Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
19/10/2017 | 18:23
Militaire News

Η Σερβία “συνθλίβεται” από την σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας!

Η Σερβία

«Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, ώστε να μπορούμε λαμβάνουμε μόνοι μας αποφάσεις για το συμφέρον του σερβικού λαού. Δυστυχώς δεχόμαστε πιέσεις για να αλλάξουμε στάση και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις συχνές συναντήσεις που έχει τελευταία με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε προχθές με τον πρέσβη της Ρωσίας Αλεξάντερ Τσεπούριν ενώ μία ημέρα αργότερα δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρέσβη των ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ. Κατά την συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας κυριάρχησε το αίτημα της Μόσχας να αποδοθεί ειδικό καθεστώς διπλωματικής αποστολής στο ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο που λειτουργεί, εδώ και τρία χρόνια, στην πόλη Νις, στη νότια Σερβία. Στο ανακοινωθέν του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι “ο Ρώσος πρέσβης ζήτησε να λυθεί άμεσα το ζήτημα του ανθρωπιστικού κέντρου εξαιτίας της αύξησης του όγκου εργασιών”. Το ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο στην Νις θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ρωσικό κέντρο κατασκοπείας και ζητήθηκε από την Σερβία να το διαλύσει.

Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τις συνομιλίες Βούτσιτς-Τσεπούριν ήταν η συμμετοχή της Σερβίας στην αποναρκοθέτηση περιοχών στη Συρία που μέχρι πρόσφατα ελέγχονταν από το ισλαμικό κράτος και καταλήφθηκαν από τον στρατό του Άσαντ. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρωτοβουλία της Ρωσίας να συσταθεί διεθνής συμμαχία για την εξουδετέρωση των ναρκών και του πολεμικού υλικού που εγκατέλειψαν οι ισλαμιστές. Η Μόσχα απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στο Ιράν, την Αίγυπτο, τη Σερβία, την Αρμενία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τύπος του Βελιγραδίου αποκαλύπτει ότι η Σερβία και η Αρμενία αποδέχτηκαν την πρόσκληση. Η εφημερίδα “Μπλιτς” αναφέρει ότι η απόφαση αυτή εξόργισε την Ουάσιγκτον με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διαθέσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στην Σερβία. Εκτιμάται μάλιστα από τον τοπικό Τύπο ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Βούτσιτς. Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει, ωστόσο, σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ «Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε τεχνικό εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση, αξίας 450.000 δολαρίων, στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης