Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
02/09/2017 | 00:28
Militaire News

Τι είπε η Βρετανή πρέσβης για τα ελληνοτουρκικά και τα “σύνορα στο Αιγαίο”

Τι είπε η Βρετανή πρέσβης για τα ελληνοτουρκικά και τα

Τη διαβεβαίωση ότι η Βρετανία παραμένει αναντικατάστατος σύμμαχος για την άμυνα και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τόνισε η Βρετανή πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, η οποία έκανε ειδική αναφορά στις βαθιές σχέσεις των ελληνικών και βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή της προς τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα με τις εγκαταστάσεις της, κυρίως στη Σούδα.

“Η Βρετανία μπορεί να φεύγει από την ΕΕ αλλά δεν εγκαταλείπει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια της Ευρώπης και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ” δήλωσε η κ. Σμιθ από το κατάστρωμα του αντιτορπιλικού HMS DUNCAN το οποίο μετέχει στη νατοϊκή αποστολή στο Ανατολικό Αιγαίο για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού ρεύματος και σήμερα βρέθηκε στον Πειραιά, όπου ξεναγήθηκαν εκπρόσωποι του ελληνικού Τύπου.

“Είναι ένα από τα έξι αντιτορπιλικά τύπου 45 από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία που έχει κατασκευάσει το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτελούν αποστολές σε όλο τον κόσμο. Είναι η ναυαρχίδα της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο και διοικείται από γυναίκα αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού” είπε η Βρετανή πρέσβης αναφερόμενη στην αντιπλοίαρχο Έλενορ Στακ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της νατοϊκής δύναμης Standing NATO Maritime Group two (SNMG2) από τον Ιούνιο διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο με συνεχή παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ από το 2016 συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στο Ανατολικό Αιγαίο, πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βρετανικού σκάφους, η κ. Σμιθ υπογράμμισε ότι “η ανάληψη ηγετικού ρόλου της Βρετανίας στην SNMG2 και μια σειρά πρωτοβουλιών στον χώρο της άμυνας, δείχνουν ότι παρότι φεύγουμε από την ΕΕ δεν εγκαταλείπουμε τη δέσμευσή μας για τήρηση της ασφάλειας στην ήπειρό μας και τον ρόλο που διαδραματίζουμε στο ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους Ευρωπαίους εταίρους μας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ότι η Βρετανία παραμένει αναντικατάστατος σύμμαχος για την άμυνα και την ασφάλεια όλων”.

Ειδικότερα για τις σχέσεις “βρετανικών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα των ναυτικών”, είπε ότι “έχουν μακρόχρονες και βαθιές ρίζες και εκτιμούμε πάρα πολύ την στήριξη που η Ελλάδα παρέχει στις δυνάμεις μας συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών εγκαταστάσεων και την παροχή υποστήριξης στον Κόλπο της Σούδας”.

Ο αρχιπλοίαρχος του σκάφους Τζέιμς Μόρλεϊ, στην κοινή συνέντευξη με την πρέσβη, μίλησε για την υψηλή ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει στρατιωτικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις και ότι σκοπός του Task Group είναι να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, με τη συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής καθώς και της Frontex.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης για τις επιπτώσεις της νατοϊκής δύναμης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και στην προσφυγική κρίση, απάντησε ότι “το πλοίο μετέχει σε μια αποστολή στην οποία συνεργάζονται και η Ελλάδα και η Τουρκία, το οποίο είναι σημαντικό και δείχνει ότι παρά τις εντάσεις που υπάρχουν κατά καιρούς, οι δύο χώρες είναι εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ”. Πρόσθεσε δε, ότι “σίγουρα από την έναρξη της αποστολής μαζί με την ύπαρξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραματικά”.

Ο αρχιπλοίαρχος Μόρεϊ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και την ανάπτυξη και δραστηριότητα της νατοϊκής δύναμης, είπε ότι η συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν έχει σχέση με τα σύνορα. Εμείς παρακολουθούμε τη διαδρομή των μεταναστών και διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων στη θάλασσα. Με τους όρους του δικαίου όμως έχει σημασία το πού ανασύρουμε κάθε μετανάστη. Κι αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και η Ελλάδα. Ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται, τον αναλαμβάνει είτε η ελληνική είτε η τουρκική ακτοφυλακή ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία αντίδραση. Ως προς το ΝΑΤΟ, τα σύνορα δεν έχουν σημασία, αλλά όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου έχει σημασία. Ανάλογα το πού εντοπίζεται το πλοίο, είτε στη μια πλευρά είτε στην άλλη, οι άνθρωποι και το πλοίο θα βρεθούν αντίστοιχα στη μια ή την άλλη πλευρά.

Νίνα Μελισόβα-ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης