Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
21/10/2017 | 09:57 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Η μελέτη του Α/ΓΕΑ για την ΠΑ της επόμενης 20ετίας και τα “χρυσά μπαλώματα”

Η μελέτη του Α/ΓΕΑ για την ΠΑ της επόμενης 20ετίας και τα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, μπήκε στο γραφείο του Α/ΓΕΑ για να αναλάβει τα καθήκοντά του, έχοντας μαζί του έναν τόμο! Συγγραφέας είναι ο ίδιος και το θέμα της πολυσέλιδης μελέτης που έβαλε στο πρώτο συρτάρι του γραφείου του, ήταν πως θα πρέπει να είναι η Πολεμική Αεροπορία σε 20 χρόνια!

Δεν θυμόμαστε και δεν γνωρίζουμε αν κάποιος άλλος Α/ΓΕΑ είχε κάνει κάτι ανάλογο. Αν αδικούμε κάποιον ας μας το επισημάνει…

Και μόνο το γεγονός ότι ο σημερινός Α/ΓΕΑ έχει ένα όραμα σε βάθος 20ετίας για την ΠΑ είναι ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό. Υποθέτουμε ότι σ΄ αυτή τη μελέτη υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι απόρρητα καθιστώντας την δημοσιοποίηση της μελέτης αδύνατη. Είναι κρίμα όχι γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι δεν μπορούμε να την δημοσιοποιήσουμε, αλλά γιατί θα ήταν χρήσιμο να την μοιράσει ο Αρχηγός στους πολιτικούς που αυτές τις ημέρες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται δημοσίως για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16.

Άπαντες συμφωνούμε πως αυτός ο εκσυγχρονισμός είναι αναπόφευκτος. Έτσι είναι… Αυτό όμως δεν πρέπει να μας επιτρέψει να αγνοήσουμε όσα μας οδήγησαν στο σημείο να θεωρούμε ότι η μοναδική μας διέξοδος είναι τα “μπαλώματα πολυτελείας”… Για να ελαφρύνουμε το κλίμα ,θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θυμίζει λίγο την ψυχολογία όσων υποστηρίζουμε ποδοσφαιρικά τον Ολυμπιακό και είμαστε …ευχαριστημένοι αυτές τις ημέρες επειδή “φάγαμε” …μόνο τρία γκολ από την Μπαρτσελόνα!

Να ξεκινήσουμε απ΄ όσους έσπευσαν να σηκώσουν και να κουνήσουν δάχτυλα, για τον αναπόφευκτο αλλά και ακριβό εκσυγχρονισμό των F-16. Κάποιοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και θα πρέπει να θυμούνται ότι επί κυβερνήσεων αυτών των κομμάτων η Ελλάδα έχασε χρυσές ευκαιρίες για να οδηγήσει την Πολεμική της Αεροπορία στην επόμενη σύγχρονη εποχή. Να μην πάμε πολύ πίσω… Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη αγνόησε τα επιχειρησιακά διδάγματα των Ιμίων και πήρε την τελευταία στιγμή απόφαση για προμήθεια μιας ακόμη “παρτίδας” F-16. Είχε τη δυνατότητα άλλων αποφάσεων και δεν τόλμησε. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι έκανε λάθος …

Το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή δεν τόλμησε επίσης να πάει σε επιλογή αεροσκάφους 5ης γενιάς και επέμεινε στο “συμπλήρωμα” μιας ακόμη αγοράς F-16.Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα αν έστω το 2005 είχαμε αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σ΄  όλα αυτά ας προσθέσουμε τον απόλυτο ερασιτεχνισμό (;) με τον οποίο για πολλά χρόνια αντιμετωπίσαμε την υποστήριξη της ΠΑ και καταλαβαίνουμε γιατί δύσκολα και με “κρύα καρδιά” αποδεχόμαστε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των F-16, ο οποίος δεν μπορεί να διατηρήσει ισορροπίες στο Αιγαίο, ας μην κρυβόμαστε. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι απλά ο “αναπνευστήρας” που κρατά σε ζωή την ΠΑ.

Έστω και τώρα, θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την επόμενη μέρα της ΠΑ. Χωρίς εμμονές και με σωστή “δοσολογία” μεταξύ πολιτικών,διπλωματικών και επιχειρησιακών κριτηρίων. Όλες οι χώρες της Ευρώπης είτε είναι ήδη στην “επόμενη μέρα”, είτε ετοιμάζονται να εισέλθουν σ΄ αυτή. Πολύ σύντομα ακόμη και οι γειτονικές βαλκανικές χώρες θα μας έχουν ξεπεράσει αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τα ίδια μυαλά! Δείτε τι έγινε στη Βουλγαρία που την ετοίμαζαν για μεταχειρισμένα F-16 και παρήγγειλε καινούργια Gripen!

Ας ενημερωθούν λοιπόν όσοι εύκολα εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στις τηλεοράσεις ως “έμπειροι χειριστές μαχητικών αεροσκαφών” για την επόμενη 20ετία της ΠΑ. Ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου μπορεί να απαντήσει σ΄ όλες τις ερωτήσεις τους με απαντήσεις που πιθανόν θα τους στεναχωρήσουν αλλά σίγουρα θα τους κάνουν να καταλάβουν ότι τα πράγματα είναι πλέον πάρα πολύ σοβαρά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης