Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
15/07/2016 | 06:24 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η ανάλυση του δόγματος του ΝΑΤΟ μετά από τη Βαρσοβία

Η ανάλυση του δόγματος του ΝΑΤΟ μετά από τη Βαρσοβία

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Πρόεδρος ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ

Υποναύαρχος ε.α

Αναλύοντας διεξοδικότερα το κοινό ανακοινωθέν των χωρών του ΝΑΤΟ διαπιστώνουμε τα εξής.

1. Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνονται την μεθόδευση που ακολουθείται για να συναινέσουν οι χώρες στις αλλαγές της πολιτικής και στην διεύρυνση της στρατηγικής. Είναι η “στρατηγική της Σαλμακίδας”. Σε ελκύει να “μπεις στην λίμνη”, δεχόμενος κάποιες θεωρητικά ανώδυνες αναφορές, που στη συνέχεια διευρύνουν τους σκοπούς και τις αποστολές και όταν τελματώσεις για τα καλά, σε αγκαλιάζει σκλάβο της για πάντα, πειθήνιο όργανο της.

2. Όμως ο ρεαλισμός στην διεθνή πολιτική και τα διαχρονικά συμφέροντά μας, απαιτούν να βρίσκεται η χώρα μας εντός της ισχυρότερης συμμαχίας που έχει υπάρξει ποτέ στην γη. Όμως με βαθιά γνώση, προβλεπτικότητα και άριστη εκπροσώπηση, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε με ρεαλισμό όσα μας συμφέρουν, μειώνοντας στο ελάχιστο τις επιβαρυντικές για μας ενέργειες του ΝΑΤΟ. Η τυφλή συμμετοχή και αποδοχή είναι εξ ίσου λάθος, με την ανερμάτιστη πολεμική κατά του ΝΑΤΟ.

ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αναφέρεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε “ανοικτές πύλες” εισόδου, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει η διεύρυνση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, (όπως ήδη κάνει με το Μαυροβούνιοι) διευρύνοντας τον ενιαίο χώρο ασφαλείας.

ΔΟΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Αυτό καθίσταται προφανές σε συνδυασμό με τις αναφοράς για:

1. Ευθεία υποστήριξη στην Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία

2. Την Ουκρανία που μπαίνει επίσης ξεκάθαρα στην Ατζέντα, ως απειλή για την ασφάλεια των εθνών και του ΝΑΤΟ

3. Την Εμβάθυνση της δέσμευσης με τους συνεργάτες της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής και των Δυτικών Βαλκανιών

4. Την Ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πλευρά της Ευρώπης

5. Την άμυνα από βαλλιστικούς πυραύλους “έξω” από την Ευρωατλαντική περιοχή (δηλαδή συνέχιση της αντιβαλλιστικής ασπίδας).

6. Την μακροπρόθεσμη δέσμευση για υποστήριξη στο Αφγανιστάν ως “συνεργάτης”.

Όλα αυτά σηματοδοτούν την διεύρυνση του δόγματος αποκλεισμού της Ρωσίας από την Ευρώπη και από την Μέση Ανατολή. Η Ουκρανία/Κριμαία, η Συρία και οι σχέσεις με το Ιράν, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθίστανται σημαντικοί

παράγοντες για την Ρωσία, προκειμένου να έχει διέξοδο από τον επιχειρούμενο αποκλεισμό της.

Το ΝΑΤΟ, διατηρεί όμως έξυπνα τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ρωσία, όχι μόνο ως προκάλυμμα αλλά και επί της ουσίας προκειμένου να ενισχύσει έναν μηχανισμό επικοινωνίας και επιλεκτικής διαφάνειας για αποφυγή ανεξέλεγκτων στρατιωτικών γεγονότων.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί την Ρωσία αλλά και τους επίδοξους συμμάχους της (όπως Ελλάδα και Τουρκία) ότι η οποιαδήποτε εποικοδομητική σχέση μαζί της, εξαρτάται αποκλειστικά από την αλλαγή των ενεργειών της και μόνον.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Διευρύνει τις δυνητικές αποστολές προς της Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μέσα από τις αναφορές για:

1. Ασφάλεια και σταθερότητα στους γείτονες και κυρίως στο τόξο της αστάθειας.

2. Βοήθεια στους συμμάχους και συνεργάτες μας (συνεπώς και εκτός της περιοχής ευθύνης) για την τρομοκρατία και τις επιθέσεις που υφίστανται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική

3. Την τρομοκρατία ως ξεκάθαρη αποστολή του ΝΑΤΟ

4. Ενίσχυση της παρουσίας στο ΙΡΑΚ

5. Εμπλοκή στην αντιμετώπιση της ISIL

6. Επιτάχυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ για άμυνα στις υβριδικές απειλές στην Μεσόγειο για υβριδικές απειλές και συνεργαζόμενες χώρες

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ

1. Η αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας αλλά και των συναφών νέων υβριδικών απειλών καθίστανται ξεκάθαρα αποστολή του ΝΑΤΟ.

2. Ο υβριδικός πόλεμος συνδυάζει συμβατικές και μη συμβατικές στρατιωτικές δράσεις, με αποσταθεροποιητικές και ανατρεπτικές ενέργειες. Ο επιτιθέμενος εκμεταλλεύεται όλα τα μέσα που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν μία περιοχή προς όφελος του, ενώ προσπαθεί να αποφύγει την ευθεία απόδοση ευθυνών, των κυρώσεων, των αντιποίνων, και των αντεπιθέσεων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ενέργειες τρομοκρατίας, εκφοβισμού, προπαγάνδας, παραπληροφόρησης, άσκησης πολιτικής πίεσης από “στρατευμένες” κοινωνικές ομάδες, συγκαλυμμένης χρήσης ειδικών δυνάμεων, πρακτόρων, χρήσης νέων τεχνολογιών, κυβερνο-τρομοκρατίας και κυβερνο-πολέμου.

3. Διευρύνει επίσης το ρόλο του στον έλεγχο των εξοπλισμών, στον αφοπλισμό στην μη διάδοση των όπλων.

4. Διατηρεί κάποιον σκεπτικισμό και στάση αναμονής όσον αφορά την εμπλοκή στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό. Είναι προφανές ότι αυτό οφείλεται στην μη συμφωνία πολλών χωρών για ευθεία εμπλοκή στο ζήτημα. Συνεπώς η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να αποτελούν το Ευρωπαϊκό ανάχωμα στο ζήτημα αυτό.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

Η διεύρυνση των αμυντικών δυνατοτήτων, των αποστολών και των περιοχών εμπλοκής, σηματοδοτούν και την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών σε μέσα και χρήμα. Συμφωνήθηκε μάλιστα και η αύξηση των προϋπολογισμών σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν στην Ουαλία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης