Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
03/09/2017 | 14:03 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Βόρεια Κορέα: Ποιος είναι στ΄ αλήθεια ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Η “ακτινογραφία” του καταρρίπτει μύθους

Βόρεια Κορέα: Ποιος είναι στ΄ αλήθεια ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Η

Ποιος είναι ο ευτραφής νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας,που έχει κάνει άνω κάτω τον πλανήτη, διατάσσοντας εκτοξεύσεις πυραύλων και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ; Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μας είναι πολύ γνωστός. Όπως δεν μας είναι γνωστή και η Βόρεια Κορέα. Προφανώς και κάτι δεν πάει καλά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Όπως δεν πήγαινε καλά και με τον Σαντάμ Χουσεϊν και τον Μουαμάρ Καντάφι. Μετά από τη βίαιη πτώση τους βέβαια συνειδητοποιήσαμε ότι ελάχιστα απ΄ όσα μας είχαν μεταδώσει τα διεθνή ΜΜΕ είχαν σχέση με τη πραγματικότητα. Είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση…

Το Foreign Affairs μέσω ενός άρθρου που υπογράφει ο David Kang, προσπαθεί να περιγράψει τον “λύκο της Πιογιάνγκ”. Ελπίζουμε να το ΄χει κάνει με αξιόπιστο τρόπο.

Γράφει μεταξύ άλλων:

Δυτικοί σχολιαστές συχνά αντιμετωπίζουν τον βορειοκορεάτη ανώτατο ηγέτη Kim Jong Un ως αστείο. Σε ιδιωτικές συνομιλίες έχω ακούσει αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και στρατιωτικούς ηγέτες, περιστασιακά να τον αναφέρουν ως “παχύ αγόρι”,  “νεαρό playboy” και  γελοίο“. Η Πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ έχει μάλιστα δημόσια αμφισβητήσει την λογική του.

Ωστόσο, με όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς κάνουν λάθος και υποτιμούν τις ικανότητές του. Ο Κιμ δεν είναι τρελός. Για να τον αντιμετωπίσουμε δεν πρέπει να παρερμηνεύσουμε την απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα και ο ηγέτης της …

Ο καλύτερος τρόπος για να ερμηνεύσουμε τον Kim είναι να τον δούμε σας ένα νέο CEO που αναλαμβάνει μια εταιρία την οποία αποκαλούμε Βόρεια Κορέα, Inc.

…Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι κεντρικός για την επιτυχία κάθε επιχείρησης. Ένας νέος Διευθύνων Σύμβουλος, ειδικά ένας που εισέρχεται σε μια κλυδωνιζόμενη εταιρεία, πρέπει να πάρει τον έλεγχο και να την οδηγήσει. Πρέπει να παράσχει στην εταιρεία του ένα όραμα και να καθοδηγήσει για την εφαρμογή του. Ένας νέος Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να παρακινήσει τους υπαλλήλους του, να τους εξηγήσει πού πηγαίνει η εταιρεία και γιατί και να ρυθμίζει τις διαδικασίες απόδοσης και αξιολόγησης έτσι ώστε να είναι σαφείς οι προσδοκίες. Πρέπει να το κάνει αυτό, ενώ ταυτόχρονα “κάνει εκκαθαρίσεις”. Ένας αποτελεσματικός ηγέτης εντοπίζει τα λάθη , παρακινεί ,ανταμείβει και  προωθεί εκείνους που μοιράζονται την ατζέντα του και μπορούν να προωθήσουν το όραμά του. Με λίγα λόγια, ένας καλός Διευθύνων Σύμβουλος είναι σε θέση να κάνει όλους να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση.

Αυτά είναι ακριβώς τα βήματα που κάνει ο Κιμ. Ο Κιμ επέζησε έξι χρόνια ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας, εγκαθιδρύοντας ένα σαφές προσωπικό όραμα για την κατεύθυνση της χώρας. Είναι προφανώς άτρωτος από οποιαδήποτε εσωτερική αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και φαίνεται να έχει τον έλεγχο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν παρουσιάζει σημεία κατάρρευσης και φαίνεται πλέον πιο σταθερή από ό, τι  ήταν την εποχή που κυβερνούσε ο  πατέρας του Kim Jong Il.

Η συζήτηση σχετικά με το εάν ο Κim είναι λογικός είναι επιζήμια για την αμερικανική πολιτική, διότι εκτρέπει τη συζήτηση  από την αντιμετώπιση των πραγματικών ζητημάτων  για τη Βόρεια Κορέα που είναι το ενεργό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και οι τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων …

Η προβολή του Kim ως Διευθύνοντος Συμβούλου, και όχι ως συνηθισμένου πολιτικού ηγέτη, τονίζει επίσης τις μη πολιτικές πτυχές του κανόνα που λέει τι πρέπει να κάνουν οι ηγέτες σε οποιαδήποτε οργάνωση για να δημιουργήσουν προσδοκίες και σταθερότητα.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας νέος CEO είναι να διατυπώσει ένα τολμηρό και σαφές όραμα που χρησιμεύει ως κίνητρο για την υπόλοιπη επιχείρηση. Το όραμα του Κιμ για τη Βόρεια Κορέα εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας και των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, αντικαθιστώντας το λεγόμενο στρατιωτικό δόγμα του Kim Jong Il.

Κάνοντας την οικονομική ανάπτυξη βασικό στοιχείο της κρατικής ιδεολογίας, ο Κιμ σηματοδότησε ένα διάλειμμα από το παρελθόν. Κάτω από τον Kim Jong Il και τον προκάτοχό του Kim Il Sung, η προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας τόνιζε τη δύναμη του λαού ενάντια στις αντιξοότητες και την προθυμία να υποφέρει για χάρη της χώρας του. Αυτό το “θετικό κίνητρο” για κακουχίες δικαιολογούσε ένα τεράστιο φάσμα πρακτικών… Ο Kim Il Sung είχε ζητήσει από τους Βορειοκορεάτες να θυσιαστούν για χάρη της χώρας ήδη από τις εκστρατείες της Chollima της δεκαετίας του 1950, όπου κλήθηκαν να «δωρίσουν» την εργασία τους και να δουλεύουν  18 ώρες…

Ο Kim Jong Un, αντίθετα, δήλωσε ότι οι Βόρειοκορεάτες “δεν θα πρέπει πλέον να πεινάνε”.

Το έχει πει από το 2015:

“Το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Ο λαός μας μέχρι στιγμής διεξήγαγε έναν έντονο αγώνα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού … δεν έχουν απολαύσει ποτέ μια ζωή με αφθονία…

Υπενθυμίζω στον εαυτό μου την αποτυχία μου να προσφέρω μια πλούσια ζωή σε αυτούς τους αξιέπαινους ανθρώπους που, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους, πίστευαν σταθερά και ακολούθησαν μόνο το Κόμμα μας και παρέμειναν πιστοί…. Πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους μας, μια πιο άφθονη και πιο ευτυχισμένη ζωή”.

Αυτή η εστίαση στην άνεση των υλικών αγαθών αντί στην ανιδιοτελή θυσία σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή στον τόνο από το παρελθόν…

…ο Kim  έχει συνδέσει την πορεία του με την ικανότητά του να ανταποκριθεί στην υπόσχεση τόσο της οικονομικής ανάπτυξης όσο και της επιδίωξης απόκτησης πυρηνικών όπλων.Υπό τις οδηγίες του, η Βόρεια Κορέα προχωράει και στα δύο. Δεδομένης της σχεδόν αποκλειστικής εστίασης της Δύσης στα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, είναι εύκολο να παραβλέπονται οι οικονομικές  πρωτοβουλίες. Ο Kim αύξησε την αυτονομία που παρέχεται στα κρατικά εργοστάσια σε σχέση με αυτό που παράγουν και πώς βρίσκουν προμηθευτές και πελάτες, ενώ οι βορειοκορεατές αγρότες μπορούν τώρα να πουλήσουν οποιοδήποτε πλεόνασμα μόλις καλύψουν τις κυβερνητικές ποσοστώσεις.

Η δυτική ανάλυση μιας παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, ωστόσο, αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την εκτίμηση του στρατιωτικού υλικού στην οθόνη. Γενικά παραβλέπεται το γεγονός ότι στην παρέλαση των δυόμιση ωρών, τα στρατιωτικά τμήματα παρήλασαν μόνο είκοσι λεπτά. Οι άλλες δύο ώρες υπογράμμιζαν τις οικονομικές επιτυχίες, όπως το άνοιγμα νέων εμπορικών περιοχών και νέων εγκεκριμένων από την κυβέρνηση αγορών (Jangmadang), καθώς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Ο Kim στάθηκε στην εξέδρα έχοντας δίπλα του τον Hwang Pyong So, αντιπρόεδρο του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, και τον Pak Pong Ju, πρωθυπουργό της Βόρειας Κορέας και ο σημαντικότερο αξιωματούχο της οικονομίας.

Πράγματι, μια εβδομάδα πριν από την παρέλαση του Απριλίου, η κυβέρνηση είπε σε  200 περίπου ξένους δημοσιογράφους να ξυπνήσουν στις 5 το πρωί και να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές στα δωμάτια τους.Τους έβαλαν σε λεωφορεία και, μετά από έλεγχο ασφαλείας δύο ωρών, τους πήγαν λίγο πιο πέρα ​​από την κινεζική πρεσβεία στο κέντρο της Πιονγιάνγκ. Δεδομένης της ασφάλειας, της μυστικότητας και των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημοσιογράφοι είχαν αρχικά πιστέψει  ότι μπορεί να να δουν ένα πυρηνικό τεστ ή ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα. Αντ ‘αυτού, είδαν την Ryomyong Street, μια νέα πολυτελή και εμπορική περιοχή, με  κτήρια «πράσινα» και «ενεργειακά αποδοτικά». Η σημασία της επίδειξης δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: ο Kim  τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι επιχειρήσεις , η οικονομία και η ποιότητα ζωής (τουλάχιστον στην Πιονγκγιάνγκ) για το όραμά του. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Pak Pong Ju, “η ολοκλήρωση αυτού του δρόμου είναι πιο ισχυρή από 100 πυρηνικές κεφαλές”.

Όταν ο Kim  πήρε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2011, λίγα ήταν γνωστά γι ‘αυτόν. Aκόμη και η ηλικία του ήταν απροσδιόριστη. Αλλά σήμερα, έχει αποδείξει ότι έχει τις ικανότητες ενός έμπειρου ηγέτη. Ο Kim  έχει αρχίσει να δημιουργεί συνθήκες κανονικότητας  στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.

Έχει ασχοληθεί με τη μεσαία διοίκηση, διώχνοντας μερικούς κορυφαίους αξιωματούχους, επιβραβεύοντας άλλους και μετακινώντας κάποιους άλλους . Με αυτόν τον τρόπο, βελτίωσε την ικανότητα της χώρας του να επιδιώξει και να επιτύχει τους στόχους του.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Κίμ έχει αρχίσει να αλλάζει την λειτουργία  της κυβέρνησής του είναι η τακτοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών . Ο Κιμ έχει θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για την επέκταση του πεδίου της ιδιωτικής οικονομίας και κάνει προσπάθεια συγκράτησης των στρατιωτικών δαπανών.

Υπό την ηγεσία του πατέρα του Kim Jong Il,το πολιτικό σύστημα δεν λειτουργούσε.

Τον Μάιο του 2016, όταν ο Kim Jong Un πραγματοποίησε το έβδομο  Συνέδριο του κόμματος, 36 χρόνια μετά απο το προηγούμενο συνέδριο!

Έχει επίσης προτείνει ότι το Όγδοο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το 2020, επιστρέφοντας στην κανονικότητα που προβλπεπει συνέδριο κάθε τέσσερα χρόνια . Όλα αυτά φαίνονται να αποσκοπούν στη δημιουργία μεγαλύτερης συνοχής και συστηματικοποιημένης και τακτοποιημένης γραφειοκρατίας.

Εκτός από τα συνέδρια, ο Κιμ ανανέωσε την παράδοση της ετήσιας ομιλίας της Πρωτοχρονιάς. Ο πρώτος λόγος του Κιμ, την 1η Ιανουαρίου 2013, ήταν ο πρώτος λόγος ηγέτη από την εποχή του του παππού του το 1994.

Στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος, ο Kim ανακοίνωσε το πρώτο πενταετές σχέδιο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Κιμ ήταν επίσης σκληρός με το ανώτερο προσωπικό που είχε δίπλα του. Λόγω της αδιαφάνειας της βορειοκορεατικής πολιτικής, μπορεί να είναι δύσκολο για τους εξωτερικούς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του προσωπικού του Κιμ και να ερμηνεύσουν το νόημά τους. Τον Δεκέμβριο του 2013, έγινε η εκτέλεσε του θείου του Τζανγκ Τσανκ Τάεκ, που τότε ήταν ο δεύτερος ισχυρός άνδρας στη Βόρεια Κορέα. Αυτό προκάλεσε την ευρεία εικασία ότι ο Kim  ήταν εν μέσω πάλης για την εξουσία και ότι η θέση του ήταν αδύναμη. Αλλά από τότε ο Κιμ έχει εδραιώσει την εξουσία του, και η εκτέλεση του θείου  φαίνεται τώρα να ήταν μια δραματική επίδειξη δύναμης. Σε άλλες περιπτώσεις, δήθεν εκτελεσθέντες αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αργότερα σε ισχυρές θέσεις. Ο αντινομάρχης Choe Ryong Hae, που θεωρείται ότι έχει εκτελεστεί τον Οκτώβριο του 2015, επανεμφανίστηκε σε επίσημες φωτογραφίες τον Ιανουάριο του 2016. Ο Ri Yong Gil, πρώην αρχηγός του στρατού, αναφέρθηκε ότι εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 πριν εμφανιστεί στο έβδομο συνέδριο του  κόμματος !

…Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φαίνεται ασφαλής με τη δική του εξουσία και δεν απειλείται . Η εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ ήταν κοντά στον πόλεμο. Αλλά η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει περάσει επτά δεκαετίες υπό απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαινόταν αρκετά άνετη με τον Trump.

Υπάρχουν επίσης καλά αποδεικτικά στοιχεία ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα και την αντίσταση της Πιονγιάνγκ στην μεταρρύθμιση της αγοράς κινεζικού τύπου, η οικονομία της χώρας έχει σταθεροποιηθεί και αυξάνεται. Αν και τα στοιχεία πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, η Τράπεζα της Κορέας ισχυρίζεται ότι η οικονομία της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% το 2016, το ταχύτερο ποσοστό από το 1999. Η πείνα έχει τελειώσει και δεν εκκρεμεί επικείμενη κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουν να προχωρούν. Το εξωτερικό εμπόριο αυξάνεται: η Ινδία είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και το εμπόριο Ρωσίας-Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 73% τους δύο πρώτους μήνες του 2017. Μερικά από αυτά είναι αποτέλεσμα γεγονότων και αποφάσεων που ελήφθησαν  πριν ο Kim γίνει ηγέτης της Βόρειας Κορέας, αλλά το θέμα παραμένει ότι ο ίδιος συνεχίζει μια πορεία οικονομικής μεταρρύθμισης.

Η προβολή του ηγέτη  της Βόρειας Κορέας ως “ενός αστείου”, αγνοεί την πραγματικότητα της θητείας του…Η επαναλαμβανόμενη εκτίμηση της Δύσης ότι ο ίδιος ο Kim Jong Un είναι ένας αδύναμος δικτάτορας που προσκολλάται στην εξουσία και ότι το καθεστώς του βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης δεν επιβεβαιώνεται…Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μια μακρά σχέση με τον Kim και γι΄ αυτό πρέπει τουλάχιστον να τον καταλάβει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης