Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
04/01/2017 | 10:07 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Αμυντική Βιομηχανία: Η επιχείρηση σωτηρίας και οι στόχοι όπως τους περιγράφει ο ΑΝΥΕΘΑ

Αμυντική Βιομηχανία: Η επιχείρηση σωτηρίας και οι στόχοι όπως τους περιγράφει ο ΑΝΥΕΘΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Για την αμυντική βιομηχανία ως “ισχυρό παράγοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, μίλησε ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ».

“Θεωρούμε ότι η αμυντική βιομηχανία, σαν σύνολο, τόσο αυτή που τελεί υπό κρατικό έλεγχο όσο και αυτή που υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα, μαζί και τα ναυπηγεία, αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Συγχρόνως συμβάλλει στην αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αυτό είναι δυνατό”, είπε ο κ. Βίτσας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σύμφωνα με τον ΑΝΥΕΘΑ;

Πρώτο μέλημά μας ήταν η διάσωση των μονάδων αυτών της αμυντικής και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, περιλαμβανομένων και των ναυπηγείων, στο βαθμό που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε εμπλοκή. Κρατήσαμε ζωντανά τα ΕΑΣ, την ΕΑΒ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Αναβαθμίζουμε τα στρατιωτικά εργοστάσια ως σοβαρότατο εργαλείο στα χέρια μας.

Στην παρούσα φάση, οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του συνόλου της αμυντικής βιομηχανίας, που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τον παράγοντα εξωστρέφεια και διεθνείς αγορές. Η εξασφάλιση μιας θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό είναι το ζητούμενο και αποτελεί όρο επιβίωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Δεν αρκούν οι παραγγελίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μπορεί να είναι και είναι μια καλή ένεση αλλά αυτό δεν αρκεί, δεν δίνει από μόνο του προοπτική. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατούν δύο αλληλοσυνδεόμενες ενότητες, αυτονομία και συμπληρωματικότητα. Δίνουμε έμφαση στις ΜΜΕ γιατί εξασφαλίζουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ταχύτητα.

Ειδικότερα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βγαίνουν από μια κατάσταση διαρκούς απαξίωσης και συρρίκνωσης που με μαθητική ακρίβεια θα οδηγούσε στο θάνατό τους. Εμείς αυτό το αντιστρέφουμε και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Ειδικά αυτή την περίοδο λαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο για πρώτη φορά μια κανονικότητα. Η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι βατήρας προς μια νέα εκκίνηση. Τα εμπόδια είναι πολλά και από πολλές πλευρές, όμως τα παλεύουμε και προχωράμε”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης