, με το θέμα των γκρίζων ζωνών και όχι μόνο που άνοιξαν οι Τούρκοι.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι αναγκάζεται να το κάνει επειδή δέχεται ερωτήματα από τους δημοσιογράφους, το κάνει μ΄ ένα άκρως προκλητικό τρόπο. Απαξιώνει συστηματικά τον στρατιωτικό μηχανισμό της χώρας. Ακόμη κι αν ήταν ανύπαρκτος ο Στόλος -που αποδεδειγμένα δεν ήταν- δεν το λες δημόσια.

Ο Στόλος ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε στα Ίμια, μέρες πριν φθάσουμε στη κορύφωση της κρίσης. Ο κ. Πάγκαλος προφανώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλες οι μονάδες κρούσης  του Στόλου μας, είχαν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο, πέριξ των ακριτικών μας νησιών, έχοντας στοχοποιήσει όποιο τουρκικό πλοίο είχε “ξεμυτίσει” από τα στενά και όχι μόνο, κατεβαίνοντας στη περιοχή των Ιμίων.

Ο κ. Πάγκαλος γνώριζε ότι γύρω από τα Ίμια,  έπλεαν εκτός από τις μεγάλες μονάδες επιφανείας και μικρά αλλά ευέλικτα σκάφη του Στόλου, που μας έδιναν συγκριτικά πολύ μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο των επιχειρήσεων, αν και εφόσον διατάσσονταν οποιαδήποτε εμπλοκή;

Γνώριζε την “ετοιμότητα” των πληρωμάτων των παρακτίων περιπολικών του ΠΝ, με τα 120άρια ΠΑΟ, που ήταν έτοιμα να ρίξουν απο απόσταση αναπνοής στη τουρκική ναυαρχίδα φρεγάτα YAVOUZ, κάνοντας τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της, να έχουν χάσει τον ύπνο τους;

Γνώριζε καλά, ότι ακόμη και η φρεγάτα μας  που περιπολούσε στην Αδριατική, έφθασε σε χρόνο ρεκόρ στο Αιγαίο και ενσωματώθηκε αμέσως με τον υπόλοιπο στόλο.

Και αν τέλος πάντων δεν είχε προφθάσει να ενημερωθεί για τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να μην είχε δει τον απόπλου του Στόλου live από την τηλεόραση!

Οι κυβερνήτες όλων αυτών των πλοίων ανέμεναν μία εντολή. Οι κυβερνήτες όλων αυτών των πλοίων έδιναν όλη τη νύχτα οδηγίες στα πληρώματά τους, προσθέτοντας το τυπικό αλλά σε τέτοιες ώρες “ανατριχιαστικό” ,”προσοχή δεν πρόκειται για γυμνάσιο”. Οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων είχαν δώσει εντολή τοποθέτησης των καλωδίων πυροδοτήσεως των κατευθυνομένων βλημάτων και ανέμεναν -μάταια- κανόνες εμπλοκής και μια τελευταία εντολή…

Δυστυχώς μόνο μια διαταγή δόθηκε εκείνη τη νύχτα. Να απονηωθεί το ελικόπτερο ΠΝ 21 από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ. Με καιρικές συνθηκες ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ. Ήταν τέτοιος ο πανικός στην αίθουσα της Βουλής όπου γινόταν το ΚΥΣΕΑ -αντί να γίνεται στο ΥΠΕΘΑ- που κανένας από τους υπουργούς δεν σκέφτηκε το ανόητο ρίσκο επιβεβαίωσης μιας πληροφορίας που ήταν βέβαιη: “οι Τούρκοι είχαν ανέβει στα Ίμια και οι Αμερικανοί το είχαν επιβεβαιώσει”. Πληροφορία, καθώς και άλλες υψίστης σημασίας που κατείχε ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ αείμνηστος Ναύαρχος Λ. Βασιλικόπουλος, αλλά δεν έγινε ποτέ δεκτός από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, παρόλο που περίμενε έξω από το γραφείο του για να τον ενημερώσει.

Από που λοιπόν προκύπτει στον κ. Πάγκαλο ότι έκανε διαπραγματεύσεις με Στόλο ανύπαρκτο;

Κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει τον πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συνέβαινε αν η εντολή “πυρ” δινόταν στο Στόλο. Το σίγουρο όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη και ο ΥΠΕΞ του Θεόδωρος Πάγκαλος, στις διαπραγματευσεις που λένε ότι έκαναν, είχαν τη διαχείριση των “κόκκινων κουμπιών” και το τακτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών ΕΔ έναντι των Τουρκικών. Δεν τα αξιοποίησαν ούτε στο ελάχιστο. Αυτή είναι η αλήθεια…

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης