Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία Πολιτική
12/10/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Το ΚΥΣΕΑ ως Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών”!”Εξοπλιστικές” αλήθειες

Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Ο πολιτικός αμοραλισμός στην Ελλάδα είναι τέτοιος που εύκολα μπορώ να φανταστώ πολιτικούς να λαδώνονται με την ίδια ευκολία που αλλάζουν τα λάδια στο αυτοκίνητό τους

Χαριδ. Τσούκας – Καθηγ. Πανεπ. WARWICK/Καθ. 15.06.08

Σε αυτούς της Άμυνας αναφέρομαι στο τίτλο, όπως, καλώς, εννοήσατε.

Μια μικρή αναδρομή.

Ήταν αρχές της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (1982) όταν συγκροτούντο διάφορα όργανα με τα οποία θα ασκείτο η Διοίκηση της ταλαίπωρης χώρας. Στην Άμυνα, τα Εξοπλιστικά, την Εξωτερική Πολιτική (σ.σ. ουδέποτε, έκτοτε, υπήρξε σαφής Εξωτερική Πολιτική της χώρας) οργανώθηκε το ΚΥΣΕΑ. Τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά; Επισήμως, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών – Άμυνας. Στην πράξη, για τους Εξοπλισμούς, ταίριαζε απόλυτα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών. Ήταν πολυμελές, ώστε η ευθύνη να διαχέεται πλήρως και η σύνθεσή του, ενίοτε, προκαλούσε κλαυσίγελω. Άσχετοι, παντελώς, άνθρωποι απεφάσιζαν, κατευθυνόμενοι, για πυραύλους, υποβρύχια κ.λπ. Αυτό το «επιθεωρησιακό» σχήμα συνεχίσθηκε, βέβαια, και επί ΝΔ, για να μην αδικούμε μονίμως το ΠΑΣΟΚ. Όταν προέκυπτε πρόβλημα ή σκάνδαλο ο Πρωθυπουργός ή ο ΥΕΘΑ αποποιούνταν την ευθύνη ρίχνοντας την στο ΚΥΣΕΑ. “Γιατί φορτώνετε εμένα για σκάνδαλα εξοπλισμών; Το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε…” δηλώνει μόλις προχθές (06-10-2016) ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος στο Δικαστήριο. Όλα τα “καλά παιδιά” αθώα, λευκά…

Δηλαδή, ψάξε να βρεις άκρη…

Την ίδια, ακριβώς περίοδο το αντίστοιχο όργανο Εξοπλισμών της Τουρκίας ήταν τετραμελές.: Πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ, Υφυπουργός Εξοπλισμών. Καθαρά πράγματα. Εύκολη εστίαση ευθυνών.

Παράλληλα, η κλεπτομανής συντεχνία των πολιτικών, η Αδελφότης, είχε φρονήσει να περιληφθεί στο Σύνταγμα το άρθρο 86 (κατάπτυστο, που δεν υπάρχει ούτε στο Σύνταγμα της Ζουαζιλάνδης, το χαρακτήρισε ο κ. Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ) με το οποίο συγκαλύπτονται όλες οι αρπαχτές  των Υπουργών. Κατασκευαστές του οι κ. Π. Παυλόπουλος και Ε. Βενιζέλος αλλά το ψήφισαν άπαντες οι βουλευτές των δύο κομμάτων με χλιαρή διαφωνία της τότε Αριστεράς.

Αργότερα, ο κ. Ε. Βενιζέλος ως Υπουργός Άμυνας, της αλήστου μνήμης Κυβέρνησης Γεωργίου Β’ Παπανδρέου, προχώρησε έτι περισσότερο: Καθιέρωσε προμήθεια οπλικών συστημάτων με Νόμο! Διεθνής πρωτοτυπία, όπως το άρθρο 86. Έτσι απαγόρευσε οποιαδήποτε εισαγγελική παρέμβαση, εάν προέκυπτε σκάνδαλο. Με αυτή την δια νόμου εφεύρεση, παρήγγειλε δύο υποβρύχια 214, καταβάλλοντας χοντρή προκαταβολή! Που σήμερα είναι άφαντα! Αξίζει, όμως, με λίγα λόγια να περιγράψω αυτή την οπερέτα. Όταν ο κ. Ε.Β. πέρασε αυτόν τον Νόμο από την Βουλή, είχε παραληφθεί από αυτά τα Υ/Β μόνο ένα, (από τα τέσσερα 214 που είχαμε χρυσοπληρώσει), κι αυτό έγερνε, όπως ισχυρίζονταν αρκετοί. Δεν χρειάζονται σχόλια. Αλλά ο νόμος είναι νόμος και σεβαστός! Αυτόν τον σκανδαλώδη νόμο ψήφισαν μπουλουκιδόν άπαντες οι ΠΑΣΟΚΟΙ βουλευτές παρά τα ουρλιαχτά και τις καταγγελίες της ΝΔ και Αριστεράς. Εδώ όμως συνεχίζεται, πλέον φαιδρά, η κωμωδία. Επί Κυβέρνησης Αντωνομπένηδων, όπου ο κ. ΕΒ ασκούσε δυναμική εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή και έθεσε θέμα νομιμότητας του νόμου για τα δύο υποβρύχια, ομιλών, σαφώς, περί κραυγαλέου σκανδάλου. Προκλήθηκε ψηφοφορία ένθα, οι χθεσινοί κραυγάζοντες βουλευτές της ΝΔ και ζητούντες την κεφαλή του κ. ΕΒ, επί πίνακι, τώρα ψηφίζουν, ενθουσιωδώς και αιτούντες, υπέρ της αγιοσύνης του! Μιλάμε για πλήρη εξαχρείωση!

Το τελευταίο εφεύρημα

Οι περισσότεροι Υπουργοί δεν είναι ικανοί να διευθύνουν ούτε ένα περίπτερο.

+ Γ. Κατσιφάρας

Για να καταλάβει πολιτικός το ύψιστο αξίωμα του Υπουργού θα πρέπει να διαθέτει στοιχειώδες IQ, δυσεύρετα σπέρματα εντιμότητας και πατριωτισμού κα, αλλά και να είναι ιδιαίτερα αποφασιστικός (decision maker, όπως λένε οι Αμερικανοί) και καθόλου ευθυνόφοβος. Ακόμη, λίγη παιδεία δεν βλάπτει, καίτοι, είναι διαπιστωμένο πλήρως ότι η πλειοψηφία των πολιτικών με πρώτους τους Πρωθυπουργούς, στερείται αυτού του θεμελιώδους αγαθού. Θα  πρέπει να τονίσω, από την άλλη μεριά, ότι πτυχία, καθηγητικές έδρες, μακρές σπουδές ουδόλως επαρκούν για να στηρίξουν εικόνα Υπουργού όταν απουσιάζει το ήθος και η αρετή (Πάσα επιστήμη χωριζόμενη αρετής πανουργία φαίνεται, έλεγε ο μέγας Πλάτων). Ενίοτε αποτελούν μειονέκτημα, όπως επιμένει, ο μέγας Μπίσμαρκ.

Στο χώρο μας, αν Υπουργός Άμυνας στερείται αποφασιστικότητας, φοβάται να βάλει την υπογραφή του και «κοσμείται» με ευθυνοφοβία είναι παντελώς ακατάλληλος. Ιδιαίτερα όταν τις ευθύνες του τις μεταφέρει σε πλάτες άλλων.

Την τελευταία 20ετία έχουμε ακούσει φαιδρές ιστορίες. Ο Χ Υπουργός παρέδωσε στον διάδοχό του 512 φακέλους ανυπόγραφους! Πολλές οι περιπτώσεις… Ο κ. Ε. Βενιζέλος, ως ΥΕΘΑ, αφού, ήδη, ελάμβανε σπανίως κρίσιμες αποφάσεις, σκαρφίσθηκε και άλλο ένα κόλπο εν ονόματι, δήθεν, της διαφάνειας για “πάσα” της ευθύνης. Συγκρότησε μια επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής όπου καμία εικοσαριά εντελώς πανάσχετοι και μη ενημερωμένοι βουλευτές ενέκριναν τα προγράμματα υποστήριξης εξοπλισμών που εισηγείτο ο ΥΕΘΑ. Μετά, σπανίως, προωθούσε την εκτέλεση μερικών απ’ αυτών αφού σε κάθε κριτική ή αμφισβήτηση απαντούσε “Μα το ενέκρινε η Βουλή”. Μια ακόμα διάχυση ευθυνών. Κοντολογίς τίποτα δεν αποφάσιζε αν δεν είχε εξασφαλίσει τη σιγουριά (ΚΥΣΕΑ, Αρθ. 86, Νόμος, Βουλή).

Συμπέρασμα: Η πλειοψηφία των σημερινών Υπουργών, άμα ακούν ευθύνες τρέπονται σε φυγή. Το πάγιο πρόβλημα της Ελλάδος είναι η απουσία πολιτικών με μακροχρόνια στρατηγική, ουσιώδη ευφυία και προσήλωση στα συμφέροντα της… Δεν έφθασαν ποτέ σε μία ιεραρχία στόχων που σε βάθος χρόνου, επετρέπουν την δημιουργία εθνικής στρατηγικής, γράφει η κ. Ζέζα Ζήκου (ΠΑΡ 02/10/2016)

Μια ισχυρή μαρτυρία

(Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα)

Σωτήριον έτος 2014 – Κυβέρνηση Αντωνομπένηδων.

Υπουργός Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος

Είδε κι απόειδε ο Υπουργός ότι η διαθεσιμότητα των μέσω είχε “καθίσει”, η συντήρηση βούλιαζε (βαριά κληρονομιά απραξίας Μεϊμαράκη – Βενιζέλου ως ΥΕΘΑ) έδωσε εντολή να καταρτισθεί ένας πίνακας αναγκών προμηθειών υποστήριξης για να “μπαλώσει” όσο μπορεί τα πράγματα. Αυτόν τον πίνακα, όμως, σύμφωνα με τα καθιερωμένα έπρεπε να τον εγκρίνει η Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής. Όντως την ιστορική ημέρα της 30 Ιουλίου 2014, εορτή των Αγίων Σίλα και Ανδρόνικου, συνέρχεται η εν λόγω Επιτροπή, υπό την Προεδρία του βουλευτή ΝΔ κ. Λαζάρου Τσαβδαρίδη, με δέκα έξι (16) θέματα προς έγκριση. Ήτοι:

(αναφέρω, ενδεικτικώς, μερικά για να μην σας κουράζω).

  • 1 ενεργοποίηση υποπογράμματος πυρομαχικών 120χλ για τα άρματα

LEO.

  • 2,3,4,5,6, (όλα αναφέρονται σε πυρομαχικά)
  • 7 προμήθεια – υποστήριξη ταχυπλόων σκαφών
  • 8,9,10,11 προμήθειες για εκτοξευτές MLRS
  • 11 η ενεργοποίηση προγράμματος FOS (Follow on Support) των Ε/Π NH-90.
  • 12-13 κ.λπ.  διάφορα είδη πυρομαχικών.

Τα θέματα υπεστήριξαν οι Υπουργός κ. Δ.Α., ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος και ο Α/ΓΕΣ Στρατηγός Χρ. Μανωλάς.

Διεξήχθη ψηφοφορία όπου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ  ψήφισαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΟΧΙ (φρονούντες πιθανόν ότι δεν χρειάζεται η Άμυνα), η βουλευτής ΑΝΕΛ κ. Κουντουρά, με εντολή Καμμένου υποθέτω, ναι σε όλα αλλά ΟΧΙ στο ΙΙ, δηλαδή την υποστήριξη των Ε/Π ΝΗ-90. Το ΚΚΕ, απείχε γιατί και αυτό πιστεύει ότι δεν είναι αναγκαία η Άμυνα!

Παρατηρήσεις:

  • Από τα εγκριθέντα, πανηγυρικώς, προγράμματα ΟΥΔΕΝ έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Διαψεύσεις δεκτές. ΟΥΔΕΝ! (μετά μια διετία).
  • Μετά 8 μήνες ο Αρχηγός των ΑΝΕΛΛ κ. Π. Καμμένος έγινε Υπουργός Άμυνας και απέλυσε τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό κ.Μανωλά γιατί δεν αντιμετώπιζε ορθώς την συντήρηση των ελικοπτέρων ΝΗ-90!!! (Σκέτη παράνοια).
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση και δεν γνωρίζω αν, έχοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, κατανόησε ότι πρέπει να υπάρχουν ΕΔ το υλικό των οποίων πρέπει να συντηρείται.
  • Για το ΚΚΕ, ουδέν σχόλιον. Συμμετοχή στην Επιτροπή βουλευτών Χ.Α. δεν αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό.
  • Τι πταίει; Που θα πάει αυτή η ιστορία της εγκαταλείψεως των υλικών και προσωπικού ΕΔ;

Θα συμφωνήσω με τους στίχους ενός χαριτωμένου ασματιδίου του φίλου μου Λουκιανού Κελαηδόνη

Φταίμε εμείς, φταίτε κι εσείς

φταίνε κι οι άλλοι

φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς

φταίει κι ο…. Χατζηπετρής.

Σημ. 1) Κορυφαίο παράδειγμα ευθυνοφοβίας είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μέλος, σχεδόν σταθερό, του ΚΥΣΕΑ επί Σημιτοκρατίας δεν συμμετείχε, συστηματικά, για να μην αναλάβει ευθύνες σκανδάλων. Γιατί δεν έλεγε ένα βροντερό όχι;

2) Το προηγούμενο κείμενό μου στο MILITAIRE (όπου ανέφερα λεπτομερώς τα της ανυπαρξίας υποστήριξης των μέσω λόγω έλλειψης πιστώσεων, κατά τους κρατούντες, ανέφερα σπατάλες προσλήψεων κ.λπ) φαίνεται ότι το διάβασε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και το συμπλήρωσε με στοιχεία οργίου του κομματικού κράτους: 2.408.000 ευρώ για την Γραμματεία του Πρωθυπουργού, 1.711.000 ευρώ για τη Γραμματεία Συντονισμού, 1.601.000 για την Γραμματεία της Κυβέρνησης, 342.000 ευρώ για το Γραφείο του κ. Φλαμπουράρη, 315.000 ευρώ για το Γραφείο της κ. Καραβασίλη, 374.000 ευρώ για το Γραφείο του κ. Δραγασάκη, 221.000 ευρώ για το Γραφείο του κ. Κουίκ…. Για την δύστυχη Άμυνα και τα μικροπράγματα συντήρησης, σαν αυτά που προανέφερα, δεν υπάρχει ένα ευρώ; Έστω ένα ευρώ;

3) Ο Υπουργός μας κ. Π. Καμμένος γιατί δεν ανακοινώνει στον δύστυχο Ελληνικό λαό τι έγιναν τα δύο (2) Υ/Β του κ. Βενιζέλου και η δοθείσα προκαταβολή. Στην λησμονιά και αυτό;

4) Πληγώνεται η αξιοπρέπειά μου, οργίζομαι όταν ένιοι πολιτικοί μας θεωρούν μουζίκους ή χαχόλους εκτοξεύοντας επί της κεφαλής μας ασύστολα ψεύδη. Ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη διαφθορά (10-10-16) υπερηφανεύθηκε ότι η ενεργοποίηση των τεσσάρων υποβρυχίων που δρουν σήμερα στο Αιγαίο είναι έργο δικό του. Ψευδέστατο. Είναι έργο των κ. Αβραμοπούλου και του Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Ε. Αποστολάκη. Για τα δύο δικά του δεν είπε κουβέντα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης