Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
13/01/2018 | 13:47 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ελληνικό αίτημα για φρεγάτες Fremm και σοβαρή συζήτηση για Scalp και Exocet…

Ελληνικό αίτημα για φρεγάτες Fremm και σοβαρή συζήτηση για Scalp και Exocet...

Με τις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 να είναι ακόμη στον αέρα, η Αθήνα είναι έτοιμη να στείλει έγγραφο αίτημα ενημέρωσης στη Γαλλία για το ενδεχόμενο απόκτησης δύο φρεγατών Fremm, όπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή και επιβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΕΘΑ. Προσθέτουν επίσης ότι “οι συζητήσεις με τους Γάλλους, έχουν να κάνουν και με τα γαλλικά όπλα που ήδη διαθέτουμε, πολλά από τα οποία χρειάζονται συντήρηση ή ανανέωση. Αυτό το θέμα είναι ίσως πιο σημαντικό και από τον εκσυγχρονισμό των F-16”, αναφέρει στο Militaire.gr  υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ. Είναι σαφές ότι η επισήμανση έχει να κάνει με τα γαλλικά “σούπερ-όπλα”, Scalp και Exocet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, “έγγραφο αίτημα για έναρξη συζητήσεων με σκοπό την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι, εντός του επόμενου μήνα. Οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα γίνουν αρχικά σε στρατιωτικό επίπεδο, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να έχει φθάσει στο Παρίσι και το σχετικό έγγραφο από την ελληνική κυβέρνηση. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια σχετικής προφορικής συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αρχικός στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συμφωνίας για δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να επεκταθεί κατά δύο ακόμη πλοία (δηλαδή συνολικά τέσσερις). Ωστόσο, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ανά μονάδα (500-600 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να συζητήσει για την εναλλακτική προμήθεια γαλλικών κορβετών τύπου Gowind”.

Όπως έχει γράψει το Militaire.gr  εδώ και μήνες έχει αποφασιστεί να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου και να “συμμαζευτούν” απλώς τα πλοία, με κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις ΜΕΚΟ. Το ΠΝ θέλει δύο νέα πλοία που θα έχουν ως κυρίαρχο επιχειρησιακό χαρακτηριστικό την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Οι φρεγάτες Fremm είναι πλοία που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Φρεγάτες Fremm έχει προμηθευτεί και η Αίγυπτος .

Το ερώτημα είναι πως θα πληρωθούν αυτά τα πλοία. Το έγγραφο που θα σταλεί εντός των προσεχών ημερών στο Παρίσι, αυτό ακριβώς το ερώτημα θέτει. Πόσο ευέλικτοι είναι οι Γάλλοι στην αποπληρωμή των φρεγατών. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να αποκτηθούν τα πλοία με λίζινγκ, κάτι που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης