Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΥΠΕΘΑ
27/12/2017 | 12:44 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Συνέντευξη Τύπου Καμμένου: Τι ανακοινώνει και τι απαντά στα ερωτήματα

Συνέντευξη Τύπου Καμμένου: Τι ανακοινώνει και τι απαντά στα ερωτήματα

Μετά από πολύ καιρό ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δίνει συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες του αμυντικού ρεπορτάζ. Σκοπός της συνέντευξης ο απολογισμός της θητείας του στο ΥΠΕΘΑ.

Η συνέντευξη Τύπου όπως εξελίσσεται από το Militaire.gr:

Τι λέει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ,έχοντας δίπλα του τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο:

“Στόχος της συνέντευξης είναι ο απολογισμός μας στο ΥΠΕΘΑ. Η συνεργασία με τον ΑΝΥΕΘΑ και την ηγεσία είναι άριστη.

Έχω στοχοποιηθεί από αρκετά ΜΜΕ και θέλω να ευχαριστήσω τους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ που παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεστε έχετε διατηρήσει ένα επίπεδο στην κριτική που είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Η κύρια προσπάθειά μας ήταν και είναι με νομοθετικές ρυθμίσεις να αποκαταστήσουμε αδικίες για το προσωπικό.

Οι διεθνείς συμφωνίες που βρήκαμε σε εκκρεμότητα ήταν πάνω από 40. Τις ολοκληρώσαμε με τη συνεργασία των κομμάτων στη Βουλή.

Οι πιέσεις που υποστήκαμε από τους δανειστές προς το ΥΠΕΘΑ ήταν αφόρητες. Είχαν στοχοποιήσει το προσωπικό των ΕΔ με κάποιους να ΄χουν εξισώσει τους στρατιωτικούς με τους δημοσίους υπαλλήλους! Διαφυλάξαμε όπως μπορούσαμε το προσωπικό και προσπαθούμε για την αποκατάσταση των στελεχών στα οικονομικά τους. Δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να κάνουμε αυτά που πρέπει για τους αποστράτους. Να ευχαριστήσω τον στρατηγό Πρασσάκη για τις προσπάθειές του.

Το 2018 θα είναι έτος μέριμνας για το προσωπικό. Αυτό δεν αφορά μόνο στα οικονομικά αλλά και σε μία σειρά άλλων διευκολύνσεων.Πρώτος στόχος η στέγαση των στελεχών. Θα ξεπεράσουμε τα 3000 σπίτια για τα στελέχη μας.

Η προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων στο ΥΠΕΘΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο. Να σας πω ενδεικτικά ότι το πρόγραμμα οικονομίας στο ρεύμα, έχει φθάσει στο 80%! Εκμεταλλευθήκαμε πολή τα ΑΩ ρίχνοντας λεφτά στα νοσοκομεία. Στο ΓΝΑ μέσω ΑΩ που ενεργοποιήσαμε θα ΄χουμε νέο εξοπλισμό και ανακαίνιση. Το ίδιο θα συμβεί  και στο 401 και στο ΝΝΑ. Θέλουμε να φτιάξουμε διακλαδική παιδιατρική κλινική.

Η κοινωνική προσφορά των ΕΔ με τα έργα που έχουν γίνει είναι σημαντικά,σε ευαίσθητες περιοχές. Είμασταν πάντα πρώτοι όπου υπήρξε φυσική καταστροφή. Έχει γίνει απίστευτη δουλειά στη Θράκη. Αναλάβαμε μόνοι μας τη κατασκευή σχολείων στα Πομακοχώρια.

Εξίσου σημαντική η συμβολή μας στο προσφυγικό.

Ήταν νομίζω πολύ σημαντική η πρωτοβουλία μας για το Έτος Εθνοφυλακής το 2017. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη. Στη Δονούσα η Εθνοφυλακή υπήρχε μόνο στα χαρτιά . Σε μια εβδομάδα εμφανίστηκαν 36 κάτοικοι να θελουν να γίνουν Εθνοφύλακες και έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης της Εθνοφυλακής.

Στα διεθνή θέματα η παρουσία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ είναι πολύ ισχυρή.

Οι σχέσεις μας με την Κύπρο,το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά και με βόρειους γείτονές μας πάνε όλο και καλύτερα και είναι ενδεικτικές οι ασκήσεις και οι συνεργασίες που έγιναν το χρόνο που πέρασε.

Ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και οι απαντήσεις:

•Έχει ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση για τα Σκόπια; Υπάρχει διάσταση απόψεων;

Δεν απαντάω ως ΥΕΘΑ. Απαντώ ως Αρχηγός κόμματος. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει ενεργή αποφαση του Συμβουλίου Αρχηγών. Για να ανατραπεί αυτή η απόφαση θα πρέπει να γίνει σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Εγώ με τον Νίκο Κοτζιά δεν διαφωνώ. Είναι ο καλύτερος ΥΠΕΞ που είχαμε. Αυτή τη στγμή η διαπραγμάτευση γίνεται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών και το βέτο Καραμανλή. Η κυρία Μπακογιάννη μπορεί να πιστεύει ότι το θέμα της Μακεδονίας μπορεί να ξεχαστεί. Δεν έχει ξεχαστεί. Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Θα πρέπει να συμφωνήσει με τον κ.Σαμαρά που ανέτρεψε τον πατέρα Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. Εγώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν θα ψηφίσω υπέρ της χρήσης του ονόματος Μακεδονία.

•Το Nova Macedonia θα το δεχοσασταν;

Αφήστε τον ΥΠΕΞ να διαπραγματευθεί. Ας μην βιαζόμαστε.

•Πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία. Τι γίνεται με τα πυρομαχικά ,μπορούν να πουληθούν αλλού; Επιπλέον τι κάνουν οι Ιάπωνες στην Ελλάδα; Έχει σχέση με αεροσκάφος που θέλουν να πουλήσουν;

Το υλικό που είναι προς πώληση παραμένει και προστίθεται κι άλλο υλικό που δεν χρειάζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Περάσαμε από τη Βουλή τη πώληση εκτινασσόμενων καθισμάτων από τα A-7 για την Αργεντινή. Υπάρχει πολύ υλικό που μπορεί να πουληθεί. Στη Σαουδική Αραβία κάποιοι τίναξαν τη συμφωνία για δικούς τους λόγους και θα αποδειχτούν αυτά από τη διερεύνηση της Δικαιοσύνης. Όσοι υποστήριξαν ότι τα χαρτιά είναι πλαστά θα πρέπει να έρθουν να το αποδείξουν.

Για τους Ιάπωνες. Κάνουμε προσπάθεια όπως και με τους Βραζιλιάνους της Embraer , να αντλήσουμε πόρους για εξοπλισμούς από την ΕΕ. Η σκέψη έχει να κάνει με την συμπαραγωγή ενός ευρωπαϊκού πυροσβεστικού αεροσκάφους.

•Εκσυγχρονισμός F-16

Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε μπάτζετ 1,1 δις και οι τρόποι πληρωμής δεν θα είναι όπως παλιά με τεράστιες προκαταβολές. Αυτά τελείωσαν.

Υπηρχε πρόταση από την  Βoeing. Εξηγήσαμε στην Boeing ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία. Συνεπώς όποιος θέλει να προτείνει κάτι πρέπει να το κάνει μέσω αμερικανικής κυβερνήσεως. Οποιεσδήποτε προσφορές μας βοηθούν.  Ελπίζω σύντομα να έχουμε νέα.

•Για το 50% του ΣτΕ

Δόθηκε μάχη για το 50%. Η διαπραγμάτευση Σαμαρά-Βενιζέλου με τους δανειστές ήταν ότι τους δίνουμε το 50% και τέλος. Εμείς διαπραγματευόμαστε να δίνουμε αυτό το 50% μέσα από το νέο μισθολόγιο μέσω βελτιώσεων που θα κάνουμε. Το 2018 θα ΄ναι δύσκολο να καλυφθεί ολόκληρο,αλλά πιστεύω ότι μέχρι το 2019 θα το ΄χουμε ξοφλήσει.

Παρέμβαση στρατηγού Ζ.Πρασσάκη για τις αναδρομικές κρατήσεις:

Δεν ευδοκίμησαν οι επαφές για να μην υπάρξουν αναδρομικές κρατήσεις.

Ο Καμμένος κατήγγειλε συνδικαλιστές των Αστυνομικών -τον πρόεδρό τους συγκεκριμένα- ότι “κάρφωσαν” τους στρατιωτικούς και δεν μπόρεσε να περάσει η συμφωνία που είχε επιτευχθεί. “Κάποιοι προτιμούν να είναι υποψήφιοι στη Μάνη κι όχι να κερδίσουν οι συνάδελφοί τους”.

•Κομματική αντιπαράθεση για τις ΕΔ.

Δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που επέλεξαν αυτό το δρόμο. Υπάρχουν πιέσεις. Από που; Από μια εγκληματική συμμορία που θέλει να πλήξει εμένα έχει κάνει πολιτικό βραχίονα κάποια πολιτικά κόμματα.Από τη δική μου πλευρά δεν έχω πρόθεση να βάλω την Εθνική Άμυνα στην κομματική αντιπαράθεση. Είναι καλοδεχούμενοι όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί στο ΥΠΕΘΑ για να ενημερωθούν. Θα τους παρακαλέσω να κάνουν όση κριτική θελουν σε μένα αλλά ν΄ αφήσουν εκτός τις ΕΔ.

•Σκοπιανό. Μεχρί που μπορείτε να φθάσετε για τη διαφωνία σας;

Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε . Αν υπάρξει πλειοψηφία και στο Συμβούλιο Αρχηγών και στη Βουλή θα περασει. Αν όχι δεν θα περάσει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμαστε άψογα. Να ρωτήσω εγώ αν στη ΝΔ περνάει η απόφαση για το όνομα. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προσπάθεις του Νίκου Κοτζιά.

•Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θέλετε;

Δεν νομίζω ότι θα χριεατεί να φθάσουμε σε δημοψήφισμα.

•Ελληνοτουρκικά, διεκδικήσεις νησιών.

Δεν προκαλούμε αλλά και δεν υποχωρούμε ούτε χιλιοστό. Υπάρχουν εθνικιστές στην Τουρκία που παρουσιάζουν χάρτες και κάνουν δηλώσεις. Αλλά υπάρχει και το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος της Ελλάδας.

•Γεωτρύπανο Τούρκων στην Κύπρο.

Κάποτε ήταν το ΧΟΡΑ τώρα έχουν και τρυπάνι. Αν οι Τούρκοι θέλουν να τα βάλουν μ΄ όλο το κόσμο ας αναλάβει τις ευθύνες της. Το φυσικό αέριο στην Κύπρο αφορά ολες τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κόσμου.

Η Ελλάδα γίνεται σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

•Για F-15 , αμερικανικά αντιτορπιλικά και τουρκικούς S-400.

Περιμένω να δω πως θα αντιδράσει η Δύση στην αγορά των S-400. Η Ελλάδα προφανώς χρειάζεται περισσότερα από την αναβάθμιση των F-16.Δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες.

Για τα F-15 έχουν γίνει συζητήσεις. Είναι παλαιότερο, αλλά καλύπτει μεγάλες αποστάσεις κάτι που εμάς μας ενδιαφέρει.Αν στα πλαίσια της αμερικανικής βοήθειας το αποφασίσουν οι ΗΠΑ, να το συζητήσουμε. Μπορούμε να βρούμε τη καλύτερη λύση.

Έχω πει σε συμμάχους μας τι θα γίνει αν αύριο ,μεθαύριο ισλαμιστές κάνουν πραξικόπημα και ελέγχουν τα τουρκικά F-35.

•Ανασχηματισμός και πιθανή μετακίνησή του.

Είναι απόλυτο δικαίωμα του πρωθυπουργού που κάνει και τις επιλογές. Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό . Ότι και να γίνει θα γίνει για το καλό της χώρας. Μετά από τρία χρόνια καταφέρνουμε να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα υποδούλωσης.

•Κρίσεις Αρχηγών

Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Υπάρχει θητεία Αρχηγών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης