Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
15/10/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Πάει ο κόσμος για πόλεμο;Το 48ωρο που έκανε πολλούς να το σκεφτούν

Πάει ο κόσμος για πόλεμο;Το 48ωρο που έκανε πολλούς να το σκεφτούν

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ,πριν μερικές μέρες έκανε μια δήλωση που προκάλεσε εντύπωση:

«Νομίζω ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο”.

Ο Γκορμπατσόφ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ζήσει ο πλανήτης έναν καταστροφικό πόλεμο! Αυτά τα σενάρια κάποτε προκαλούσαν ακόμη και θυμηδία.Τους τελευταίους μήνες όμως η διαρκής κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έχει κάνει πολλούς να ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο ακόμη και μιας πολεμικής σύγκρουσης!

Ένα άρθρο του anonews.co που στηρίζεται σε επίσημες πηγές και σε δημοσιευμένα στοιχεία προκαλεί προβληματισμό από τον τίτλο του ακόμη: “Το τελευταίο 48ωρο η ανθρωπότητα πλησίασε  πιο κοντά σ΄ έναν παγκόσμιο πόλεμο”! Αναφέρεται στο 48 ωρο Δευτέρας -Τρίτης.

Οι συντάκτες του έχουν συνθέσει ένα παζλ αποτελούμενο από δημόσιες δηλώσεις Αμερικανών και Ρώσων.Βάζοντάς τις δηλώσεις αυτές στη σειρά προκύπτει όντως μια άκρως ανησυχητική κατάσταση.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου  μπορεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου να είναι απίθανο ακόμη ,όμως η περίπτωση μιας μεγάλης στρατιωτικής εμπλοκής σε διάφορα μέτωπα δεν μπορεί να αποκλειστεί.Και παραθέτουν μια σειρά γεγονότων που κατά τη γνώμη των συντακτών της ανάλυσης αποδεικνύουν πόσο γρήγορα οι εξελίξεις οδηγούν στην πιθανότητα ενός πολέμου.

Την περασμένη Παρασκευή η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι προσπαθεί με κυβερνοεπιθέσεις να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές.

Την Τρίτη ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση σχεδόν ανησυχητική όπως σημειώνουν οι συντάκτες της ανάλυσης:

“Υπάρχουν μια σειρά από αντιδράσεις-απαντήσεις που είναι διαθέσιμες στον Πρόεδρο και θα εξετάσει ποια θα είναι κατάλληλη” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. “Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος μπορεί να επιλέξει απο τις προτάσεις που δεν έχουμε ανακοινώσει δημοσίως ακόμη”.

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν σ΄ αυτή τη τελευταία φράση.Πολλοί την ερμήνευσαν ως απειλή για απάντηση των ΗΠΑ με κάποια μορφή αντεπίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Τι άλλο γράφουν;

Αξίζει να σημειωθεί ότι, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει ότι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε κάποιες περιπτώσεις  μια στρατιωτική αντίδραση.

Τη περασμένη εβδομάδα ο Αρχηγός του Στρατού των ΗΠΑ, Mark  Milley,είπε σε ομιλία του:

“Η στρατηγική αποφασιστικότητα του έθνους μας, των Ηνωμένων Πολιτειών, τίθεται υπό αμφισβήτηση και οι συμμαχίες μας δοκιμάστηκαν με τρόπους που δεν έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες…Θέλω να είμαι σαφής σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό … ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών – παρ ‘όλες τις προκλήσεις μας, παρά τα όσα έχουμε κάνει – θα σας σταματήσει και θα σας νικήσει σκληρότερα από ό,τι έχετε ηττηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μην κάνετε κανένα λάθος. “

Ο Milley σημείωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν έχουν “αναθεωρημένα δικά τους δόγματα” και “γρήγορο εκσυγχρονισμό των στρατών τους σήμερα για να αντιμετωπίσουν  τις δυνάμεις μας με την ελπίδα   να μας νικήσουν στο μέλλον.”

Επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο, ο Milley δήλωσε: “Η Ρωσία μπορεί τώρα να ανταπεξέλθει σε έναν συμβατικό πόλεμο στην Ευρώπη και να κερδίσει.”

Αν θα επιλέξουν να  πολεμήσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένα εντελώς αμφισβητήσιμο ζήτημα, καθώς το ΝΑΤΟ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη υπό την προϋπόθεση της προστασίας των εθνών από πιθανή εισβολή. Αυτή η συνάθροιση των στρατευμάτων έχει εκτιμηθεί από τη Ρωσία ως μια επιθετική πυρηνική απειλή ισχυρισμό  αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και οι συμμάχοί τους έχουν χλευάσει ως παράλογο.

“Πέρα από τον Ατλαντικό, ανανεώνουμε το πυρηνικό playbook του ΝΑΤΟ – για την καλύτερη ενσωμάτωση των συμβατικών και πυρηνικών αποτροπών, για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εκπαιδευτούμε όπως θα πολεμούσαμε κανονικά, και να αποτρέψουμε τη Ρωσία από το να σκέφτεται ότι μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση πυρηνικών για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ “, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter στις 29 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη, μια πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην Znak, ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι καλούνται να επαναπατρίσουν  αμέσως τα μέλη των  οικογενειών τους από ταπρογράμματα σπουδών – ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα- στην Ευρώπη. Ο πολιτικός αναλυτής, Belkovsky  δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “όλα αυτά είναι μέρος μιας δέσμης μέτρων για την προετοιμασία των ελίτ για κάποιο “μεγάλο πόλεμο”.

Επίσης την Τρίτη, ο Πούτιν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι.

Η Ρωσία εξέδωσε επίσης δύο εντελώς σαφείς προειδοποιήσεις την περασμένη Πέμπτη, δηλώνοντας ότι οι συνεχείς προσπάθειες των ΗΠΑ στη Συρία θα μπορούσσν να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

“Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των συναδέλφων της Ουάσιγκτον για να εξετάσουν προσεκτικά τις πιθανές συνέπειες των εν λόγω σχεδίων,” δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος, Konashenkov, προσθέτοντας: “θυμίζω στους στρατηγούς των ΗΠΑ ότι η  εναέρια κάλυψη στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Ταρτούς και στην Hmeymim περιλαμβάνει τα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστημάτα S-400 και S-300, το εύρος των οποίων μπορεί να είναι  έκπληξη για αγνώστα  ιπτάμενα ίχνη “.

Μελετητές δικαίως επικεντρώθηκαν στο τελευταίο τμήμα της προηγούμενης δήλωσης ως προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει να επιτεθεί πρώτη, δεδομένου ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με την υπεράσπιση των στρατευμάτων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ωστόσο, η δεύτερη προειδοποίηση – μετά το βομβαρδισμό των στρατευμάτων του Άσαντ απο τις ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου που φούντωσε τα σενάρια – αποτελεί, στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο προμήνυμα.

Η Κίνα, υποστηρίζει τη  Ρωσία έναντι της απαίτησης των ΗΠΑ να εκδιώξουν τον Άσαντ.Η συμμαχία αυτή έχει ενδυναμωθεί καθώς η Ρωσία έχει ομοίως δηλώσει ότι θα στηρίξει την Κίνα  στο περίπλοκο ζήτημα  στη θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.

Παρά το γεγονός ότι το πυραυλικό σύστημα  THAAD των ΗΠΑ φαινομενικά θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί μόνο για αμυντική λειτουργία, η Κίνα και η Ρωσία επικρίνουν την εγγύτητά του στα κινεζικά σύνορα ως πράξη άμεσης επίθεσης. Την Τρίτη τα δύο έθνη ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη κοινή άσκηση το 2017. Σύμφωνα με το Reuters, ο Κινέζος στρατηγός, Cai δήλωσε: “Η τυφλή ανάπτυξη των αντι-πυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ αναπόφευκτα θα βλάψει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία.”

Ένα άρθρο, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την δαιδαλώδη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά με την τρέχουσα κατάσταση και τα δεδομένα που υπάρχουν η σημερινή περίοδοσ κρίνεται από ορισμένους ως  πιο επικίνδυνη ακόμη και από την κρίση των πυραύλων στην  Κούβα! Κάπως έτσι προέκυψε η δήλωση του Γκορμπατσόφ: “Νομίζω ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο.”

ΠΗΓΕΣ:

https://www.theguardian.com/…

http://www.independent.co.uk/…

http://edition.cnn.com/…

http://www.nbcnews.com/news/…

https://www.rt.com/news/…

http://www.anonews.co/brink-of-war/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης