Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΝ
06/09/2016 | 06:45 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Στον Α/ΓΕΝ οι καθηγητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για την “σύγκρουση” με τον διοικητή

Στον Α/ΓΕΝ οι καθηγητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για την

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στον Α/ΓΕΝ πήγαν χθες οι καθηγητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων οι οποίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον διοικητή της Σχολής.Η προσπάθεια να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται σε καλό δρόμο.Η “συνύπαρξη” καθηγητών με τους διοικητές των Σχολών – όχι μόνο της ΣΝΔ- δεν είναι πάντα αγαστή και οι ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται δεν είναι εύκολες.Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διοικητής της ΣΝΔ τηρεί όσα προβλέπονται και τα “παράπονα” των καθηγητών εστιάζονται περισσότερο στην ταχύτητα και στον τρόπο που θέλησε να τα εφαρμόσει.Συνεπώς η ηγεσία του ΓΕΝ καλό θα είναι να μην αφήνει ακάλυπτο τον διοικητή της ΣΝΔ,γιατί τουλάχιστον εμείς αυτή την αίσθηση έχουμε αποκομίσει.

Ο Υποναύαρχος ε.α Κώστας Βουλγαράκης έγραψε ένα κείμενο με το οποίο νομίζουμε ότι προσεγγίζει ορθά το θέμα:

Η Ηγεσία αποφασίζει !! (αποφασίζει ;;;)

Αργά ή γρήγορα, κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και κανένας, δεν πρέπει να κάνει ότι …. τώρα εκπλήσσεται!! Για να φτάσουμε εδώ, έχουν προηγηθεί πολλά, έχουμε περάσαμε από συγκεκριμένους (χρονικά και επώνυμα) «κάβους», τελείως άτσαλα και με το πηδάλιο στον «αυτόματο», όπως και ο μοιραίος Καπετάνιος, στο τραγικό ατύχημα στην Αίγινα.

Ήταν εποχές της Δημοσιο-υπαλληλικής Επανάστασης και της Συνδικαλιστικής Δικτατορίας, όπου η Στρατιωτική Ηγεσία, από μειονεκτική θέση κοίταζε «παραπονιάρικα», τα συντρίμμια που άφηναν πίσω τους, οι κομματικοί μέντορες του κάθε Υπουργού.

Φτάσαμε επανειλημμένα στο σημείο ….. συνδικαλιστές ή συλλογικότητες, να φέρνουν ΕΤΟΙΜΟ σχέδιο νόμου, που αφορά τομείς ενός Στρατιωτικού Κλάδου, απευθείας στον Υπουργό και μετά αυτός, σαν καλός μαθητής, να το στέλνει στα Επιτελεία για έγκριση (δηλαδή, τα πάνω – κάτω)!! Πολλοί λοιπόν επιτελείς, παίξανε το κεφάλι τους, ήρθαν σε προστριβή με Προϊσταμένους και στοχοποιήθηκαν, από τα γνωστά «ιεροεξεταστικά» κομματικά Κέντρα.

Τα ΑΣΕΙ, είχαν λαμπρή Ιστορία και πάντα περιβάλλονταν από μια ξεχωριστή αίγλη και αναγνώριση, από την Ελληνική κοινωνία. Έτσι ήταν πάντοτε κίνητρο για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, να αλλοτριωθούν «επ’ ονόματι» τους, ώστε και αυτοί, μέσω των ΑΣΕΙ, να αυξήσουν την παρουσία και το κύρος τους, σ’ ένα χώρο αναγνωρισμένο και “αποστειρωμένο”.

Από το 1988 (που γνωρίζω) και έπειτα (που παρακολουθώ εξ αρμοδιότητος), σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, οι καθηγητές έβαζαν εμπόδια και τρικλοποδιές (μέσω του Κλάδου τους ή του τύπου ή και της ασάφειας του πλαισίου) και ήταν ανασταλτικοί, μέχρις ότου, το θέμα ….. να περάσει μέσω «δικής τους αρμοδιότητας», δηλαδή, μέχρι να έχουν αυτοί τον έλεγχο, τη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα.

Κάθε χρόνο, πίεζαν και αύξαναν την Ακαδημαϊκή εκπαίδευση, σε βάρος της Στρατιωτικής-Ναυτικής εκπαίδευσης, απαιτούσαν όλο και μεγαλύτερες πιστοποιήσεις και πτυχία καθηγητών, περιορίζοντας την επιλογή …. στα του οίκου τους (και της επιλογής τους) και έτσι ισχυροποιώντας βάναυσα, την επιρροή τους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο ….. η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, να ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ στην ουσία, από τον Κοσμήτορα καθηγητή και ο Διοικητής της, να είναι απλά ένα εκτελεστικό όργανο «Διοικητικής Μέριμνας»!!

Το απατηλό ΔΕΛΕΑΡ, πάντα ήταν …. η Σχολή να αναβαθμιστεί ως ισότιμη των ΑΕΙ και αυτό, θα γίνονταν, μόνο μέσω της αναβάθμισης του Ακαδημαϊκού της επιπέδου και βέβαια, αποκλειστικά με …. τη βοήθεια του πανίσχυρου Καθηγητικού Συμβουλίου!! Και το απατηλό όνειρο, έμεινε όνειρο και η Σχολή, χάθηκε από τα χέρια της Στρατιωτικής Ηγεσίας ….. και βγήκε από την πορεία της (το νόημα και την αποστολή της)!!

Μια απλή ματιά, στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς, την τραγική ανισορροπίας κατανομής βαρύτητας, των στόχων εκπαίδευσης και το γεγονός ότι, ……… «η ΣΝΔ σήμερα, παράγει επιστήμονες που φορούν στολή και όχι ΝΑΥΤΕΣ επιστήμονες»!!

Η μεγάλη Ναυτική μας Παράδοση, που ευτυχώς καλά κρατεί στα Πολεμικά μας Πλοία, είναι σήμερα, το ΜΟΝΟ ανάχωμα σ’ αυτόν τον κατήφορο. Είναι αυτή, που αξιοποιεί το Ελληνικό φιλότιμο και ενσωματώνει τα νέα στελέχη, στο ήδη δυνατό, στέρεο και αποτελεσματικό περιβάλλον του Πολεμικού Ναυτικού μας!!

Αλλά, μέχρι πότε !?

Δεν ξέρω σε ποια αιτία και σε τι βάθος ανέκυψε, η διένεξη που περιγράφει το άρθρο, αλλά σίγουρα θέτει ΟΛΟΥΣ ….. ενώπιον των ευθυνών τους και θα χρειαστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Ηγεσία, …… «να θέσει τον δάκτυλον, επί τον τύπον των ήλων»!! Εκτός και αν επιλεγεί η (πάντα) εύκολη λύση …. να θυσιαστεί ο Διοικητής της Σχολής (και πάλι)!!

Όμως έτσι και ΑΥΤΗ η Ηγεσία, θα έχει θέσει το πηδάλιο στον αυτόματο, χωρίς να κοιτά που βαδίζει, στον ορίζοντα!!

Είπαμε : «Τελικά, κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τα χνάρια του»!!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης