Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
08/01/2017 | 19:53 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έριξε γέφυρες στο Ιράκ και πήγε στο Ερμπίλ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έριξε γέφυρες στο Ιράκ και πήγε στο Ερμπίλ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Βαγδάτη μετέβη στο Ερμπίλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της κουρδικής περιφέρειας Μεσούτ Μπαρζανία και τον πρωθυπουργό Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Rudow  ο Μπαρζανί και ο Γιλντιριμ μετά το τέλος των συνομιλιών τους έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Πρόεδρος Μεσούτ Μπαρζανί δήλωσε: “Θεωρούμε σημαντική αυτή την επίσκεψη. Αποτελεί ένδειξη υποστήριξης της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην περιφέρεια του Κουρδιστάν. Ευχαριστούμε το τουρκικό κράτος και τον λαό για τη βοήθεια τους”.

Ο Γιλντιρίμ, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ερμπίλ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Βαγδάτη και πρόσθεσε:”Η επίσκεψη σας αμέσως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ήταν σημαντική. Τηρήσατε μια ξεκάθαρη στάση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO ( Φαττουλλάχ Χότζα). Πραγματοποιήσαμε σημαντικές συνομιλίες. Αυτές εντάσσονται σε δυο κατηγορίες ,πρώτον πάταξη της τρομοκρατίας και δεύτερον συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ISIS, PKKA, FETO δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά το Ιράκ και τη Συρία. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση του ISIS από τη Μοσούλη, καθώς και η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη για την απομάκρυνση του από τη Συρία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη. Εμείς ανοίξαμε τα σπίτια μας και δεχθήκαμε περίπου 300.000 ιρακινούς αδελφούς μας που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας του ISIS.

Οι υπουργοί μας έκαναν τις προεργασίες για την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Τον Γενάρη θα συσταθεί μια Επιτροπή για να επεξεργαστεί διάφορα οικονομικά ζητήματα. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αύξηση των εμπορικών μας συναλλαγών.

Θα συνεργαστούμε στους τομείς υγείας, ενέργειας, μεταφορών και εκπαίδευσης.  Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Μπαρζανί στην κουρδική γλώσσα λέγοντας Zor Sipas (Ευχαριστώ πολύ).

Ο ηγέτης του Ιράν Αγαιτολλάχ Χαμανέι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την βελτίωση των σχέσεων Ιράκ-Τουρκίας και δήλωσε μέσω του συμβούλου του  Αλή Ακμπάρ Βελαγετί :”Χαιρετίζουμε με χαρά την επανέναρξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ιράκ-Τουρκίας. Ευχόμαστε η Άγκυρα να επιστρέψει στην εποχή των μηδενικών προβλημάτων”.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης