Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Ερντογάν “χέρι-χέρι” με τον Μπαχτσελί και τους Γκρίζους Λύκους του!

Ο Ερντογάν

Με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους συνεργάζεται πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ  το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να σχηματίσει, από κοινού με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), μια κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα προετοιμάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, κίνηση που εκτιμάται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, όπως επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι το MHP θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης, κι οι ψήφοι που διαθέτει στην τουρκική εθνοσυνέλευση αρκούν ώστε ο Ερντογάν να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Το MHP θέλει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος να επανέλθει σε ισχύ η δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής—κάτι το οποίο πιθανότατα θα σηματοδοτούσε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ—εάν εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Μπαχτσελί είπε ότι το MHP έλαβε το προσχέδιο του AKP και το μελετά.

Ο Ερντογάν επιδιώκει εδώ και χρόνια να αποκτήσει μια εκτελεστική προεδρία, μια τουρκική εκδοχή του συστήματος των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, επιχειρηματολογώντας πως η Τουρκία χρειάζεται σθεναρή ηγεσία. Οι αντίπαλοί του ερίζουν ότι η αναθεώρηση αυτή του Συντάγματος θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο αυταρχισμό.

«Αποτιμάμε το κείμενο πολύ προσεκτικά», είπε ο Μπαχτσελί μετά τη συνάντηση της ΚΟ του MHP. «Κατόπιν σχεδιάζουμε να φέρουμε στην εθνοσυνέλευση τις διατάξεις στις οποίες θα συμφωνήσουμε στην επιτροπή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα συμμετέχουμε στην επιτροπή όσο αυτή υπερασπίζεται τις απόψεις του MHP», ανέφερε ο ίδιος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όπως και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αντιτίθενται στη μετατροπή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας σε προεδρικό.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει δημοψήφισμα για τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό ανεξαρτήτως της υποστήριξης που θα εξασφαλίσει στο κοινοβούλιο. Ορισμένα στελέχη του AKP λένε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί την άνοιξη του 2017.

Για να εγκριθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος χρειάζεται η υποστήριξη τουλάχιστον 367 βουλευτών επί του συνόλου των 550 χωρίς να χρειάζεται κατ’ ανάγκη να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ή 330 και λαϊκή έγκριση σε δημοψήφισμα.

Το AKP έχει 317 έδρες και το MHP 40.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης