Υποστηριξε το militaire
Άποψη Ιστορία
10/04/2017 | 06:23 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Μήπως μετά το μουσείο Μπελογιάννη να φτιάξουμε και το μουσείο του Ρήγα; Άρθρο Αντιναυάρχου

Μήπως μετά το μουσείο Μπελογιάννη να φτιάξουμε και το μουσείο του Ρήγα; Άρθρο Αντιναυάρχου

Του Αντιναυάρχου (εα) Νίκου Κρυονερίτη

[email protected]

«Αυτός ο αξιάγαστος ανήρ ήτον εστολισμένος από την φύσιν με όλας τας χάριτας των μεγάλων υποκειμένων, ευφυής, αγχίνους και άοκνος, ωραίος τω σώματι και ωραιότερος τω πνεύματι, δίκαιος και εξακολούθως, αληθής φιλέλλην και φιλόπατρις».

Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει στην Ελληνική Νομαρχία ο άγνωστος Έλληνας τον Ρήγα, τον Ρήγα Βελεστινλή, όπως ο ίδιος υπέγραφε και ήθελε να τον μνημονεύουμε. Με την επιλογή του μας καθιστά απευθείας γνωστό τον τόπο καταγωγής του, το Βελεστίνο, που χτίστηκε από τα ερείπια των αρχαίων Φερών, εξ’ ου και το προσωνύμιο Φεραίος που του απέδωσαν οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία.

Ο Ρήγας γόνος εύπορης οικογένειας θα μπορούσε να απολαύσει μια σχετικά πιο ήρεμη ζωή από αυτήν που επέλεξε να κάνει. Αφού έλαβε την βασική παιδεία εγκατέλειψε τη γενέτειρα του, πέρασε πρώτα από το Πήλιο, το Άγιο Όρος και στη συνέχεια πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας. Κορυφαίο και επαναστατικό έργο του θεωρείται η «Νέα Πολιτική Διοίκησης των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας» που περιείχε τον Θούριο, μια επαναστατική προκήρυξη, τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και το Σύνταγμα του Ρήγα.

Εμφανώς επηρεασμένος από τη Γαλλική επανάσταση και τα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού σκοπεύει μέσω των έργων του στην αφύπνιση και την ιδεολογική προπαρασκευή του υπόδουλου πληθυσμού της Βαλκανικής χερσονήσου με απώτερο στόχο την ένοπλη εξέγερση και την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Δεν αισθάνομαι άξιος να σας ξεναγήσω στα οράματά του και τους αγώνες του, αυτά μπορεί εύκολα να τα διαβάσετε και να τα κρίνετε. Θέλω  απλά να υπενθυμίσω  ότι εκτός από τους αγώνες για τη λευτεριά, το πολιτικό του όραμα ήταν να αναλάβη το πεπτωκός Ελληνικόν γένος, να φθάσει στην πρότερή του θέση, στην παιδεία και στη μόρφωση“.  Μήπως μας θυμίζει κάποια σύγχρονα οράματα;

Το τέλος του γνωστό σε όλους μας επήλθε μετά στραγγαλισμού από κοινού με άλλους επτά συντρόφους του στον πύργο Νεμπόϊσα του Βελιγραδίου το 1798.

Η παραπάνω μικρή επισκόπηση της ζωής και του έργου του έχει στόχο να αναδείξει το πώς αυτός ο μεγάλος θεωρητικός, συγγραφέας και πάνω από όλα επαναστάτης επηρέασε την ιστορία μας και συνεχίζει μέσα από την παρακαταθήκη του να επηρεάζει τις ζωές μας.

Το Βελεστίνο, ως η ιστορική συνέχεια των αρχαίων Φερών και συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων μας, οφείλει να τιμά, να αναδεικνύει και να προστατεύει την υστεροφημία των ηρώων του τόπου του, ειδικότερα όταν υπήρξαν, όπως στην  περίπτωση του Ρήγα, από τους πρώτους μάρτυρες, αν όχι ο πρώτος, της Ελληνικής Εθνεγερσίας.  Παράλληλα η πανεθνικότητα της μορφής  του Βελεστινλή υποχρεώνει το ίδιο το κράτος να σταθεί συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και τιμής προς αυτόν.

Ο Δήμος ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την σύσταση ενός επισκέψιμου χώρου τιμής στα ερείπια της γειτονιάς που ανδρώθηκε ο Ρήγας. Άλλωστε η ανάγκη αυτή έχει αναδειχθεί και από τη ζήτηση.  Η ανέγερση του δεν αποτελεί απλά φόρο τιμής στην μνήμη του αλλά δώρο στις γενεές που έπονται. Μέσω της υλικής αποτύπωσης του έργου του, οι νέοι και επισκέπτες του τόπου, θα ρίχνουν μια ματιά στην απαρχή του Νεοελληνικού Έθνους και στο αποτύπωμα που άφησε πίσω του ο  Ρήγας.

Επιπλέον βλέποντας ακόμα και σήμερα την αμφισβήτηση κεκτημένων αγαθών, που οικοδομούν την κοινωνία μας, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ανεξιθρησκία και η λαϊκή κυριαρχία, που εισήγαγε και διέδωσε ο Βελεστινλής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, αντιλαμβανόμαστε ότι ένας τέτοιος χώρος θα είναι χώρος ανάδειξης των πανανθρώπινων ιδεών.

Παράλληλα το μουσείο θα συμβάλλει στην ένταξη της περιοχής στον χάρτη του παιδαγωγικού και ακαδημαϊκού τουρισμού, προσελκύοντας τουρίστες και εκπαιδευτικές εκδρομές από την Ελλάδα και γενικότερα από τις χώρες που έζησε και έδρασε ο Ρήγας. Η πολιτισμική φόρτιση του χώρου με αντίστοιχες εκδηλώσεις και συνεργασίες με τις χώρες που σήμερα τον τιμούν, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει θετικά σε πολλές κατευθύνσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία το μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του. Αν και ο Βελεστινλής με τον Μπελογιάννη έδρασαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, εντούτοις τους ενώνουν η επαναστατικότητα, η δίψα για διεκδίκηση ιδανικών χωρίς φόβους, η καλλιτεχνική φλέβα, αλλά και η μοίρα τους να φύγουν από προδοτικές συμπεριφορές και να γίνουν σύμβολα αγώνων.   

Η μεγάλη διαφορά των δύο ανδρών και αυτό που θέλω να αναδείξω, είναι ότι     ο Μπελογιάννης (χωρίς να αμφισβητώ τον πατριωτισμό του) συνδέεται με την εμφύλια αιματοχυσία, ενώ αντίθετα ο Ρήγας μας ενώνει αγωνιστικά σαν Έλληνες. 

Όσοι αντιλαμβάνονται τουλάχιστον το ενωτικό μήνυμα που εκπέμπεται από την όμορφη κίνηση του Δήμου Ρήγα Φεραίου ας την αναδείξουν συμπράττοντας.   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης