Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
31/08/2016 | 06:50 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Ο πραγματικός ρόλος της Αμερικής στη Συρία! Πόσο πραγματικά έχει εμπλακεί στρατιωτικά;

Ο πραγματικός ρόλος της Αμερικής στη Συρία! Πόσο πραγματικά έχει εμπλακεί στρατιωτικά;

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία εξελίσσεται στην πιο επικίνδυνη και καταστροφική κρίση του πλανήτη. Απο το 2011, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά, εκατομμύρια Σύριοι έχουν μεταναστεύσει, η Ευρώπη δέχεται αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις απο τον ISIS  ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν έρθει πολλές φορές σε σοβαρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία…

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους, αποκρύπτοντας το ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία από τον αμερικανικό λαό και από την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το τέλος του Συριακού πολέμου απαιτεί έναν ειλικρινή απολογισμό από τις ΗΠΑ για το πού βρίσκεται η σημερινή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων του ποιος χρηματοδοτεί, εξοπλίζει, καταρτίζει, και παρέχει αρωγή στα διάφορα μέτωπα. Αυτό θα συμβάλει στο τέλος των απερίσκεπτων ενεργειών στις οποίες προβαίνουν πολλές χώρες σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Μια διαδεδομένη-αλλά ψευδή- αντίληψη είναι ότι ο Ομπάμα έχει κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά απο τον πόλεμο της Συριας. Ένας κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times, επαναλαμβάνοντας τη λανθασμένη ιδέα ότι οι ΗΠΑ έχουν παραμείνει στο περιθώριο, πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι ο Ομπάμα είχε απορρίψει τη συμβουλή της τότε υπουργού των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον για να εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας που αγωνίζονται εναντίον του Άσαντ.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, οι New York Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ το 2013 εξόπλισαν αντάρτες της Συρίας. Όπως έχει αποδειχτεί, η Σαουδική Αραβία παρέχει ουσιαστική χρηματοδότηση των εξοπλισμών, ενώ η CIA, υπό τις διαταγές του Ομπάμα, παρέχει την οργανωτική υποστήριξη και εκπαίδευση.

Δυστυχώς, η ιστορία παραμένει χωρίς περαιτέρω επεξεργασία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή από τους New York Times. Το κοινό έμεινε στο σκοτάδι: Πόσο μεγάλες είναι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις  CIA και Σαουδικής Αραβιας; Πόσες είναι οι δαπάνες των ΗΠΑ για τη Συρία ετησίως; Τι είδους όπλα έχουν ΗΠΑ, Σαουδάραβες, Τούρκοι, Κατάρ, και άλλοι που τροφοδοτουν τους αντάρτες της Συρίας; Ποιες ομάδες λαμβάνουν τα όπλα; Ποιος είναι ο ρόλος των στρατευμάτων των ΗΠΑ; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα, και τα μέσα ενημέρωσης δεν επιδιώκουν μια σαφή εξήγηση.

Άπειρες φορές, ο Ομπάμα έχει πει στον αμερικανικό λαό ότι δεν θα υπάρξει “καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος.” Ωστόσο, κάθε λίγους μήνες, το κοινό γίνεται αποδέκτης μιας σύντομης κυβερνητικής δήλωσης ότι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έχουν αναπτυχθεί στη Συρία. Το Πεντάγωνο αρνείται συστηματικά ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αλλά όταν η Ρωσία και η κυβέρνηση Assad έκαναν πρόσφατα βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού εναντίον καταυλισμών των ανταρτών στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στο Κρεμλίνο ότι οι επιθέσεις απειλούν τα αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος. Το κοινό δεν έχει επιδιώξει καμία εξήγηση για την αποστολή τους ή το κόστος τους.

Μέσα από περιστασιακές διαρροές, ερευνητικές εκθέσεις, δηλώσεις από άλλες κυβερνήσεις, και σπάνια δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, γνωρίζουμε ότι η Αμερική έχει εμπλακεί σε έναν ενεργό, συνεχή, συντονισμένο πόλεμο με την CIA τόσο για την ανατροπή του Άσαντ όσο και για την καταπολέμηση της ISIS. Οι συμμάχοι της Αμερικής στην προσπάθεια κατά του Άσαντ είναι οι Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ και άλλες χώρες της περιοχής. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για τα όπλα, εκπαίδευση, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, αεροπορικές επιδρομές και υλικοτεχνική υποστήριξη για τις δυνάμεις των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών μισθοφόροων. Οι σύμμαχοι της Αμερικής έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια  για την επιχείρηση αυτή. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρονται.

Το κοινό των ΗΠΑ δεν είχε ποτέ λόγο σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν έχει υπάρξει καμία  ψήφος ή έγκριση του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο ρόλος της CIA δεν έχει ποτέ εξηγηθεί ή δικαιολογηθεί. Η εγχώρια και η διεθνής νομιμότητα των ενεργειών των ΗΠΑ δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί απο τον αμερικανικό λαό και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: project-syndicate.org

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης