Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Κυπριακό:Ο Μπάϊντεν ευχαριστεί τον Ακιντζί λίγο πριν την άφιξη Ομπάμα στην Αθήνα

Κυπριακό:Ο Μπάϊντεν ευχαριστεί τον Ακιντζί λίγο πριν την άφιξη Ομπάμα στην Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.Τα όσα είπε και ειδικά οι ευχαριστίες του προς τον Ακιντζί για…τη θετική του στάση προβληματίζουν ,λίγες ώρες πριν από την άφιξη Ομπάμα.

 Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει στις εν εξελιξει διεργασίες στο Κυπριακό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να μεταφερθούν για το θέμα αυτό, μηνύματα από αμερικανικής πλευράς προς την ‘Αγκυρα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Μουσταφά Ακιντζί και, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε για επίδειξη θετικής στάσης.

Σε πενταμερή παραπέμπει ο Ακιντζί

Σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, όταν θα συζητηθούν και θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, παραπέμπει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, την οριστικοποίηση του χάρτη για το εδαφικό.

Σε μήνυμα για την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία αναγνωρίζει από την διεθνή κοινότητα μόνο η Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι η πενταμερής θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ, όπου το 2004 κατατέθηκε το σχέδιο Ανάν. Στην διάρκειά της, τόσο ο χάρτης όσο και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα λάβουν την τελική μορφή τους, δήλωσε.

Σε περίπτωση σύγκλισης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προσθέτει ο Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα καθορίσουν ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «οι εγγυήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του 2016 και όχι να καταργηθούν».

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ, δήλωσε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπαναχωρήσει από τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση και συνεχίσει να ζητά το ανέφικτο, η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης