Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Οι Γερμανοί φτιάχνουν κλίμα υπέρ των Σκοπίων! Δημοσίευμα από το Spiegel

Οι Γερμανοί φτιάχνουν κλίμα υπέρ των Σκοπίων! Δημοσίευμα από το Spiegel

To Der Spiegel μ΄ ένα δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του σελίδα αποκαλύπτει τις προθέσεις του Βερολίνου σχετικά με τα Σκόπια. Στο δημοσίευμα, που από την αρχή μέχρι το τέλος τους τα Σκόπια αποκαλούνται “Μακεδονία” είναι εμφανής η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως “θύμα” το κρατίδιο που πρέπει να επιβιώσει.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του  ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Nikola Dimitrov. Τίτλος του δημοσιεύματος;   «Η ‘Μακεδονία  μετά την κυβερνητική κρίση …Τα Βαλκάνια ανησυχούν για αυτήν τη χώρα» .

Στον υπότιτλο αναφέρεται : «Η ‘Μακεδονία’ (sic) ήταν το προβληματικό παιδί των Βαλκανίων – τώρα η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση προτίθεται να εκδημοκρατίσει τη χώρα. Πρόκειται για τιτάνιο έργο – το οποίο τορπιλίζεται διαρκώς ειδικά από το γειτονικό κράτος της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα ρίχνει όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα . Υποστηρίζει ότι το κρατίδιο “παλεύει με την υποθήκη του ιστορικού ζητήματος, σχετικά με το εάν υφίσταται καν ‘μακεδονικό’ (sic) έθνος. Για τους ιδεολόγους σε όλες τις γειτονικές χώρες της ‘Μακεδονίας’ (sic) το ζήτημα τίθεται σε διαφορετικούς βαθμούς. Κατά κύριο λόγο τίθεται στην Ελλάδα: Εκεί υπάρχει άρνηση της ύπαρξης τέτοιου είδους εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων, οι έλληνες ‘Μακεδόνες’ (sic) δεν επιτρέπεται να φέρουν την ‘μακεδονική’ (sic) τους ονομασία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το όνομα του κράτους ‘Μακεδονία’ (sic) ως ονομασία ενός μη υπαρκτού έθνους, καθώς επίσης και ως μια υπαινισσόμενη εδαφική απαίτηση σε βάρος της δικής της βόρειας περιοχής της Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό η ‘Μακεδονία’ (sic) φέρει σε διεθνές επίπεδο την προσωρινή ονομασία πΓΔΜ (σ.σ.: στο κείμενο FYROM).

Η διαμάχη για την ονομασία έχει παραλύσει τις εξελίξεις στην ‘Μακεδονία’ (sic) για περισσότερο από 25 χρόνια. Λίγο μετά το 2000, η χώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην ΕΕ και το 2008 για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο προσπάθειες απέτυχαν εξαιτίας της άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας. Αυτό συνέβαλε στην λαϊκιστική – εθνικιστική – αυταρχική παρέκκλιση της ‘Μακεδονίας’ (sic) υπό το καθεστώς Gruevski.  O Gruevski κατασκεύασε μια  εθνική ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία, η ‘Μακεδονία’ (sic) κατέχει μια εθνική ταυτότητα με ρίζες στην αρχαιότητα. Η Ελλάδα το αξιολόγησε ως μετωπική σύγκρουση.

Η νέα ‘μακεδονική’ (sic) κυβέρνηση τώρα προσεγγίζει την Ελλάδα, μάλιστα με πράξεις. Σταμάτησε σε ένα βαθμό την αρχιτεκτονική μετατροπή των Σκοπίων σε ενός είδους αρχαίας Disneyland που ξεκίνησε με τον Gruevski. Προτείνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα και με αυτό ξεκινά τις ευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μέχρι τώρα δε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία: ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σε επίσκεψη στα Σκόπια, ζήτησε από την ‘Μακεδονία’ (sic) επιπλέον συμβιβασμούς –χωρίς να προσδιορίσει τις απαιτήσεις και παρόλο που απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2001 υποχρεώνει την Ελλάδα να μην εμποδίσει την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ (sic) στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία.

«Δεν επιθυμούμε ένα νέο γύρο ανταλλαγής κατηγοριών», δηλώνει σχετικά ο ‘μακεδόνας’ (sic) Yπουργός Εξωτερικών Dimitrov. «Θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε, αυτό που είμαστε- ‘Μακεδόνες’ (sic). Δε ζητάμε κάτι που δεν μας ανήκει, αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς από εμάς να απαρνηθούμε την ψυχή και τις αξίες μας». Ταυτόχρονα, ο Dimitrov προειδοποιεί ότι «είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, να εμποδίζει κανείς μια χώρα», όπως έχει δείξει η περίπτωση της ‘Μακεδονίας’ (sic).

Αυτό είναι εμφανές σε πολλά παράλογα συμβάντα: Η ελληνική εθνική ομάδα νεανίδων χειροσφαίρισης αποχώρησε από αγώνα στα Σκόπια γιατί οι ‘μακεδόνισσες’ (sic) παίχτριες φορούσαν φανέλες με το όνομα ‘Μακεδονία’ (sic). Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τις νεανίδες ως ηρωίδες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης