Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
06/11/2017 | 09:54
Militaire News

Επίθεση καμικάζι στο Κιρκούκ: 6 νεκροί και 12 τραυματίες

Επίθεση καμικάζι στο Κιρκούκ: 6 νεκροί και 12 τραυματίες

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι στο κέντρο του Κιρκούκ, της πόλης που απέσπασαν πριν από τρεις εβδομάδες από τα χέρια των Κούρδων οι ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις δύο εκρήξεις, οι οποίες έγιναν με διαφορά 15 λεπτών η μια από την άλλη, διευκρίνισε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την πρώτη επίθεση διέπραξε ένας καμικάζι που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες και τη δεύτερη ένας άνδρας που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό.

Στόχος της επίθεσης πιστεύεται ότι ήταν σιιτικό τέμενος. Ωστόσο η επίθεση έγινε επίσης κοντά σε ένα παλιό φυλάκιο της αστυνομίας που πλέον χρησιμοποιούν οι Σαράγια ας Σαλάμ («Ταξιαρχίες της Ειρήνης», στα αραβικά), παραστρατιωτικές μονάδες του ισχυρού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι Σαράγια ας Σαλάμ ανήκουν στη Χασντ ας Σαάμπι, τους παραστρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ανακατάληψη από τον στρατό περιοχών την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και οι Κούρδοι.

Η διπλή επίθεση διαπράχθηκε στη λεωφόρο Άτλας, μια κεντρική οδική αρτηρία της πόλης του σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, η οποία είναι γεμάτη καταστήματα και κτίρια των τοπικών αρχών.

Το Κιρκούκ βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ μετά τη διεξαγωγή την 25η Σεπτεμβρίου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οργανώθηκε παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν και πέραν αυτής, κυρίως στη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κιρκούκ.

Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας, τη 16η Οκτωβρίου, κυβερνητικά στρατεύματα και παραστρατιωτικοί κινήθηκαν και ανακατέλαβαν σχεδόν όλες τις διαφιλονικούμενες περιοχές.

Αυτές οι περιοχές υπάγονται, κατά το ιρακινό Σύνταγμα, στη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, αλλά το καθεστώς τους μένει να αποσαφηνιστεί σε διαπραγματεύσεις που επίκεται να γίνουν. Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 και εν μέσω του χάους που ακολούθησε την κατάληψη μεγάλου μέρους της ιρακινής επικράτειας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2014, οι κούρδοι μαχητές, οι Πεσμεργκά, έθεσαν τις περισσότερες από τις περιοχές αυτές υπό τον δικό τους έλεγχο.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τη διπλή βομβιστική επίθεση της Κυριακής, πάντως αυτού του είδους η μέθοδος δράσης παραπέμπει στο ΙΚ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης