Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
12/10/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

“Έρωτας” στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις αλλά ο “γάμος” είναι αβέβαιος

Το κλίμα στην Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας και πολλές ελληνικές εταιρείες,λόγω της έκθεσης  AUSA 2017, είναι σχεδόν “ερωτικό”. Σ΄ ότι έχει να κάνει με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εννοούμε ,για να μην παρεξηγηθούμε.

Η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη Τζ.Παϊάτ για την οποία έγραψε το Militaire.gr είναι ενδεικτική της ατμόσφαιρας.

Ωστόσο το θέμα που αυτή τη περίοδο μας “καίει” είναι ακόμη ανοιχτό. Οι τιμές για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16,δεν έχουν φθάσει στην Ελλάδα. Δεν έχουν περάσει καν από το αμερικανικό κογκρέσσο το οποίο σίγουρα θα βάλει και το σχετικό “καπέλο”, όπως πάντα γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Η αγωνία στην ΠΑ είναι δεδομένη. Το νούμερο θα γράφει ο λογαριασμός;

Δύο τα σενάρια κι έχουν γραφτεί στο Militaire.gr. Το ένα κάνει λόγο για 1,7 δις δολάρια για 93 αεροσκάφη. Και δεν “περνά” με τίποτα. Το δεύτερο εναλλακτικό 1,4 δις για 85 αεροπλάνα. Συζητιέται,αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει.

Το θέμα είναι ότι οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η αμερικανική απάντηση στο ελληνικό αίτημα για την αναβάθμιση των F-16,θα είχε έρθει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Πηγές της ΠΑ αναφέρουν ότι η υπόθεση “αναβάθμιση F-16 ή θα “κλείσει” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ή δεν θα γίνει”. Η πίεση του χρόνου είναι πολύ μεγάλη και γι΄ αυτό η όποια καθυστέρηση προκαλεί προβληματισμό.

Για να επιστρέψουμε στην Ουάσινγκτον, απ΄ όπου ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας φεύγει αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται. Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε στην ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης Τζ.Παϊάτ η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας θα αποτελεί μέρος της ατζέντας της συνάντησης.

Μπορεί να “κλείσει” η συμφωνία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Τσίπρα; Όχι είναι η απάντηση,αλλά πιθανόν να φανεί πόσες πιθανότητες έχει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση. Με απλά λόγια,καλό το “ερωτικό κλίμα” που προαναφέραμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις,αλλά αν θα καταλήξουμε σε “γάμο” με “προίκα” τα αναβαθμισμένα F-16 κανείς ακόμη δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η “γραμμή” της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον είναι πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει κάτι χειροπιαστό,όπως χειροπιαστά είναι αυτά που δίνει. Πολλές διευκολύνσεις αλλά και πάρα πολλά χρήματα ως μόνιμος και εξαιρετικός πελάτης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας,εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης