Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
11/01/2018 | 06:25 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

“Τετ α τετ” Αποστολάκη-Ακάρ στις Βρυξέλλες! Τι θα πουν οι δύο Αρχηγοί

Την Δευτέρα ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Β.Αποστολάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο Αρχηγών Συμμαχίας. Το ενδιαφέρον του ταξιδιού όμως δεν είναι αυτό. Ο Α/ΓΕΕΘΑ θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Αρχηγό Χ.Ακάρ, με τον οποίο συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, είχε γίνει λόγος για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης που υπάρχει στο Αιγαίο. Η συζήτηση αυτή προφανώς αφορά μόνο στην Τουρκία η οποία προκαλεί και το πρόβλημα . Στη συνάντηση που είχαν Αποστολάκης και Ακάρ στην Αθήνα , ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επισημάνει στον Τούρκο πως όσα κάνουν κάθε μέρα στο Αιγαίο δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα και το κυριότερο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν αναπάντητα. Ο Ακάρ είχε ακολουθήσει τη γνωστή “ανατολίτικη” τακτική που εκφράζεται με συγκαβατικό κούνημα του κεφαλιού και αόριστες απάντησεις.

Στις Βρυξέλλες, στην πρώτη επαφή των δύο Αρχηγών μετά από την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Αθήνα, Αποστολάκης και Ακάρ υποτίθεται ότι πρέπει να συζητήσουν πως θα επέλθει η αποκλιμάκωση. Πως; Με αεροσκάφη των Τούρκων να πετάνε 100 πόδια πάνω από τη Ζουράφα,όπως έγινε προχθές; Η αλήθεια είναι ότι μετά από την επίσκεψη Ερντογάν αριθμητικά τουλάχιστον παρατηρείται μια σχετική μείωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά σοβαρά επεισόδια όπως αυτά της Ζουράφας δεν έλειψαν.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι δεδομένο ότι θα επανλάβει στον Ακάρ ότι όλα αυτά μπορεί να ικανοποιούν την τουρκική κοινή γνώμη και να εκνευρίζουν την ελληνική, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα απολύτως.

Η συνάντηση των Αρχηγών θα γίνει με το κλίμα στην Τουρκία να πολύ…εθνικιστικό. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά από τον Ερντογάν να ΄ρθει στο Αιγαίο και να πάρει…18 νησιά. Προς το παρόν το καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζει μάλλον ψύχραιμα τις πιέσεις που προέρχονται κυρίως από τους κεμαλιστές. Με τις εκλογές του 2019 να έρχονται δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η ψυχραιμία θα διατηρηθεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης