Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
12/01/2018 | 06:23 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Τα 10 δεδομένα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και το συμπέρασμα: “Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”

Τα 10 δεδομένα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και το συμπέρασμα:

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεδομένο πρώτο: τα F-16 της ΠΑ πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Μακάρι να γινόταν αυτό για τα 123 που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ας εκσυγχρονιστούν έστω τα 85. Είναι απαραίτητο ,όχι για να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά F-35, αλλά για να διατηρήσουμε μια κάποια ισορροπία έναντι του μεγάλου αριθμού των τουρκικών F-16 που θα συνεχίσουν να πετούν στο Αιγαίο…

Δεδομένο δεύτερο: δεν έχουμε λεφτά! Αυτό είναι γνωστό σ΄ όλους. Και στους Αμερικανούς που θα αναλάβουν τον εκυγχρονισμό.

Δεδομένο τρίτο: οι Έλληνες φορολογούμενοι παρά το γεγονός ότι έχουν “ματώσει” στα χρόνια της κρίσης είναι έτοιμοι και με το παραπάνω να δεχτούν να δοθούν κάποια χρήματα για την ενδυνάμωση των ΕΔ και φυσικά της ΠΑ…Κάποια χρήματα,όχι ότι έχει απομείνει στον “κουμπαρά”.

Δεδομένο τέταρτο: η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε την υπόθεση του εκσυγχρονισμού γνωρίζοντας ότι το 1,1 δις ευρώ που είχε προϋπολογίσει θα πληρωνόταν σε βάθος δεκαετίας. Δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο. Το 1 δις μέχρι το 2020 -που έγινε 800 εκατομμύρια μαθαίνουμε από τους Αμερικανούς- δεν μπορεί να το δώσει. Όχι μόνο γιατί δεν το ΄χει αλλά και γιατί δεν μπορεί να το αντέξει “πολιτικά”. Όταν έχεις κατηγορήσει ορθώς όλες τις αγορές που έγιναν επί Σημίτη, με προκαταβολές 70 και 80% δεν μπορεί να πληρώσεις τώρα 1 δις ευρώ μέχρι το 2020 ,χωρίς να έχεις παραλάβει ούτε ένα αεροπλάνο.

Δεδομένο πέμπτο: οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Και ελπίζουμε να μείνουν έτσι. Όμως μέχρι στιγμής χειροπιαστά κέρδη έχουν μόνο οι ΗΠΑ! Έχουμε και λέμε:

•Πήραν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του P-3 Orion. Η κυβέρνηση παρά την σκληρή κριτική που δέχτηκε τελείωσε το πρόγραμμα.

  • “Ξεφορτώθηκαν” τα παροπλισμένα ελικόπτερα Kiowa και κέρδισαν και 47 εκατομμύρια δολάρια.
  • Έχουν πάρει ότι έχουν ζητήσει και θα πάρουν ότι ακόμη ζητήσουν σ΄ ότι έχει να κάνει με στρατιωτικές διευκολύνσεις. Πέραν της δεδομένης Σούδας.

Δεδομένο έκτο: η Ελλάδα είναι από τους καλύτερους πελάτες -αν όχι ο καλύτερος- των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών από τον Εμφύλιο και μετά. Ποτέ δεν έχασαν.

Δεδομένο έβδομο: η Αθήνα ακόμη περιμένει την αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ. Εκτός αν βοήθεια εννοούν τα Kiowa και τα τέσσερα σκάφη για τις Ειδικές Δυνάμεις που θα πάρουμε έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεδομένο όγδοο: οι Αμερικανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι όσο καθυστερεί να “κλείσει” το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της Ελλάδας, χάνουν “πελάτες” στη “γειτονιά”. Ήδη Βαλκανικές χώρες που ήθελαν να πάρουν μεταχειρισμένα F-16  τα οποία και θα εκσυγχρόνιζαν ,στράφηκαν σε άλλες λύσεις ,όπως αυτή του Gripen.

Δεδομένο ένατο: η Ελλάδα θέλει πολύ να εκσυγχρονίσει τα F-16 ,αλλά έχει και εναλλκτικές λύσεις. Όχι δεν εννοούμε τους Ρώσους κι άλλα φαντασιόπληκτα. Δεν μιλάμε καν για νέες αγορές. Αναφερόμαστε σ΄ ένα ουσιαστικό “συμμάζεμα” της αεροπορικής της δύναμης που θα επικεντρωθεί στην αύξηση των διαθεσιμοτήτων και στην ανανέωση και ενίσχυση των όπλων της. Γιατί τα αεροπλάνα είναι χρήσιμα όχι επειδή απλά πετούν ,αλλά επειδή μπορούν να μεταφέρουν όπλα. Και κάθε αεροσκάφος πρέπει να κρίνεται από τα όπλα που μπορεί να “ρίξει”.

Δεδομένο δέκατο: ο πελάτης έχει πάντα δίκιο! Αυτό είναι καλό να το έχουν πάντα στο μυαλό τους οι “δικοί” μας και να μην το ξεχνούν οι Αμερικανοί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης