Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
27/09/2016 | 11:43 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Άκρως απόρρητες αποκαλύψεις για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στο Youtube!!!

Άκρως απόρρητες αποκαλύψεις για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στο Youtube!!!

Λίγους μήνες πριν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο. Ο Bernard Barbier, πρώην επικεφαλής του τμήματος  πληροφοριών (SIGINT) στις Γαλλικές Υπηρεσίες Πληροφοριών (DGSE) την περίοδο 2006-2014, εκφώνησε μια ομιλία σε ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, στην οποία αποκάλυψε στοιχεία που μάλλον έπρεπε να παραμείνουν κρυφά.Την προηγούμενη εβδομάδα η ομιλία αυτή ανέβηκε στο Youtube αλλά την κατέβασαν γρήγορα. Παρ΄όλα αυτά η γαλλική εφημερίδα Le Monde πρόλαβε να καταγράψει μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία.

  1. Ο Barbier θυμάται πώς, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων και τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, αυτός και η ομάδα του συμπέραναν ότι η κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα της Γαλλικής Προεδρίας στο παλάτι των Ηλυσσίων Πεδίων ήταν έργο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:«Πήρα  εντολή από τον κύριο Ολάντ  να επιπλήξω τους Αμερικανούς. Αυτό έγινε στις 12 Απριλίου 2013 και ήταν μια υπέροχη στιγμή στην καριέρα μου. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι εκείνοι βρίσκονταν πίσω απ΄ όλα. Στο τέλος του meeting, o Keith Alexander (τότε διευθυντής της NSA) ήταν δυσαρεστημένος. Ενώ ήμασταν μέσα στο λεωφορείο, μου είπε ότι απογοητεύτηκε επειδή δε περίμενε ποτέ ότι θα τους πιάναμε, και πρόσθεσε «τελικά είστε πολύ ικανοί». Εμείς, ως σύμμαχοι, ποτέ δεν τους κατασκοπεύαμε. Το ότι οι Αμερικανοί παρέβησαν αυτόν τον κανόνα μας έφερε προ εκπλήξεως.»

2. Το 2014 η Le Monde, μέσω ντοκουμέντων που δημοσίευσε από το αρχείο του Snowden, αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών του Καναδά (CSE) υποπτευόταν το Παρίσι για την κυβερνοκατασκοπεία που ξεκίνησε το 2009 και η οποία στόχευε εκτός από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και υπολογιστές στον Καναδά. Οι υποψίες κατευθύνθηκαν στους Γάλλους επειδή ο χάκερ είχε χρησιμοποιήσει αναφορές σε ένα χαρακτήρα γαλλικών κινουμένων σχεδίων. Ο Barbier στην ομιλία αναφέρει: «Η CSE συμπέρανε ότι ο χάκερ ήταν Γάλλος. Και ναι, όντως ήταν.»

3. Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ομιλίας ήταν η αναφορά σε μία ενωμένη ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών αλλά και στην πιθανότητα συγχώνευσης Γαλλικών και Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών με 28 χώρες οι οποίες διαφέρουν στις δυνατότητες και την κουλτούρα. Οι καλύτεροι, από πλευράς μεγέθους πληθυσμού, είναι οι Σουηδοί, οι Ιταλοί δεν είναι καλοί, οι Ισπανοί κάπως καλύτεροι αλλά δεν έχουν δυνατότητες. Και οι Βρετανοί, με 6.500 άτομα στα Κεντρικά της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είναι πολύ καλοί αλλά δεν τους λες και Ευρωπαίους. Η Γαλλία έχει τις δυνατότερες τεχνικές δομές για συλλογή δεδομένων στην Ευρώπη.
Μένουν οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι δυναμικοί εταίροι. Έχω δουλέψει πολύ μαζί τους, μεταδίδοντάς τους τεχνογνωσία, και βλέπω ότι Γερμανοί και Γάλλοι συνεργάζονται πολύ επιτυχημένα μεταξύ τους. Αντίθετα, η συνεργασία Γάλλου και Βρετανού μηχανικού δεν είναι τόσο αποδοτική.
Είπα στους Γάλλους πολιτικούς ότι για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί θα πρέπει να συγχωνεύσουμε τη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) με τη Γαλλική (DGSE). Είναι η μόνη λύση. Θα ήταν μια υπηρεσία με 15.000 άτομα προσωπικό. Η NSA έχει 60.000 πράκτορες. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν ασπάστηκαν την ιδέα.»

Με δεδομένο βέβαια ότι σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις η BND κατασκόπευε την DGSE, οι συζητήσεις για συγχώνευση θα ήταν το λιγότερο αμήχανες.

4. Τέλος, ο Barbier μιλά ανατρεπτικά και για τον Snowden: « Για μένα ο Snowden είναι ένας προδότης για τη χώρα του. Οι Αμερικανοί τον δημιούργησαν και αυτός ήταν ένας εξωτερικός συνεργάτης, ένας διαχειριστής συστημάτων. Αυτοί που κάνουν την αντίστοιχη δουλειά στη Γαλλία είναι γραφειοκράτες με 15-20 χρόνια προϋπηρεσία. Επομένως η πιθανότητα ύπαρξης ενός Snowden στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλή. Ο ίδιος μας έδειξε ότι η κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων υφίσταται και ότι οι Αμερικανοί χακάρουν λογισμικά και αυτό δημιουργεί μεγάλο θέμα σχετικά με την τεχνολογική ανεξαρτησία. Υπό αυτό το πρίσμα ίσως ο Snowden να μας βοήθησε.»

Πηγή: CFR.org και defenseone.com
Μετάφραση: Φανή Αποσπόρη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης