Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Ισλαμική δικτατορία η Τουρκία” λέει το αφεντικό της CIA επί Τραμπ!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η διπλωματία δεν ασκείται με εκβιασμούς, απειλές, επιθετικότητα και ανιστόρητες επιδιώξεις. Έχει δικούς της κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς.  Ασκείται με σύνεση, με ελιγμούς, με ζικ-ζάκ αλλά ποτέ με ευθείες ρήξεις.

Οι έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζουν καλά  πότε πρέπει να μιλούν και πότε να σιωπούν. Δυστυχώς πολλοί σημερινοί ηγέτες δεν  είναι ικανοί και καλοί διπλωμάτες. Εξαιτίας βέβαια της αλαζονείας τους δεν σέβονται και τις υποδείξεις των έμπειρων συνεργατών τους.  Ένας από αυτούς είναι και ο Ερντογάν που μιλά ακατάπαυστα όπου βρεθεί και όπου σταθεί.  Τις περισσότερες φορές λέει ασυναρτησίες και η μια δήλωση του ανατρέπει την άλλη.  Πρόσφατα κατηγόρησε την Δύση για έλλειψη ανεκτικότητας . Ενώ εκείνος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες! Τολμά να μιλά για έλλειψη ανεκτικότητας αυτός που έφτιαξε “νεκροταφείο προδοτών”, για να ενταφιάζονται όσοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα που έγινε εναντίον του….

Ακόμα και η αμερικανική διπλωματία μερικές φορές δεν κάνει σωστές εκτιμήσεις και οδηγείται σε σφάλματα. Για παράδειγμα οι περισσότεροι Αμερικανοί πίστευαν ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει εξαιτίας του οικονομικού εμπάργκο που της επέβαλαν, την πτώση των τιμών πετρελαίου και των τεράστιων στρατιωτικών δαπανών στη Συρία. Όμως, διαψεύστηκαν. Η Μόσχα δεν γονάτισε, αλλά αντιθέτως  αύξησε την επιρροή της στην Μέση Ανατολή. Κατάφερε μάλιστα να χρησιμοποιήσει ακόμα και την ιρανική Βάση Hamedan  για την καταπολέμηση του ISIS.

Η Τεχεράνη άνοιξε για πρώτη φορά τα σύνορα  της , μετά την επικράτηση της ισλαμικής Επανάστασης το 1979, στους Ρώσους.  

Στη Συρία διεξάγεται ένας πόλεμος “δια αντιπροσώπων”.  Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αλληλοκατηγορούνται  για υποστήριξη και υπόθαλψη της τρομοκρατίας.  Η Άγκυρα κατηγορεί την Τεχεράνη για θρησκευτικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως χερσαίες δυνάμεις τους, τους Κούρδους του ΡΚΚ και PYD. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νουσρα μετονομάστηκε σε Fetih El Sam.

Μέσα σε όλη αυτή την ανακατωσούρα το Ισραήλ απέκτησε μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ μετά  τα εγκαίνια του γραφείου του στο Στρατηγείο της Συμμαχίας στις  Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Μπαρζανί. Από την άλλη αντιδρά στην αυτονομία των Κούρδων στη Συρία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτή τη στάση της  οι Κούρδοι της Συρίας έγιναν μεγάλη δύναμη και πολεμούν για λογαριασμό των Αμερικανών. Φυσικά θα πάρουν κάποια ανταλλάγματα για αυτό.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ που αριθμούν περίπου 35 εκατ. κατάφερνα να αξιοποιήσουν την στρατιωτική τους δύναμη, εξασφάλισαν την υποστήριξη των Αμερικανών και εκμεταλλεύτηκαν τις εναλλασσόμενες ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Η Άγκυρα, απομονωμένη από τη Δύση, από τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, με συμμάχους μόνο το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία παλεύει να εξασφαλίσει μια θέση έστω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία.  Ασφαλώς δεν θα μπορέσει να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του συριακού εδάφους. Εάν θελήσει να μείνει θα θεωρηθεί κατοχική δύναμη. Φυσικά δεν έχει ούτε τη στρατιωτική, ούτε τη διπλωματική δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από μια τέτοια κατάσταση.

Ο κ. Ερντογάν τρέφει μάλλον φρούδες ελπίδες για την πολιτική που θα ασκήσει  ο  νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CBS δήλωσε απογοητευμένος από τον απερχόμενο Πρόεδρο επειδή δεν κατάφερε να του στείλει πίσω τον Γκιουλέν. Νομίζει ότι με τον διορισμό  του λομπίστα της Τουρκίας στην θέση του συμβούλου ασφαλείας, θα αλλάξει και η πολιτική της Ουάσιγκτον. Ξεχνά ότι στην Αμερική υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του εκάστοτε Προέδρου.

Ας διαβάσει και το twitter που έγραψε ο υποψήφιος αρχηγός της CIA , Mike Pompeo, αμέσως μετά το πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου.  “Το Ιράν είναι τόσο δημοκρατικό όσο και η κυβέρνηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν. Και οι δυο είναι απολυταρχικές, ισλαμικές δικτατορίες” .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης