Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Να μην αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία” λέει τώρα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ!

«Από τη σκοπιά μου, είναι σημαντικό να οργανώσουμε από κοινού την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να συμβάλει οικονομικά και με ανθρώπινο δυναμικό για να προστατέψουμε μαζί τα εξωτερικά σύνορα», τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ταυτόχρονα, αντιδρώντας στις απειλές της Τουρκίας για καταγγελία της συμφωνίας με τη ΕΕ για το προσφυγικό, προειδοποιεί πως εάν δεν γίνει προετοιμασία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει τώρα να υπάρξει εκμετάλλευση του χρόνου και να οργανωθεί, επειγόντως, η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Ο ίδιος δεν γνωρίζει πώς μπορεί κανείς να επηρεάσει την Τουρκία και αν υπάρχει κάποια βάση συνεννόησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, σημειώνει: «Πιστεύω ότι η Τουρκία, μάλλον, είναι πολύ απρόβλεπτη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην Τουρκία, αλλιώς θα είμαστε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση από αυτήν».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής επισημαίνει: «Όταν μετανάστες παίρνουν τον δρόμο για την Ευρώπη, θα πρέπει κανείς να τους σταματά στα εξωτερικά σύνορα, που συχνά είναι νησιά, όπως η Λέσβος ή η Λαμπεντούσα. Θα πρέπει να φροντίζονται και να επαναπροωθούνται, διότι μόνο αν αποσαφηνίσουμε ότι όποιος βρίσκεται παράνομα στον δρόμο για την Ευρώπη δεν έχει καμία πιθανότητα να παραμείνει στην Ευρώπη, τότε θα είναι λιγότεροι οι άνθρωποι στον δρόμο για την Ευρώπη, τότε μόνο θα σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο, τότε μόνο θα αφαιρέσουμε από τους διακινητές τις επιχειρηματικές βάσεις τους».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να επεκτείνουμε την επί τόπου βοήθεια για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις χώρες προέλευσής τους και εδώ απαιτείται η στράτευση των χωρών-μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους και η Αυστρία είναι πρόθυμη να έχει δυσανάλογα υψηλή συμβολή, τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από άποψη ανθρώπινου δυναμικού. Και αυτό θα το οργανώσουμε, είτε στη Frontex, είτε θα χρειαστούμε μία νέα υπηρεσία που να μπορεί να το διαχειριστεί.

Και εδώ πρόκειται για χιλιάδες αστυνομικούς, καθώς και για στελέχη του στρατού, για να οικοδομηθεί μία προστασία των συνόρων και μία ακτοφυλακή», προσθέτει. Σχετικά με το βάρος που έχουν να σηκώσουν με το προσφυγικό οι διάφορες χώρες, ο κ. Κουρτς θεωρεί ότι «το κύριο βάρος έχουν η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν ως χώρες διέλευσης, όμως, μαζικά οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στις χώρες προορισμού Αυστρία, Γερμανία Σουηδία, ωστόσο και η Ελλάδα έχει να σηκώσει βάρος». Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, «η Ελλάδα χρειάζεται, πάντως, βοήθεια σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και έχει λάβει, επίσης, οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, ενώ σημαντικό, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για χώρες όπως η Αυστρία, είναι να κάνουν τώρα μεταρρυθμίσεις, ώστε οι χώρες να παραμείνουν όσο το δυνατόν με χαμηλές δαπάνες και να διαχειριστούν ευαίσθητα τα χρήματα των φορολογουμένων».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση ως προς τις κριτικές για τις επιπτώσεις που είχε το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων- στο οποίο η Αυστρία φέρεται να είχε πρωτοστατήσει- ο κ. Κουρτς αναφέρει ότι «το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων βοήθησε γενικά την Ελλάδα, διότι με αυτόν τον τρόπο έγινε μικρότερη η ροή των προσφύγων. Λιγότεροι άνθρωποι πήραν τον δρόμο για την Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει συμφέρον να είναι η χώρα διέλευσης εκατομμυρίων προσφύγων. Πριν από το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων έφταναν στην Ελλάδα σε κρίσιμες ημέρες 15.000 άνθρωποι ημερησίως. Μετά από το κλείσιμο, δεν ήταν ούτε 1.000 την ημέρα. Δηλαδή, το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων είχε μία επίπτωση, την ίδια τη μείωση της ροής».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης