Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
07/09/2017 | 06:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Διαδήλωση στρατιωτικών ΟΧΙ για οικονομικούς λόγους αλλά για “δικαιοσύνη”!

Διαδήλωση στρατιωτικών ΟΧΙ για οικονομικούς λόγους αλλά για

Γράφει ο

 Ευθ. Γκιτέρσος

Γραμματέας ΔΣ ΑΝΕΑΕΔ

«Η φήμη του στρατού του Μαυροβουνίου (VCG) και των μελών του δεν προστατεύεται με θωράκιση της αδιαφάνειας για παράνομες ενέργειες, διαφθορά, κάλυψη της εγκληματικότητας ατόμων που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, αλλά με θεσμικό άνοιγμα, ευθύνη και νόμιμες πρωτοβουλίες της διοίκησης. Ο καθρέφτης κάθε στρατού είναι οι διοικητές του. Είναι ευθύνη τους να αντιταχθούν σε όλα όσα παραβιάζουν το νόμο και να αποκαταστήσουν τη φήμη του»(1). Έτσι άρχιζε ένα άρθρο του ο Neanad Cobeljic, Αντισυνταγματάρχης και πρόεδρος του Στρατιωτικού Σωματείου Άμυνας Μαυροβουνίου Sindikat odbrane i vojske Crne Gore (SOVCG).

Τι είναι όμως αυτό που ανάγκασε το στρατιωτικό αυτό Σωματείο Άμυνας να οργανώσει και να καλέσει τους στρατιωτικούς (αξιωματικούς και υπαξιωματικούς) σε δημόσια πορεία διαμαρτυρίας; Μια διαμαρτυρία μάλιστα στους δρόμους και την πλατεία Ανεξαρτησίας στην Ποντγκορίτσα με βασικό σύνθημα “Για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια”.

Για λόγους ενημέρωσης και κατανόησης θα δοθούν ορισμένα στοιχεία από τη μαχητική διαδρομή αυτού του συνδικάτου, που αντανακλά και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού του Μαυροβουνίου. Οι προσπάθειες δημιουργίας σωματειακής στρατιωτικής εκπροσώπησης άρχισαν από το 2010. Ήδη τον Μάρτιο του 2011 το σωματείο κατήγγειλε διεθνώς ενέργειες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεις εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας στην αντιμετώπιση μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης του στρατού του Μαυροβουνίου (SOVCG). Το υπουργείο αντιτίθετο έντονα στις τάσεις δημιουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στο στρατό, καθώς και στις δραστηριότητές τους και στο έργο τους. Μαζί με την απαγόρευση, παρεμπόδιση, πιέσεις, απειλές και τους εκβιασμούς, δημιούργησαν, εναλλακτικά, και υποστήριξαν παράλληλη συνδικαλιστική οργάνωση με σκοπό την αντιπαράθεση και τη διάλυση του SOVCG. «Παράνομους πολίτες» αποκαλούσαν τα μέλη της, ενώ στην παράλληλη συνδικαλιστική οργάνωση παρείχαν πλήρη υλικοτεχνική και δημόσια (κι άλλες μορφές) υποστήριξη(2), αλλά και (3).

Τον Απρίλιο του 2014, το SOVCG, μετά από δύο (2) χρόνια σαν μέλος παρατηρητής, γίνεται πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Οργανώσεων (EUROMIL). Και δυο χρόνια μετά φιλοξένησε το 113th Presidium Meeting στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου την Ποντγκορίτσα. Τα χρόνια που μεσολάβησαν και με την πολύτιμη βοήθεια που ζήτησαν και τους δόθηκε από τον EUROMIL, το SOVCG ενδυνάμωσε και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου κατά τη διάρκεια του 113th PΜ:   

– Ως ουσιαστική επιτυχία, σημειώνω τη σημαντική βελτίωση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του SOVCG και του Υπουργείου Άμυνας. Την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Επίσης δήλωσε, ότι έχουν ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις και δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της στέγασης των στρατιωτικών, τη σημαντική αύξηση των μισθών των εργαζομένων, την επίλυση προβλημάτων στον εργασιακό χώρο και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τη νηνεμία αυτή ήρθε να ταράξει η ξαφνική, απροειδοποίητη, βίαιη και παράνομη διακοπή (εκδίωξη) της επαγγελματικής στρατιωτικής θητείας τριάντα (30) επαγγελματιών οπλιτών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ(4), πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη εκ μέρους της πολιτείας. Σκοπό έχει να σπείρει  την ανασφάλεια, το φόβο, την αβεβαιότητα, τη δυσπιστία, τη σύγχυση και τη διάσπαση στο στρατό του Μαυροβουνίου. Επιπλέον, η απόφαση αυτή μπορεί να συνδέεται με τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου προσωπικού στο SOVCG(5).

Η ηγεσία του σωματείου εξάντλησε διεξοδικά όλα τα νόμιμα μέσα για την επίλυση του προβλήματος. Έστειλε επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς καθώς και στη γενική εισαγγελία της χώρας. Μεσολάβησε ο EUROMIL με αντίστοιχες και αμοιβαίες επιστολές σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Αμύνης, χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος ενημερώθηκε η λαϊκή γνώμη μέσω των ΜΜΕ, του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου. Τίποτε όμως δεν πτόησε το Υπουργείο της Άμυνας, που φαίνεται καθαρά, πως πρόκειται για μια πράξη φρονηματισμού!

Έτσι τον προηγούμενο μήνα το σωματείο έλαβε απόφαση για τη διοργάνωση μαζικής συγκέντρωσης και πορείας για το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017 στις 10 π.μ. στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Ποντγκορίτσα. «Ελάτε μαζί μας στις 9 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, για να αναζητήσετε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο και να διατηρήσετε την αξιοπρέπεια», τονίζει σε μήνυμά του.

Συνεχώς φθάνουν θερμά μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για το δίκαιο του αγώνα στο σωματείο, μερικά από αυτά τα έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους(6), όπως: από την Ένωση Διοίκησης και Δικαιοσύνης (SUIP), Ένωση Ελεύθερων Συνδικάτων του Μαυροβουνίου, Συνδικάτο Εργαζομένων στο εμπόριο, Περιφερειακά Συμβούλια του Bar, Ulcinj και Budva, από τον EUROMIL.

Η ΠΟΕΣ μαζί με την ΑΝΕΑΕΔ (μέλη του EUROMIL) ανταποκρίθηκαν επίσης. Σε κοινό μήνυμά τους τονίζουν: «Οι Έλληνες στρατιωτικοί γνωρίζουν καλά από διακρίσεις, απαξίωση, ανευθυνότητα, παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Γι’ αυτό, μιας και δεν μπορούμε να παραβρεθούμε στη συγκέντρωσή σας, ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και φωνάζουμε δυνατά από το Νότο, από την Ελλάδα -“Για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια”. Η ενωμένη μέχρι τέλους κοινωνική σας μάχη και η μαχητική αλληλεγγύη όλων μας να είστε σίγουροι πως, θα φέρει τη νίκη!   6/9/2017

Παραπομπές

(1) http://www.sovcg.me/188-the-position-of-sovcg-president

(2) http://www.yihr.me/eng/?p=303

(3) http://survey.ituc-csi.org/Anti-union-discrimination-in-the,10937.html

(4) http://www.sovcg.me/8-vijesti/280-trideset-vpu-ostaje-bez-sluzbe

(5) http://euromil.org/euromil-statement-on-the-termination-of-contract-for-soldiers-in-    montenegro/

(6) http://www.sovcg.me/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης