Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
09/04/2017 | 06:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ποια αδικία για αξιωματικούς από ΑΣΣΥ δεν διορθώνεται με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

Ποια αδικία για αξιωματικούς από ΑΣΣΥ δεν διορθώνεται με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ “ανέβηκε” στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση για λίγο και “κατέβηκε” για “τεχνικούς λόγους” όπως ειπώθηκε.

Όσοι πρόλαβαν να το διαβάσουν -και ήταν απ΄ ότι φαίνεται αρκετοί- έχουν σχηματίσει άποψη για το τι προβλέπει και κυρίως το τι δεν προβλέπει.

Πολλά από τα μηνύματα που ΄χει λάβει το Militaire.gr έχουν να κάνουν με τους αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ. Η κατηγορία που έχει γίνει γνωστή πλέον ως η αδικημένη σειρά της περιόδου 1990-92 διαπιστώνει ότι η “στρεβλή” κατάσταση που καλείται χρόνια τώρα να διορθώσει,παραμένει ως έχει.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο από έναν “εκπρόσωπο” αυτών των αδικημένων στελεχών:    

“Είμαι Ανθυποπλοίαρχος εισαχθείς στη ΣΜΥΝ το 1990. Ο προβληματισμός μου αφορά το νέο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ που <<ανέβηκε>> στο διαδίκτυο για διαβούλευση και συγκεκριμένα το άρθρο 4. Πρόλαβα και το διάβασα πριν το <<κατεβάσουν>>. Διάβασα επίσης και την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει. Καμία αποκατάσταση της στρέβλωσης που έχει δημιουργηθεί και της αδικίας που υφίσταται η τάξη μου καθώς και νεότερες τάξεις των αξιωματικών προερχόμενων από ΑΣΣΥ δεν επιτυγχάνετε με αυτό.

      Από το 2010 που γίναμε αξιωματικοί αυτό που έχουμε συναντήσει είναι μία σειρά από αδικίες. Πρώτα βιαίως αποσπαστήκαμε από το σώμα των παλαιών ασφαλισμένων στους οποίους ανήκαμε σύμφωνα με τη νομοθεσία και δημιουργήσαμε τους ασφαλισμένους του ‘90-’92. Μετά είδαμε νεότερους και νεότερες μας προερχόμενους από το σώμα των εθελοντών να προάγονται στον επόμενο βαθμό και εμείς να παραμένουμε στον ίδιο. Στη συνέχεια είδαμε την υπαγωγή μόνο των εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ το 1988 και το 1989 καθώς και των μονιμοποιηθέντων εθελοντών-εθελοντριών  στο νόμο 2439/1996. Τελικά έρχεται και το καινούργιο νομοσχέδιο που οριστικοποιεί  την αδικία: Όταν εισαχθέντες σε ΑΣΣΥ το 1989 ή μονιμοποιηθέντες εθελοντές-εθελόντριες στα 34 χρόνια υπηρεσίας γίνουν αντιπλοίαρχοι, εμείς οι εισαχθέντες ένα χρόνο αργότερα θα είμαστε ακόμα υποπλοίαρχοι. Δηλαδή δύο βαθμούς κάτω από τους δευτεροετής μας και από εθελοντές που δεν είναι καν  απόφοιτοι παραγωγικής σχολή. Το επίσης παράλογο είναι πως εκείνη τη χρονική στιγμή δεν θα υπάρχει πλωτάρχης, ταγματάρχης, επισμηναγός από ΑΣΣΥ στο στράτευμα για ένα χρόνο.

     Ακόμα και τον ένα χρόνο που έχουμε χάσει έναντι νεότερων σειρών ΑΣΣΥ με το νέο νομοσχέδιο μας τον <<χαρίζουν>> στον επόμενο βαθμό, στην ουσία στο τέλος σχεδόν της 35ετής καριέρας μας, στη λήξη της οποίας μπορούμε να συνταξιοδοτηθούμε όπως οι παλαιότερες σειρές χάνοντας τελικά ένα βαθμό έναντι αυτών (στην περίπτωση αποφοίτων ΑΕΙ χάνοντας δύο βαθμούς).

     Η σημερινή πολιτική ηγεσία είχε επισημάνει την αδικία που έχει δημιουργηθεί τόσο με το ασφαλιστικό του ‘90-‘92, όσο και με τη σταδιοδρομική  εξέλιξη της σειράς ΑΣΣΥ εισαχθέντων το 1990 και υποσχέθηκε άμεση λύση. Τελικά μετά από τρία χρόνια , με το υπό διαβούλευση νέο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ οριστικοποιούνται και νομιμοποιούνται στην ουσία αυτές οι αδικίες. 

    Σε ότι αφορά τις νεότερες σειρές ΑΣΣΥ, η αδικία είναι και εδώ εμφανής. Εισαχθέντες με πανελλήνιες και πολύ από αυτούς κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ έχουν σημαντικά βραδύτερη σταδιοδρομική εξέλιξη ακόμα και από μονιμοποιηθέντες εθελοντές-εθελόντριες. Υποτίθεται ότι οι σχολές ΑΣΣΥ τα  τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκαν. Πως γίνεται να αναβαθμίσεις ένα θεσμό υποβαθμίζοντας τον τελικά;  Η δικαιολογία της παραμονής στο στράτευμα για πέντε παραπάνω χρόνια δεν ισχύει πλέον καθώς με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και οι παλαιότερες σειρές ΑΣΣΥ μπορούν να παραμείνουν στο στράτευμα μέχρι και πέντε χρόνια μετά την 35-ετία. Στην ουσία αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι η ικανοποίηση όλων των διεκδικήσεων των παλαιότερων σειρών ΑΣΣΥ και των μονιμοποιηθέντων εθελοντών-εθελοντριών, με την ταυτόχρονη <<θυσία>> και υποβάθμιση των νεότερων σειρών ΑΣΣΥ.

      Γνωρίζω πως με παλαιότερο άρθρο σας έχετε αναφερθεί στις συγκεκριμένες στρεβλώσεις –αδικίες που έχουν δημιουργηθεί. Θα ήθελα απλώς τώρα κατά τη διάρκεια της υποβολής σε διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ, αν μπορείτε να τις επισημάνετε για άλλη μία φορά”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης