Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Έγγραφα βόμβα συνδέουν το καθεστώς Ερντογάν με τους τζιχαντιστές!

Έγγραφα βόμβα συνδέουν το καθεστώς Ερντογάν με τους τζιχαντιστές!

Έγγραφα βόμβα που επιβεβαιώνει τις σχέσεις του τουρκικού καθεστώτος με τους τζιχαντιστές φέρνει στην δημοσιότητα ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Όπως γράφει “τα εμπιστευτικά έγγραφα που περιελήφθησαν στο φάκελο μιας ποινικής έρευνας αποκαλύπτουν πως ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) νοίκιασε λεωφορεία για τη μεταφορά των μαχητών τζιχάντ από τα στρατόπεδα προσφύγων της Τουρκίας στη Συρία στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων επανεξέτασα πρόσφατα, η MIT νοίκιασε δύο λεωφορεία από μια ιδιωτική επιχείρηση για να μεταφέρει τζιχαντιστές από το προσφυγικό στρατόπεδο Atme, το οποίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα απέναντι από την τουρκική πόλη Reyhanlı στην επαρχία Hatay. Οι μαχητές που φορτώθηκαν στα λεωφορεία στις 9 Ιανουαρίου 2014 με όπλα και πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στο Tal Aba της Συρίας απέναντι από την τουρκική πόλη Akçakale στην επαρχία Şanlıurfa. Λίγο μετά τη μεταφορά, το Tel Abad καταλήφθηκε από ομάδες τζιχαντιστών.   

Την επόμενη μέρα, στις 10 Ιανουαρίου, η τουρκική δίωξη ναρκωτικών εκτέλεσε εντάλματα έρευνας για δύο λεωφορεία , στην επαρχία Adana και βρήκε 40 κουτιά πυρομαχικών .

Οι οδηγοί, Şahin Güvenmez (37) και Esat Lütfi Er (48), κρατήθηκαν μαζί με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας λεωφορείων Mihraç Sarı (42), στο πλαίσιο του φακέλου έρευνας αριθ. 2014/53. Στις δηλώσεις τους, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και οι οδηγοί κατέθεσαν ότι τα λεωφορεία είχαν εκμισθωθεί από το MIT.

Ο εισαγγελέας Mustafa Sırlı  διέταξε μια επιτόπια εξέταση της περιοχής όπου επιβιβάστηκαν οι τζιχαντιστές.

Στη δήλωσή του, ο Sari  ιδιοκτήτης των λεωφορείων δήλωσε ότι ένας κυβερνητικός υπάλληλος με το όνομα  Erdem (πιθανότατα το όνομα που χρησιμοποίησε ένας πράκτορας της MIT) τον κάλεσε στις 9 Ιανουαρίου 2014 στις 17:00 και του ζήτησε να μεταφέρει πρόσφυγες από τον Reyhanli στο Akçakale. Στη συνέχεια κάλεσε τους οδηγούς και κανόνισε τη μεταφορά. Ο οδηγός Er επιβεβαίωσε επίσης τι είπε ο προϊστάμενος του σε ξεχωριστή μαρτυρία, λέγοντας ότι μετά από οδηγίες του αφεντικού του, ένας αξιωματικός πληροφοριών της MIT του τηλεφώνησε και του είπε να πάει στον Reyhanli. Ο άλλος οδηγός έκανε επίσης μια παρόμοια δήλωση.

Με τις  αποκαλύψεις αυτές, η κυβέρνηση του Ερντογάν πανικοβλήθηκε και αντικατέστησε αμέσως τον εισαγγελέα Σάρι με την πιστή του Cumali Tülü. Ο νέος εισαγγελέας απέρριψε την υπόθεση , παρά τα ενοχοποιητικά στοιχεία στο φάκελο της υπόθεσης κατά της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Με την απόφαση αριθ. 2014/28, η Tülü έκλεισε την έρευνα με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί περαιτέρω. Δηλώνει ότι ο Νόμος με  αριθ. 2937 για τις μυστικές υπηρεσίες απαιτεί από όλα τα κρατικά όργανα να βοηθήσουν το ΜΙΤ να εκπληρώσει τα καθήκοντά της.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι κανένας νόμος στην Τουρκία δεν εξουσιοδότησε την MIT να οπλίσει και να βοηθήσει ξένες ομάδες μαχητών στην Τουρκία ή στο εξωτερικό. Η μεταφορά όπλων και ένοπλου προσωπικού στην Τουρκία ελέγχεται αυστηρά και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες και διαδικασίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν έσπευσε αμέσως να τροποποιήσει τον νόμο περί πληροφοριών στο Κοινοβούλιο για να ενισχύσει την ΜΙΤ με νέες εξουσίες, μετά το γεγονός. Μετά την πολιτική πίεση και την επίσπευση των νομοθετικών αλλαγών, οι μυστικές υπηρεσίες που συνόδευαν τα λεωφορεία και συντόνιζαν τη μεταφορά ένοπλων τζιχαντιστών διέφυγαν από την ποινική ευθύνη.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση Ερντογάν “κυνήγησε” όσους δικαστικούς και αστυνομικούς ενεπλάκησαν στις έρευνες.

Παρόλα αυτά τα ενοχοποιητικά έγγραφα υπάρχουν και είναι μέρος  του επίσημου αρχείου των δικαστικών ερευνών που μπορεί να οδηγήσουν σε  επανέναρξή τους.

Η Συρία σταθεροποιείται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν τρομοκρατείται και ελπίζει ότι το ζήτημα θα ξεχαστεί. Δεδομένου ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ελέγχονται, δεν τόλμησαν να δημοσιεύσουν αυτές τις αποκαλύψεις.

Εννέα ημέρες μετά το περιστατικό με τα  λεωφορεία, τουρκικές ρχές  παρεμπόδισαν φορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, και πάλι υπό την προστασία του MIT κατά παράβαση των τουρκικών νόμων  και κατά σαφή παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.

Ίσως θα δούμε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία που θα εμφανιστούν στο μέλλον ενοχοποιώντας τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές κακοποιούς του στην τροφοδοσία του βρώμικου πολέμου στη Συρία. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία γι ‘αυτό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης