Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Ερντογάν είδε τον ηγέτη της Χαμάς λίγο πριν ανακοινωθεί συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ

Ο Ερντογάν είδε τον ηγέτη της Χαμάς λίγο πριν ανακοινωθεί συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η “επανασύνδεση” Τουρκίας-Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε  με τον ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ,μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν είδε τον Μεσάαλ στην Κωνσταντινούπολη.Σύμφωνα με το Anadolu,συζήτησαν σχετικά με την τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους και τις σχέσεις ανάμεσα στη Χαμάς και στη Φάταχ.

Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης συνδέεται με την αναμενόμενη για αύριο ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ,οι σχέσεις των οποίων διαταράχθηκαν επικίνδυνα μετά από την υπόθεση του Mavi Marmara.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, “η Άγκυρα είχε θέσει τρεις όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων: να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη για την έφοδο, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους οικείους των θυμάτων της επιδρομής και να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα τον οποίο ελέγχει το ισλαμιστικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χαμάς. Εν μέρει, οι δύο πρώτοι τουρκικοί όροι έχουν ικανοποιηθεί.

Για το Ισραήλ, ο περιορισμός της δράσης της Χαμάς στην Τουρκία είναι μια αναγκαία προϋπόθεση.

Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων το Ισραήλ θα εγκρίνει την ανέγερση ενός νοσοκομείου, ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και ενός εργοστασίου για την παραγωγή πόσιμου νερού στη Γάζα.

Εξάλλου η Άγκυρα θα στέλνει βοήθεια στη Γάζα, αν και μέσω του ισραηλινού λιμένα Ασντότ, όχι απευθείας, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ προ ημερών. Η εξομάλυνση των σχέσεων θα επιτρέψει να γίνουν ξανά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, καθώς και να προχωρήσουν σχέδια για κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, ανέφερε ακόμη η τουρκική εφημερίδα”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης