Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Πρώτη Γραμμή
15/05/2017 | 06:45 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Πως και γιατί δεν έγινε …του 2012!

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Πως και γιατί δεν έγινε ...του 2012!

Γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά τις ώρες που μεσολάβησαν από τη δημοσιοποίηση του ειδικού μισθολογίου των ΕΔ και των ΣΑ. Διαβάζοντας πίνακες, κάνοντας υπολογισμούς αλλά κυρίως μιλώντας με Στελέχη που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα να “διαβάζουν” και να αναλύουν τα στοιχεία, προκύπτει ένα σίγουρο συμπέρασμα: Δεν έγινε …του 2012! Δεν θα μπορούσε και να γίνει, γιατί τι έχει απομείνει πλέον στις τσέπες των στρατιωτικών;

Προφανώς είναι και θα παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ στο 100%. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά αν θελουμε να ΄χουμε επαφή με το ρεαλισμό, θα πρέπει να δεχτούμε ότι αν το μισθολόγιο είχε προσαρμοστεί σ΄ αυτή τη προοπτική δεν “θα πέρναγε” από τους τροϊκανούς. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ζητούσαν περικοπές 88 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα έπεσαν στα 8 εκατομμύρια.

Ας ξεκινήσουμε από τα αρνητικά που έχουν να κάνουν με τους ΕΠΟΠ που δικαιολογημένα παραπονούνται για μειώσεις. Οι εκτιμήσεις όσων ανέλυσαν το μισθολόγιο αναφέρουν ότι επί της ουσίας δεν θα “τις νιώσουν”, είτε λόγω του επιδόματος παραμεθορίου που πλέον θεσμοθετείται και θα είναι 100 ευρώ μηνιαίως, είτε λόγω κάποιας προσωπικής διαφοράς που μπορεί να δοθεί. Το θέμα αφορά σίγουρα 12.500 ΕΠΟΠ που υπηρετούν στη παραμεθόριο.

Εδώ υπάρχει κι ένα θέμα για το οποίο έγινε “παζάρι” με το υπουργείο Εργασίας και την τρόϊκα. Το ΥΠΕΘΑ ήθελε να ενταχθούν στην ρύθμιση για το επίδομα παραμεθορίου και οι μονάδες προκαλύψεως σε Ήπειρο και Μακεδονία. Δεν πέρασε αυτή η άποψη κι έτσι το επίδομα αφορά μόνο σ΄ όσους υπηρετούν σε Έβρο και ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Επίσης εντάχθηκε και η Σκύρος, αλλά παραδόξως μόνο για το προσωπικό της ΠΑ κι όχι για το ολιγάριθμο προσωπικό του ΣΞ και του ΠΝ που υπηρετεί εκεί. Λάθος που πρέπει να διορθωθεί, γιατί δεν προκύπτει καμία σοβαρή επιβάρυνση.

Από τη μέση και πάνω της ιεραρχίας, η κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο μισθολόγιο προβλέπει ακόμη και αυξήσεις! Όσο ψηλότερα…τόσο καλύτερα κι αν είσαι κι από “ΑΣΕΙ” ή με “διαγωνισμό”, καλυτερότερα. Γι΄ αυτό και δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση το αίτημα κάποιων για “απόσυρση του μισθολογίου” εδώ και τώρα.

Σ΄ ότι αφορά στα Σώματα Ασφαλείας. Υπάρχουν πολλές και έντονες διαμαρτυρίες, αλλά παρόλα αυτά γλιτώνουν το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών που τους εχουν επιβληθεί από την 1/1/2017, αφού καταργείται η τροπολογία 236/16, παρά το γεγονός ότι τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας δεν κατέθεσαν κανένα ισοδύναμο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένουν και αρκετές διατάξεις που τους κάνουν να ξεχωρίζουν πάντα προς το καλύτερο, από το υποτιθέμενο ειδικό κοινό μισθολόγιο ΕΔ και ΣΑ.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, δύσκολα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος μισθολόγιο περικοπών αλλά μπορεί να το πει “μισθολόγιο αδικιών και ανισομεταχείρησης” και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε σε άλλο άρθρο. Κι αυτό δεν δικαιολογεί βεβαίως καμία θριαμβολογία…

Σίγουρα πάντως δεν έγινε ότι συνέβη το 2012. Όπου είναι πλέον σαφές ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίσταση. Αντιθέτως υπήρξε το ψευδεπίγραφο δίλημμα από πρωθυπουργικά μάλιστα χείλη σε αυτιά Α/ΓΕΕΘΑ παρακαλώ, που έλεγε “ή απολύσεις ή περικοπές”. Έχει γραφτεί σε εφημερίδα (ΕΘΝΟΣ) ότι τέθηκε τέτοιο δίλημμα από τον κ.Σαμαρά στον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο. Ουδέποτε διαψεύστηκε. Αντιθέτως δύο Αρχηγοί της εποχής, ο Στρατηγός Ζιαζιάς και ο Ναύαρχος Χρηστίδης, έχουν διαβεβαιώσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα στο αρμόδιο όργανο του ΣΑΓΕ, ούτε βέβαια σε κανένα αρχηγό Γ.Ε..

Πως αποφεύχθηκαν τώρα τα χειρότερα; Εκτίμησή μας είναι ότι η άψογη και σωτήρια διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από τις ΕΔ αποτέλεσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί από το ΥΠΕΘΑ προς το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς. Διαφορετικά ίσως το αποτέλεσμα να ήταν  πολύ χειρότερο.

Επιπλέον όπως έχουμε ξαναγράψει σε ανύποποπτο χρόνο, το ζήτημα πιθανών σοβαρών περικοπών στις αποδοχές των στρατιωτικών θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν είχε περιθώρια υποχώρησης σ΄αυτό θέμα.

Για τις ακριβείς απώλειες ή κέρδη της κάθε κατηγορίας Στελεχών των ΕΔ και ΣΑ, θα μάθουν τα Επιτελεία μέχρι το μεσημέρι, αφού θα “προσομοιώσουν” τους πίνακες του νομοσχεδίου στα μηχανογραφικά τους συστήματα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης