Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
03/01/2018 | 13:16 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Πτώση Τ-2: Από το 2012 οι Πτέραρχοι φωνάζουν για τους κινδύνους λόγω παλαιότητας των αεροσκαφών!

Πτώση Τ-2: Από το 2012 οι Πτέραρχοι φωνάζουν για τους κινδύνους λόγω παλαιότητας των αεροσκαφών!

Από το καλοκαίρι του 2012 ,Πτέραρχοι φώναζαν για την ανάγκη ανανέωσης τους στόλου των εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Στις τελευταίες ημερήσιες διαταγές τους οι τότε διοικητές ΔΑΥ και ΔΑΕ Πτέραρχοι Πριόνας και Παπανικολάου είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σήμερα είχαμε την πτώση του Τ-2, με τους πιλότους μας ευτυχώς να γλιτώνουν. Το αεροσκάφος έπεσε από μηχανική βλάβη,όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΑ.

Όσα είχαν πει μάλιστα είχαν γίνει ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση ανέφεραν με λεπτομέρειες όλα όσα είχαν πει οι Πτέραρχοι:

“Στην τελευταία του ημερήσια διαταγή (1-8-2012) ο αποστρατευθείς Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Πτέραρχος ε.α. κ. Κων/νος Πριόνας δήλωσε δημόσια ότι η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων είναι πλέον σήμερα εκτός επιθυμητών επιπέδων.

Στην τελευταία του ημερήσια διαταγή ο αποστρατευθείς Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πτέραρχος ε.α. Αθαν. Παπανικολάου αποκάλυψε ότι:

α) Η εκπαίδευση των πρωτοετών Ικάρων γίνεται με αεροσκάφη τύπου Τ-41, ηλικίας 43 ετών, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ρωγμών στην περιοχή της έλικος, και μπορούν να υποστηρίζονται με ανταλλακτικά για 2 μόνο ακόμα έτη, λόγω μη παραγωγής και έλλειψης τους στην παγκόσμια αγορά.

β) Τον Μάρτιο του 2012 συνέβη σοβαρό ατύχημα με αεροσκάφος Τ-41, το οποίο από τύχη και μόνο δεν ήταν θανατηφόρο.

γ) Το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου τύπου αεροσκάφους ανέρχεται σε 277.000 ΕΥΡΩ, όταν η αγορά ενός νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους δεν ξεπερνά τα 150.000 ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα την προφανή ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

δ) ότι υπάρχει μελέτη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος εκπαίδευσης Ικάρων μέχρι το 2021, η οποία δεν υλοποιείται.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Ποιό είναι το ποσό, που υπάρχει διαθέσιμο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αγορά ανταλλακτικών, την επισκευή και την κάθε είδους συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών, ελικοπτέρων και Οπλικών Συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, που τα ανταλλακτικά τους καλύπτονται από εμπορικές πηγές και μη εμπορικές πηγές, σε τί ύψος ανέρχονται οι αναλήψεις σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών επόμενων ετών και ποιό είναι το ποσοστό αποδέσμευσης στους αντίστοιχους ΚΑΕ έτους 2012;

2. Ποιό είναι το προϋπολογιζόμενο ετήσιο κόστος συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης ανά τύπο Α/Φ – Ε/Π και ΟΣ και με ποιά διαδικασία έχει γίνει η ανάθεση των σχετικών συμβάσεων;

3. Υφίσταται ζήτημα μειωμένης κάτω των επιθυμητών επιπέδων διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και πτητικών μέσων της ΠΑ, όπως ισχυρίζεται ο απελθών Διοικητής ΔΑΥ; Ποιά είναι σε ποσοστό η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-41, και Ε/Π SUPER PUMA και A-109, ΑΒ 205 και ΑΒ-206;

4. Αληθεύουν οι καταγγελίες του Διοικητή ΔΑΕ για επικίνδυνα ατυχήματα με εκπαιδευτικά αεροσκάφη, για πεπαλαιωμένα αεροσκάφη με ρωγμές στους έλικες και «φουσκωμένα» κόστη συντήρησης και αν ναι ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την ασφάλεια των πρωτοείσακτων Ικάρων και την παύση της σπατάλης πόρων;”

Η ερώτηση καταατέθηκε ,μια αόριστη απάντηση δόθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση,αλλά αντί να κάνει κάτι άφησε την κατάσταση ως έχει! Αποτέλεσμα οι νέοι πιλότοι να εκπαιδεύονται ρισκάροντας…Την ίδια ώρα σπεύσαμε να “ξαλαφρώσουμε” τους Αμερικανούς από το βάρος των επίσης παμπάλαιων ελικοπτέρων Kiowa, πληρώνοντας 47 εκατομμύρια δολάρια!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης