Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία Πολιτική
26/09/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Αντίο ΕΛΒΟ”! Η πρώτη εταιρεία που έχει σχέση με την άμυνα μπαίνει υπερταμείο

Η ΕΛΒΟ μπαίνει υπερταμείο και την …αποχαιρετούμε! Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και υπουργών, η ΕΛΒΟ αργά και βασανιστικά για τους εργαζόμενους που παραμένουν μήνες τώρα απλήρωτοι, καταλήγει στο “χωνευτήρι” του υπερταμείου και η κατάληξή της θα είναι προφανώς κάποιος ιδιώτης να την πάρει σχεδόν τζάμπα. Οι πληροφορίες για το “ενδιαφέρον” των Γερμανών της Krauss-Maffei, δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν.

Τον Ιούνιο του 2015 ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος έλεγε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολύπαθη ΕΛΒΟ:

«Είναι η ώρα των έργων, αρκετή διάγνωση κάναμε. Τώρα επείγει μια διαδικασία, νομοθετική και πρακτική, προκειμένου να γίνει πράξη η επιβίωση και η ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης. Οι δυνατότητες για την ΕΛΒΟ είναι τεράστιες, δεν έχουμε ούτε καν αγγίξει το 5% των δυνατοτήτων που υπάρχουν για εξωστρέφεια και συνεργασίες. Ήδη έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την παράδοση από την πλευρά μας 90 τροχοφόρων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, ελληνικής κατασκευής που δεν τα έχουμε σε χρήση, τα οποία αφού αναβαθμιστούν θα πωληθούν στην Αίγυπτο, ενώ έχουμε τη δυνατότητα επέκτασης αυτής τη σύμβασης και για άλλα 200-220 οχήματα. Επίσης είμαστε σε συζητήσεις με το Κατάρ, τη Ρωσία και την Κίνα. Οι δυνατότητες συμπαραγωγής, απόκτησης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας είναι τεράστιες. Το κυριότερο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για μια Θεσσαλονίκη που μαστίζεται από ανεργία όπως και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας μας».

Από τότε πολλά μεσολάβησαν. Και πολλά βεβαίως είχαν προηγηθεί για να μην βγάζουν απ΄ έξω την ουρά τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο οδηγώντας την ΕΛΒΟ στον γκρεμό.

Οι εργαζόμενοι -340 είχαν απομείνει- είναι βεβαίως τα θύματα της ιστορίας. Όπως λένε υπήρχαν λύσεις για να δοθεί έστω μια παράταση ζωής στην ετιαρεία. Από το σωματείο των εργαζομένων υπενθυμίζουν ότι «υπάρχει μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπέρ της ΕΛΒΟ από το 2006, για 9 εκατ. ευρώ, από την κατασκευή 12 φορτηγών για την Κύπρο. Ας μας δώσουν αυτά τα χρήματα να επιβιώσουμε. Το πρόγραμμα συνεργασίας με την Αίγυπτο περιμένει. Ας πάρουν απόφαση να προχωρήσει. Ή έστω ας μας δώσουν κάποια μικρά προγράμματα συντήρησης και επισκευών, για να πληρωθούμε. Οι συνταξιούχοι μας εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το εφάπαξ τους…»,έχει δηλώσει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε αναθέσει στην  πολυεθνική εταιρεία συμβούλων Ernst&Young, την εκκαθάριση της εταιρείας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους “συμβούλους” να έχουν βγάλει προς πώληση:

Το ακίνητο που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το εργοστάσιο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

11 στρατιωτικά φορτηγά που είχαν κατασκευαστεί για τις κυπριακές δυνάμεις και τα αποθέματα ανταλλακτικών που ενδιαφέρουν τον ελληνικό στρατό.

Δύο οικόπεδα της εταιρείας στην περιοχή του Καλοχωρίου.

Η ΕΛΒΟ είναι η πρώτη εταιρεία που έχει σχέση με την αμυντική βιομηχανία της χώρας η οποία μπαίνει στο υπερταμείο. Σ΄ ένα δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Η τύχη της έτσι όπως την διαχειρίστηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγγραμένη. Οι εργαζόμενοι το πάλεψαν αλλά από μόνοι τους δεν μπορούσαν να σώσουν την εταιρεία.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν σχέση με τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Αν υπάρξει βέβαια τέτοιος σχεδιασμός…Η ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία και φυσικά τα ΕΑΣ, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να “χάσει” καμία από τις τρεις. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης