Υποστηριξε το militaire
05/06/2016 | 00:02

Ο Πόλεμος των 6 Ημερών: Ο “κεραυνοβόλος πόλεμος” του Ισραήλ

Militaire News

5 Ιουνίου 1967: Ξεσπάει ο πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές του αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ και Λίβανο.

Ο πόλεμος άρχισε με αιφνιδιαστική αεροπορική προσβολή των Ισραηλινών και ταυτόχρονη χερσαία επίθεση. Με το τέλος των επιχειρήσεων η Αίγυπτος είχε απολέσει τη χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας, η Ιορδανία τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και η Συρία τα υψώματα του Γκολάν, ενώ το Ισραήλ είχε τριπλασιάσει την έκτασή του.  

Πως το πέτυχαν;

Η καταστροφή των αιγυπτιακών αεροσκαφών υπήρξε μαζική καθώς ήταν συγκεντρωμένα στους διαδρόμους των αεροδρομίων, μετά από απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Γκαμάλ Νάσερ να συμπτύξει τις αεροπορικές του δυνάμεις από τα προκεχωρημένα αεροδρόμια στα κύρια. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε όλα τα αεροσκάφη του, αφήνοντας μόνο 12 για την άμυνά του. Με πολλαπλά κύματα έπληξε το σύνολο των αεροδρομίων της Αιγύπτου και 23 θέσεις ραντάρ. Τα αποτελέσματα της προσβολής ήταν η καταστροφή των 2/3 της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας, η καταστροφή του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης μέσω ραντάρ και η εξάρθρωση του συστήματος επιτήρησης. Οι Ισραηλινοί πέτυχαν εκπληκτικό χρόνο επανεξυπηρέτησης των αεροσκαφών τους (7,5 λεπτά) δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετούς πιλότους να πραγματοποιήσουν μέχρι και 8 εξόδους την ημέρα, έναντι 2 που υπολόγιζαν οι αντίπαλοί τους.

Στις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ εφάρμοσε τον δικό του “κεραυνοβόλο πόλεμο”.Επιτέθηκε αιφνιδιαστικά εναντίον της χερσονήσου του Σινά  .Στην ιορδανική και συριακή μεθόριο διατήρησε αρχικά αμυντική διάταξη για να αγκιστρώσει τις εκεί εχθρικές δυνάμεις, ώστε να μην ενισχύσουν τους Αιγυπτίους.

Αλεξιπτωτιστές  βρέθηκαν πίσω από τις γραμμές των Αιγυπτίων και εξουδετέρωσαν όλο το πυροβολικό.Ο αρχηγός του αιγυπτιακού επιτελείου, στρατηγός Χακίμ Αμερ, διέταξε υποχώρηση. Οι Ισραηλινοί , έκοψαν κάθε οδό διαφυγής προς την διώρυγα του Σουέζ. Οι απώλειες των Αιγυπτίων σε έμψυχο και άψυχο υλικό ήταν τεράστιες. Την επομένη ημέρα, η Αίγυπτος δέχθηκε την κατάπαυση του πυρός (ΟΗΕ) και ο πόλεμος στο μέτωπο της Αιγύπτου ουσιαστικά τελείωσε.

Το Ισραήλ στη συνέχεια επιτέθηκε προς Συρία – Ιορδανία με τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις σε συνδυασμό με ρίψη αλεξιπτωτιστών και αεροπορική υποστήριξη. Αντικειμενικός σκοπός ήταν η κατάληψη στην Ιορδανία της κοιλάδας του Ιορδάνη και του οροπεδίου Ναμπλούς και στη Συρία των υψιπέδων Κουνέιτρα και Μπουτμιγιέ. Στις 6 Ιουνίου σκληρές μάχες πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, στην Ιεριχώ και στη Βηθλεέμ, ενώ το πυροβολικό της Ιορδανίας βομβάρδιζε πόλεις και αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ.

Στις  7 Ιουνίου είχε καταληφθεί η περιοχή δυτικά του Ιορδάνη και είχε επιτευχθεί πλήρης εκκαθάριση της Ιερουσαλήμ. Την επόμενη ημέρα η Συρία δέχθηκε την κατάπαυση του πυρός από τον ΟΗΕ, όμως την επομένη επανέλαβε τις επιχειρήσεις. Στις 10 Ιουνίου το Ισραήλ συνέχισε την επίθεσή του προς τα υψίπεδα Κουνέιτρα και Μπουτμιγιέ, εγκλωβίζοντας τις εκεί συριακές δυνάμεις τις οποίες και κατέστρεψε. Στις 11 Ιουνίου είχε πλέον σταματήσει κάθε πολεμική δραστηριότητα.

Το Ισραήλ παρέταξε 264.000 άνδρες, μέτρησε 3.260 νεκρούς-τραυματίες και 17 αιχμαλώτους. Η Αίγυπτος διέθεσε 150.000, η Συρία 75.000 και η Ιορδανία 55.000. Οι αιγυπτιακές απώλειες δεν έγιναν ποτέ με ακρίβεια γνωστές αλλά εκτιμώνται σε 15.000 νεκρούς-τραυματίες και 12.000 αιχμαλώτους, μεταξύ τους και εννέα στρατηγοί. Οι απώλειες της Συρίας εκτιμώνται σε 1.000 νεκρούς-τραυματίες και 1.000 αιχμαλώτους. Η Ιορδανία καταμέτρησε 6.856 νεκρούς-τραυματίες και 463 αιχμαλώτους. Όσον αφορά στο υλικό, το Ισραήλ απώλεσε 19 αεροσκάφη και 122 άρματα ενώ οι Άραβες απώλεσαν 380 αεροσκάφη, 18 ελικόπτερα και 900 άρματα εκ των οποίων 100 καταλήφθηκαν ανέπαφα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης