Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Κώστας Περρίκος: Ο ήρωας Αεροπόρος με την αντιστασιακή δράση

Κώστας Περρίκος: Ο ήρωας Αεροπόρος με την αντιστασιακή δράση

Στην έκδοση του διεθνούς περιοδικού Spectator που κυκλοφόρησε σήμερα, υπάρχει άρθρο με θέμα τον ήρωα της Αντίστασης, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Περρίκο, και τη σημερινή Ευρώπη. Εκεί γίνεται και αναφορά στο βιβλίο που γράφει ο ιστορικός Κ.Λαγός μαζί  με τον Σμήναρχο (Ι) κ. Παντελή Βατάκη με θέμα τη ζωή του Κώστα Περρίκου.

Ποιος ήταν ο αεροπόρος Κώστας Περρίκος;

Αξιωματικός της Αεροπορίας, κεντρώων πεποιθήσεων.  Η δικτατορία του Μεταξά τον έδιωξε από την Αεροπορία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τους Ιταλούς ζήτησε να επανέλθει και πολέμησε γενναία.

Όταν επέστρεψε από το μέτωπο ο  Περρίκος δημιούργησε την αντιστασιακή ομάδα ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων),. Το 1942,  ανατίναξε  το κτήριο της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ που στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS. Μια επίθεση που τα ρωσικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει την μεγαλύτερη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Την οργάνωση της ΠΕΑΝ την “κάρφωσε” Έλληνας! Ο Περρίκος συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια.

Λίγες μέρες πριν οδηγηθεί στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για να εκτελεστεί, έγραψε στα παιδιά του:

«Ο πατέρας σας έπεσε για την λευτεριά της Πατρίδας μας. Έφυγε από τον κόσμο με την ικανοποίηση πως αν δεν έκανε το χρέος του όσο έπρεπε, πάντως το έκανε όσο μπορούσε. Το χρέος αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Αν ζούσε, θα εξακολουθούσε τις προσπάθειές του και κατά την περίοδο της Ειρήνης. Δουλέψτε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ευημερήσουν οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος.

Δουλέψτε για να καταργηθούν οι τεχνητοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και σε άπειρες περιπτώσεις ματαιώνουν την πρόοδο των αξίων. Δουλέψτε για την επικράτηση της Δημοκρατίας.  Αφιερώστε την ζωή σας στην Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Η θέλησις, η υπομονή, η εγκαρτέρηση, ο αλτρουϊσμός, η φιλοπατρία, το θάρρος, η αυτοθυσία, η αξιοπρέπεια και η σεμνή περηφάνια αποτελούσαν ολόκληρη την περιουσία μου και αυτά σας κληροδοτώ.»

Και δυο ώρες πριν εκτελεστεί έγραψε ένα ακόμα σημείωμα, αυτή τη φορά στην γυναίκα του:

«Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για την δική τους πατρίδα αγωνίζονται κι” εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίση αλλά να μας ενώση στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους.»

Ο Κωνσταντίνος Πιερρίκος εκτελέστηκε στις 7.30 το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943.

Το 1987 στήθηκε η προτομή του στα Xαυτεία, στο σημείο που βρισκόταν το κτήριο της ΕΣΠΟ που ανατίναξε.

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο του περιοδικού Spectator

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης