Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία
09/10/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στα πρότυπα του Ισραήλ επιδιώκει η Ελλάδα

Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στα πρότυπα του Ισραήλ επιδιώκει η Ελλάδα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελλάδα επιδιώκει να αποσπάσει από την Ουάσινγκτον στρατιωτική βοήθεια,η οποία μπορεί να δοθεί είτε σε χρήμα,είτε σε “είδος”. Το αίτημα έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ και συζητήθηκε εκτενώς στις επαφές που είχε αυτή την εβδομάδα ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη  (US European Command-EUCOM), Στρατηγό Curtis M. Scaparroti.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα ανακοίνωσαν την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ που προβλέπει στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δις δολαρίων σε βάθος δεκαετίας.Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί και με την Ιορδανία. Η Αθήνα πιστεύει ότι λόγω της γεωγραφικής και γεωπολιτικής της θέσης αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή δικαιούται και με το παραπάνω να ενταχθεί κι αυτή στη λίστα των χωρών που θα βοηθηθούν σημαντικά και ουσιαστικά σε στρατιωτικό επίπεδο από τις ΗΠΑ.Προφανώς το ελληνικό αίτημα δεν έχει καμία σχέση σ΄ ότι αφορά το ύψος της οικονομικης βοήθειας που θα πάρει το Ισραήλ.Αρκούν πολύ λιγότερα για να μπορέσει ο στρατιωτικός μηχανισμός της χώρας να “συμμαζευτεί”.

Το ελληνικό σχέδιο που απαιτεί την άμεση αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προβλέπει:

•Εκσυγχρονισμό των αμερικανικών αεροσκαφών F-16. Όχι όλων,αλλά όσων αγοράστηκαν επί των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή.Δηλαδή των πιο καινούργιων. Τα F-16 block-30 ,τα πρώτα αεροσκάφη που αγοράστηκαν στη δεκαετία του 80 θα πουληθούν και μάλιστα με αμερικανικές ευλογίες! Η Ουάσινγκτον θέλει να εξοπλίσει όλες τις βαλκανικές χώρες της επιρροής της με αμερικανικό αεροπορικό υλικό. Ήδη τη περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Πορτογαλία πούλησε στη Ρουμανία 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 έναντι 628 εκατομμυρίων ευρώ! Κι άλλες χώρες των Βαλκανίων,όπως η Βουλγαρία και η Κροατία ψάχνουν για μεταχειρισμένα F-16 και τα block 30 της ελληνικής ΠΑ είναι ιδανική λύση.Εκτός από τους Αμερικανούς κέρδος απ΄ αυτή τη “συναλλαγή” προκύπτει και την ΕΑΒ η οποία όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή η Real News ,στο “παρά ένα” γλίτωσε την είσοδό της στο υπερταμείο. Αν τα ελληνικά F-16   πουλήθούν στη Βουλγαρία θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν-αναβαθμιστούν.Κι αυτό μπορεί να γίνει στην ΕΑΒ.Επιπλέον η ΕΑΒ αν τα Βαλκάνια “γεμίσουν” με F-16 αποκτά αν το χειριστεί σωστά μια σημαντική λίστα μόνιμων πελατών.

Στο…πάρα πολύ βάθος λόγω οικονομικής δυσπραγίας που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας που οραματίζεται η Αθήνα υπάρχει και η υπόθεση νέου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.Αν τα λεφτά είναι αμερικανικά είναι αυτονόητο ότι αυτό θα είναι το F-35 το οποίο η Τουρκία θα εντάξει στη δύναμή της μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει κάνει ήδη σχετικές διερευνητικές συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για το πως η Ελλάδα σιγά,σιγά θα μπορεί να έχει ενημέρωση και επαφή με το πρόγραμμα F-35.

•Εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου.Γερμανικής προέλευσης μπορούν να εκσυγχρονιστούν με συστήματα από τις ΗΠΑ.Ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ “κυνηγούν” ακόμη κάτι που θεωρούν πολύ συμαντικό.Να μας δώσουν οι ΗΠΑ δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.Όπως λένε όσοι γνωρίζουν με τις δυνατότητες που έχουν αυτά τα πλοία στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής “κλειδώνουν” -μαζί με τους S-300- όλο το Αιγαίο.Επίσης αν δοθούν αυτά τα πλοία δεν χρειάζεται να υπάρξει απολύτως καμία νέα αγορά πλοίου για τον Στόλο τα επόμενα χρόνια.

•Ο Στρατός Ξηράς έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει “αμερικανική βοήθεια”.Μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ έχει ήδη παραληφθεί .Τώρα αναμένονται μεταγωγικά ελικόπτερα CHINOOK.

Η συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας που φιλοδοξεί να υπογράψει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα.Είναι σημαντικά και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε. Η βάση της Σούδας δεν είναι μικρή διευκόλυνση για τους Αμερικανούς. Είναι ένα πραγματικό επιχειρησιακό κλειδί που τους κρατά ανοιχτές τις πόρτες για επιχειρησεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική.Δεν είναι τυχαίο ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ μαζί με τον SACEUR επισκέφθηκαν τη Σούδα,όπου είδαν από κοινού τι έργα μπορούν να γίνουν ώστε η βάση να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Ο Καμμένος επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει στους Αμερικανούς και δεύτερη βάση στην Κάρπαθο.Το προβλημα βεβαια δεν είναι ότι δεν θέλουν οι Αμερικανοί,αλλά ότι θέτουν βέτο οι Τούρκοι! Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να παρεμποδίσει την όποια συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ σ΄ όλα τα επίπεδα.

*Δημοσιεύεται στη σημερινή Real News

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης