Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
08/06/2016 | 17:03
Militaire News

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F 16: Έρχεται το πρόγραμμα “Νικηφόρος”!

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F 16: Έρχεται το πρόγραμμα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έρχεται το πρόγραμμα F 16 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ! Πρόκειται για το πρόγραμμα αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού 155 μαχητικών αεροσκαφών F 16 της ΠΑ. Το όνομα του προγράμματος δεν ξέρουμε αν θα είναι αυτό τελικά αφού ακούστηκε αυθόρμητα σε “πηγαδάκι” της συνάντησης που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Lockheed Martin στην Αθήνα με δημοσιογράφους,αλλά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού να το θεωρούμε δεδομένο.

Πριν αρχίσουν οι “επιθέσεις” από “αντιμιλιταριστές” που δικαιολογημένα θα πουν ότι “εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε και μας μιλάτε για πρόγραμμα που θα κυμανθεί από 1 ως 1,5 δις δολάρια”,να επισημάνουμε ότι “δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε και επιχειρησιακά”! Αυτή είναι η αλήθεια,οφείλεται σε λάθη πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων τον λογαριασμό των οποίων θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες.

Δεν είναι ευχάριστες οι διαπιστώσεις,αλλά είναι δυσάρεστη η πραγματικότητα που βιώνουμε.Και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει πρώτα απ΄ όλα να την αποδεχτούμε.

Ποια είναι;

Η Τουρκία περιμένει να παραλάβει το F 35.Παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα,αυτό θα γίνει.Η ψαλίδα στον αέρα -αλλά και στη θάλασσα- έχει αρχίσει να ανοίγει επικίνδυνα. Η κρίση ήταν η χαριστική βολή σε μια ήδη προβληματική κατάσταση.

Συνεπώς είτε θα σοβαρευθούμε,αν θέλουμε να έχουμε την παρουσία που θέλουμε και πρέπει στο Αιγαίο,είτε θα …παραχωρήσουμε το security …αλλού. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν υποστηρικτές της δεύτερης άποψης.Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως.

Ο εκσυγχρονισμός των F 16,στο επίπεδο της έκδοσης F 16 V θα είναι μια “τονωτική ένεση” κι όχι “ολοκληρωτική λύση”. Κάποια στιγμή και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει και η Ελλάδα για το ποιο θα είναι το επόμενο αεροσκάφος της.Όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση 155 F 16. Όλα τα “50άρια” F-16 θα γίνουν F 16 V και τα 30άρια θα αναβαθμιστούν σε block 50.

Προφανώς η πρόταση είναι ακόμη στα λόγια. Αλλά νομίζουμε ότι όπως έχει η κατάσταση,θα περάσουμε γρήγορα από τις κουβέντες στη πράξη.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης