Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τα γραπτά μένουν κ.Πάγκαλε! Το σήμα του Α/ΓΕΝ στον…ανύπαρκτο Στόλο στη κρίση των Ιμίων

Τα γραπτά μένουν κ.Πάγκαλε! Το σήμα του Α/ΓΕΝ στον...ανύπαρκτο Στόλο στη κρίση των Ιμίων

Ο σεισμός που προκάλεσαν οι δηλώσεις Πάγκαλου περί “ανύπαρκτου Στόλου” την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη και ο ίδιος έκαναν διαπραγμάτευση για την αποκλιμάκωση της κρίσης,ήταν πολλών…Ρίχτερ.Ο θυμός που προκάλεσαν οι δηλώσεις Πάγκαλου τεράστιος.Ο ΥΠΕΞ των Ιμίων με όσα είπε έδειξε ότι θέλει να “κρυφτεί” πίσω από τον νεκρό πια Γεράσιμο Αρσένη,αλλά και από τη συνειδητή επιλογή της σιωπής που έχουν επιλέξει οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές εκείνης της κρίσης. Επιλογή που ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Τα λόγια είναι …αέρας.Σαν κι αυτόν που παρακαλούσε ο Πάγκαλος να φυσήξει δυνατά και να πάρει τη σημαία από τα Ίμια “”για να ξεμπερδεύουμε”.

Τα γραπτά μένουν…

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του,δημοσιεύουμε το σήμα που έστειλε ο τότε Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Γιάννης Στάγκας στις μονάδες του Στόλου που βρίσκονταν σ΄  όλο το Αιγαίο έτοιμες να πολεμήσουν.Είναι το σήμα σ΄ έναν Στόλο που ο κ.Πάγκαλος λέει ότι αγνοούσε την ύπαρξή του και την ετοιμότητά του.

Κρίμα που δεν έχει ανάλογα “γραπτά” να μας δείξει,για να μάθουμε τι και πως διαπραγματευόταν με τον μακαρίτη Χόλμπρουκ και φθάσαμε στο σημείο να ακούμε τους Τούρκους να μας λένε για “γκρίζες περιοχές” στο Αιγαίο.

Το σήμα Στάγκα στις 31 Ιανουαρίου 1996 έχει την ιστορία του,που την έχει διηγηθεί αξιωματικός ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της υπογραφής του από τον Α/ΓΕΝ.

Ο απόστρατος ναύαρχος Σπύρος Δροσουλάκης, θυμάται:

Καθώς είμαστε, 20 χρόνια μετά, στις ημερομηνίες της κορύφωσης της Κρίσεως των Ιμμίων, θα ηθελα να παραθέσω μία από τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Όλοι έχετε προφανώς δει το Ναυτικο Σήμα της εικόνας, το οποίο εχει ευρέως παρουσιασθεί με διαφορους σχολιασμους ,σε πολλές ιστοσελίδες του διαδικτύυ.

Αυτή ειναι μία μικρή ιστορία που το συνοδεύει και ελπίζω ο τότε Α/ΓΕΝ Ναυαρχος Ιωάννης Στάγκας μου επιτρέπει να δημοσιοοιήσω 20 χρόνια μετά, μια και είμαι ο δευτερος μετά από αυτόν πρωταγωνιστής.

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 1996, πολύ πρώτες πρωϊνές ώρες, στο γραφείο του Α/ΓΕΝ βρίσκονται ο Α/ΓΕΝ με λίγους επιτελείς, Υ/ΓΕΝ, ΔΚΑ, Α2, Α1 και εγώ ενω μπαινοβγαίνει ο Διευθυντης του Γραφείου του.

Είναι η ώρα που εχει διαταχθεί να αποπλευσει το συνολο του ΑΣ, ο Α/ΓΕΝ εχει υπογράψει το σχετικό Σημα Επιχειρήσεων με τις πρώτες κινήσεις (το οποίο έχω συντάξει εγώ, μετά από τις οδηγίες του ΔΚΑ), ο Α/ΓΕΝ εχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον ΑΣ και η κατάσταση πλησιάζει την κορύφωση.

Καθώς οι υπόλοιποι Επιτελείς έχουν βγει από το γραφείο για να διεκπαιρεώσουν κάποια έργα, ο Α/ΓΕΝ μου ζητάει να πάρω ενα σηματόχαρτο, μου υπαγορευει το εν λόγω σήμα και του το δίνω να το υπογράψει.

Ο Ναυαρχος Στάγκας υπέγραφε παντοτε με ενα, συγκεκριμένου τύπου, μαυρο στυλο που υπήρχε πάντα, μαζί με άλλα, στο γραφείο του.

Παίρνει το στυλο, υπογράφει και το στυλο, παρά την εξωτερική ομοιότητα, ειναι κόκκινο.

Το βλέπει, μένει για μία στιγμη ακίνητος και μονολογεί ΄΄Κόκκινο ? που βρέθηκε αυτό εδώ? ”

Και μετά από στιγμιαία παύση, συνεχίζει ”ΑΙΜΑ”

Ειμαστε για λίγα δευτερόλεπτα και οι δύο αμίλητοι, μου λέει,”Διώξε το σήμα”, βγήκα από το γραφείο και εδωσα το σήμα στο ΚΕΠΙΚ/ΓΕΝ για τις περαιτέρω ενεργειες.

Ισως η εντονότερη μνημη, από τις πολλές, των ημερών εκείνων.

Το σήμα:

sima_staga

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης