Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
12/07/2016 | 07:01 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Πλησιάζει η ώρα της Νέμεσις για τον Ερντογάν”; Τι δείχνουν οι διπλωματικές παλινωδίες του

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ 

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πρέπει να ασκείται με συνέπεια , με σεβασμό των κανόνων διεθνούς δικαίου και όχι κάνοντας ζιγκ ζαγκ.

Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες, θρησκευτική αδελφοσύνη, ιδεολογική συγγένεια. Βασικό στοιχείο της είναι το συμφέρον της χώρας.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα μοιάζει να χορεύει σε ξέφρενους ρυθμούς. Το Ισραήλ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και η Συρία είναι οι χώρες με τις οποίες προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της, Αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουν το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η Άγκυρα. Αυτός που ζητά συγνώμη με τόση ευκολία μπορεί να γίνει εχθρός με την ίδια ευκολία.

Η Άγκυρα ζήτησε συγνώμη από τον Πούτιν για την κατάρριψη του αεροσκάφους, υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ και  τώρα έχει στο στόχαστρο της την Αίγυπτο και τη Συρία. Δεν αποκλείεται σύντομα να αποκαλέσει ξανά « αδελφό» τον Άσαντ.

Όλα αυτά δείχνουν την χρεοκοπία της πολιτικής και της οικονομίας.  Οι ξένες δυνάμεις που στηρίζουν το Κόμμα του Ερντογάν από την πρώτη στιγμή αποσύρουν μια προς μια την υποστήριξη τους.  Ή δείχνουν ότι την αποσύρουν για να πιέσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει  ακόμα περισσότερα αιτήματά τους.

Ο Ερντογάν βλέποντας τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των πολιτών του αποφάσισε να δώσει την τουρκική ιθαγένεια στους Σύρους πρόσφυγες. Με την απόφαση του αυτή στοχεύει να δείξει καλή θέληση στην Ε.Ε, αλλά και να αποκτήσει μια νέα δεξαμενή ψηφοφόρων.

Εύστοχα ο καθηγητής Μετέ  Τουντσάι σε συνέντευξη του στην συνεργάτιδα της χουρριέτ , Τζανσού Τσαμπλιμπέλ δήλωσε ότι το ΑΚΡ θα παραμείνει στην εξουσία για 30 χρόνια!

Βέβαια, η χορήγηση της τουρκικής ιθαγένειας έγινε κερδοφόρα επιχείρηση.  Εντοπίστηκε σπείρα Σαουδαράβων που χορήγησε σε 23.000 Αφγανούς την  τουρκική υπηκοότητα έναντι 80.000-100.000$.

Οι τουρκικές κυβερνήσεις όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση  καταφεύγουν στη θρησκεία γιατί είναι ένας εύκολος τρόπος χειραγώγησης των μαζών. Τις περισσότερες φορές στόχος είναι η Αγία Σοφία. Οι κυβερνήσεις αντλούν δύναμη με τη δήθεν μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τέμενος.  Το ζήτημα είναι κατανοητό ως ένα βαθμό. Αυτό που είναι ακατανόητο είναι η πρόταση που έγινε για να ονομαστεί ένα τέμενος  στην Άγκυρα , στην περιοχή Γκιόλμπασι, στη συνοικία Καρσίγιακα, στη θέση Γξιουζέλγιαλι. Πώς είναι δυνατόν να δώσουν το όνομα του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε ένα νεοαναγειρόμενο τέμενος;

Παρ΄όλες τις παλινωδίες και τις ακροβασίες έρχεται η ώρα της καταβολής του αντιτίμου των πεπραγμένων για όλους.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Φιράτ, ο πρόεδρος του κουρδικού κόμματος PYD  Σαλιχ Μουσλίμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν στα χέρια τους όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να οδηγήσουν τον Ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης