Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Να μην προσκληθεί ξανά στις ΗΠΑ ο Ερντογάν”! Αμερικανοί βουλευτές θέτουν θέμα

“Ανεπιθύμητο πρόσωπο” είναι στις ΗΠΑ ο Ερντογάν,τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έγιναν και ακούστηκαν στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης στο greeknewsonline.com  “η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την Πέμπτη δια βοής το ψήφισμα 354, με το οποίο καταδικάζονται οι βιαιοπραγίες των μελών της προσωπικής φρουράς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος διαδηλωτών έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη και ζητείται η λήψη μέτρων για παραπομπή σε δίκη των υπαιτίων και αποτροπή επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος – που προωθείται στην ολομέλεια – ο πρόεδρος της επιτροπής, Έντ Ρόις, δήλωσε ότι «ένοπλα μέλη της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν χτύπησαν βίαια, έπνιξαν και κλώτσησαν διαδηλωτές σε μία απρόκλητη επίθεση που στόχευσε στο να σιγήσει τα δικαιώματα αμερικανών πολιτών στην ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης. Αυτό το επίκαιρο ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική κυβέρνησης, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ξένη κυβέρνηση να καταπνίξει τα δικαιώματα των πολιτών μας».

Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Πολ Ράιαν χαιρετίζει το ψήφισμα που προώθησαν ο πρόεδρος και ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή και υιοθετήθηκε από τα μέλη της.

«Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όμως οι ηγέτες της θα πρέπει να καταδικάσουν πλήρως και να ζητήσουν συγγνώμη για τη βάναυση αυτή συμπεριφορά σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι ασκούσαν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Την ίδια στιγμή είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο να έλθουν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης».

Το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού, ο πρόεδρος Εντ Ρόις, ο επικεφαλής των δημοκρατικών Έλιοτ Ένγκελ, ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στην επιτροπή Κέβιν Μακκάρθι κι ο επικεφαλής των δημοκρατικών Στένι Χόγιερ.

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα, οι τέσσερις ηγέτες της επιτροπής, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι η απρόκλητη επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε βάρος φιλειρηνικών διαδηλωτών από τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επί αμερικανικού εδάφους δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες κι οι υπεύθυνοι να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

“Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον διαδηλωτών είναι επανάληψη παρόμοιας συμπεριφοράς της κυβέρνησης Ερντογάν και έστειλε ένα επικίνδυνο μήνυμα, ότι αυτή η ιδεολογία καταστολής έχει θέση μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τη δημοκρατία και τα βασικά δικαιώματα έναντι εκείνων που θα επέβαλαν το αντίθετο στον κόσμο. Πρέπει να διαλύσουμε εντελώς αυτή την εντύπωση και να καταστήσουμε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν οποιεσδήποτε προσπάθειες να στερηθούν οι άνθρωποι το δικαίωμα να υψώνουν τις φωνές τους με μη βίαια μέσα ενάντια σε όσους βρίσκονται στην εξουσία».

Το ψήφισμα – που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, όμως αποτελεί μέσο πίεσης στην κυβέρνηση και κυρίως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ζητά από την υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας του υπουργείου Εξωτερικών να μελετήσει όσα συνέβησαν και να επιβεβαιώσει με τις τουρκικές αρχές τη συμπεριφορά που αναμένει να επιδείξουν στο μέλλον τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας που συνοδεύουν τον πρόεδρο.

Καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει αμέσως την άρση της ασυλίας οποιουδήποτε μέλους του τουρκικού προσωπικού ασφαλείας που ενεπλάκη στην επίθεση στις ΗΠΑ, πριν αφεθεί ελεύθερος.

Ζητά να εξεταστούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα μέτρα που λαμβάνονται από αυτό, για να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Και τέλος ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει την ενίσχυση των ελευθεριών για την Τύπο και την κοινωνία των πολιτών σε χώρες όπως η Τουρκία και να καταπολεμηθούν προσπάθειες ξένων ηγετών για να απαγορευτούν ελεύθερες και ειρηνικές διαμαρτυρίες στις χώρες τους.

Σκληρές επικρίσεις σε βάρος της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν ακούστηκαν στην ακρόαση της υποεπιτροπής Ευρώπης και Ευρασίας της αμερικανικής Βουλής, όπου κατέθεσαν μερικοί από τους οργανωτές της διαδήλωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία, αλλά και ακαδημαϊκός ειδικός για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, Dana Rohrabacher, κάλεσε την κυβέρνηση να μην απευθύνει ξανά πρόσκληση «στον Τούρκο δικτάτορα» να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ροραμπάκερ υπενθύμισε ότι και στην προηγούμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν οι φρουροί του είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές έξω από το Ινστιτούτο Μπρούκινκς. Χαρακτήρισε τεράστια ασέβεια προς τις ΗΠΑ την τελευταία επίθεση, σημειώνοντας ότι τα διαβήματα της τουρκικής κυβέρνησης προς τον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα που χαρακτήριζαν «επιθετική» τη συμπεριφορά των αμερικανικών αρχών, κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

«Η υπεροψία αυτή κάνει κάθε τι να ωχριά. Ο Ερντογάν δεν θα πρέπει ποτέ να καλεστεί ξανά στις ΗΠΑ. Είναι εχθρός σε κάθε τι που αντιπροσωπεύει η Αμερική», είπε.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην υποεπιτροπή, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, σημειώνει ότι στην συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, ο αμερικανός πρόεδρος δεν ήγειρε τις αμερικανικές ανησυχίες για την επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς Ερντογάν σε βάρος αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, μειονοτήτων και κάθε άλλου που μιλά εναντίον των παραβιάσεων της κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζει ενοχλητικό το βίντεο που δείχνει τον Ερντογάν να δίνει εντολές στο προσωπικό ασφαλείας, ενώ αναφέρει ότι συνελήφθησαν δύο Τούρκοι φρουροί, οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς είχαν διπλωματική ασυλία. Παράλληλα, αφού χαιρέτισε το ψήφισμα που υιοθέτησε νωρίτερα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πως προσβλέπει η βουλή μαζί με την κυβέρνηση να δουν πως θα υλοποιηθούν οι πρόνοιές του.

Στο μεταξύ 48 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων συνυπέγραψαν επιστολή των βουλευτών Κώστα Μπιλιράκη και Ιλιάνα Ρος – Λετίνεν προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι φρουροί του Ταγίπ Ερντογάν. Η επιστολή ζητά την άμεση απέλαση του προσωπικού ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας που ενεπλάκη στα επεισόδια και την απαγόρευση στο μέλλον της εισόδου τους στις ΗΠΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης