Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
06/10/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Επίθεση στη Μοσούλη ετοιμάζει ο τουρκικός στρατός

Επίθεση στη Μοσούλη ετοιμάζει ο τουρκικός στρατός

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης αποκάλυψε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Habertürk  στην Άγκυρα,  Muharrem Sarıkaya ότι η στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους άνδρες του ISIS, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μετά την 20η Οκτωβρίου.

Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει απαραιτήτως στις δυνάμεις που λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι τα Η.Ε απαιτούν πρόσκληση της Βαγδάτης για τη συμμετοχή στην επιχείρηση, κάτι που δεν προτίθεται να κάνει το Ιράκ. .  Ο αξιωματούχος τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό θα ξεπεραστεί αφού η Τουρκία θα μετέχει με πρόσκληση του Μπαρζανί.

Η Βουλή του Ιράκ με γραπτή ανακοίνωση της ζητά την άμεση εγκατάλειψη των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή  Μπασίκα από τις 5 Δεκεμβρίου 2015. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζει το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με το οποίο εγκρίνεται η παράταση της παραμονής των στρατιωτών στα εδάφη του Ιράκ.

Χαρακτηρίζει δυνάμεις κατοχής τους Τούρκους στρατιώτες και τονίζει ότι θα προσφύγει άμεσα στα Η.Ε για την απομάκρυνση τους από το Ιράκ. Για τον λόγο αυτό κλήθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βαγδάτη στο υπουργείο εξωτερικών όπου του δόθηκε σχετικό υπόμνημα.

Η Άγκυρα παρά το διάβημα επιμένει να συμμετάσχει στην επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μοσούλη. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία πάλεψε λυσσαλέα για να αποκτήσει αυτή την περιοχή στις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης, άσχετα αν τώρα θυμήθηκε ο Ερντογάν να διεκδικήσει τα Νησιά του Αιγαίου.

 Κρίση και με την Νιγηρία

Δεν έφταναν τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό προστέθηκε και μια νέα κρίση με την μακρινή Νιγηρία.

Η Άγκυρα , μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ζήτησε από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να κλείσει τα  17 σχολεία του Γκιουλέν που λειτουργούν στη χώρα. Φυσικά η Νιγηρία δεν υπάκουσε στις εντολές της , γιατί δεν είναι βιλαέτι της κι έτσι ξέσπασε κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 52 φοιτητές που φοιτούσαν το Πανεπιστήμιο Φατίχ, με την κατηγορία της συνεργασίας με τον Χότζα και την περασμένη Παρασκευή τους έδιωξε από την Άγκυρα και τους έστειλε πίσω στην πατρίδα τους.

Το υπουργείο εξωτερικών της Νιγηρίας έκανε διάβημα στον Πρεσβευτή της Τουρκίας και του  διεμήνυσε  ότι δεν προτίθεται να κλείσει τα σχολεία του Χότζα, τα οποία λειτουργούν νόμιμα και σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου .

Η κρίση της Συρίας φαίνεται ότι οδηγεί τον κόσμο σε πόλεμο. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε συναγερμό τα αμυντικά τους συστήματα και η Ρωσία έστρεψε προς τα εκεί τις πυρηνικές κεφαλές της. Ταυτόχρονα η Μόσχα άνοιξε πυρηνικά καταφύγια για ένδεκα εκατ. ανθρώπους.

Εμείς αγνοούμε όλα αυτά και αλληλοσπαραζόμαστε για τα πιο ασήμαντα πράγματα που δεν έπρεπε καν να μας απασχολούν…..

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης