Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
03/07/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Απίστευτη ασέβεια των Τούρκων στον σπάνιο αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου!

Απίστευτη ασέβεια των Τούρκων στον σπάνιο αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Απολίτιστοι, ασεβείς, λαφυραγωγοί

 Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιλμάζ Οζντίλ καταγγέλλει την ενοικίαση των σπάνιων αρχαιολογικών χώρων της Εφέσου για κοινωνικές εκδηλώσεις!

Όπως είναι γνωστό οι Αυστριακοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν το 1893  με τον καθηγητή Otto Bendorf, τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και έβγαλαν στην επιφάνεια τα αριστουργήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Οι ανασκαφές συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα με την βραβευμένη ως επιστήμονα της χρονιάς στην Αυστρία το 2011, Sabina Ladstatter.

H Τουρκία με το αυξημένο αντίτιμο εισπράττει μεγάλα ποσά από τα 2 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται το μοναδικό αυτό μνημείο.

Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση σταμάτησε τις εργασίες των αρχαιολόγων , ως αντίποινα για την  στάση της Αυστρίας έναντι της Άγκυρας.

Ο κ. Οζντίλ υποστηρίζει ότι οι αρχές διαθέτουν τους αρχαιολογικούς χώρους για γάμους και για πάρτι. Οι τιμές μάλιστα είναι αρκετά προσιτές. Η ενοικίαση του αρχαίου θεάτρου στοιχίζει  70.000 λίρες, της Βιβλιοθήκης του Κέλσου 30.000, η λεωφόρος του λιμανιού επίσης 30.000.

Είναι πράγματι αδιανόητο να βλέπει κανείς να διοργανώνονται γεύματα, γαμήλιες τελετές και δεξιώσεις πάνω στα καλλιμάρμαρα. Ειδικά στην Βιβλιοθήκη του Κέλσου την οποία κοσμούν τέσσερα γυναικεία αγάλματα η Σοφία, η Αρετή, η Έννοια και η  Επιστήμη, οι οποίες συμβολίζουν τα  προτερήματα και τις αρετές του ιδρυτή της.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόση ασέβεια, τόση έλλειψη πολιτισμού είναι απίστευτη. Όταν αυτή η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι δικό τους δημιούργημα είναι λογικό να μην την σέβονται, Αλλά αναρωτιέται κανείς τι πρόσφεραν οι φίλοι μας στην ιστορία της ανθρωπότητας και στον πολιτισμό; Ο αείμνηστος δημοσιογράφος Τσετίν Αλτάν που πέρασε τη μισή του ζωή στις φυλακές έλεγε. “Δεν δημιουργήσαμε κανέναν πολιτισμό, δεν προσφέραμε το παραμικρό στην Ανθρωπότητα. Τα ονόματα μας κοσμούν μόνο τις σελίδες βαρβαρότητας της Ιστορίας”.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλουν να προσεύχονται  στην Μεγάλη Εκκλησία, δηλαδή στον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό στις 27.12.535. Ο ιδρυτής του Ισλάμ Προφήτης Μωάμεθ γεννήθηκε το 571 πολλά χρόνια μετά την λειτουργία του συμβόλου της Ορθοδοξίας….

Όποιος δεν έχει την παραμικρή συμβολή στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας εύλογα δεν σέβεται τα μνημεία των άλλων και σφετερίζεται όλα όσα έφτιαξαν οι άλλοι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης